Annonce
Livsstil

- Der skal følge en historie med

Kurvekufferten stammer fra Birgitte Mentz Winthers mors barndomshjem. I dag står den i stuen og bliver brugt til børnenes legetøj. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Birgitte Mentz Winther og Søren Busch Madsen har indrettet deres perle af en murermestervilla i Middelfart med arvestykker, loppefund og de nyeste tendenser. Huset var alt for lille, da de købte det, men en tilbygning har gjort, at der i dag er plads til familien på fire.

Da Birgitte Mentz Winther og Søren Busch Madsen mødte hinanden, havde de hver især et gammelt ur, begge arvestykker fra familien, hængende på væggen. Deres anden date foregik på et loppemarked, for de fandt lynhurtigt ud af, at de delte interessen for ting med historie.

Siden er det blevet til mange flere arvestykker og loppefund, og parrets hjem i Middelfart bærer præg af, at de har sans for at indrette med personlige detaljer. De blander ubesværet gamle årgangsplatter med moderigtige, sorte køkkenelementer.

- Hvis vi køber noget, skal der helst følge en historie med. Ham, der sælger det, skal helst kunne fortælle en historie om det, siger Birgitte Mentz Winther, der er 37 år og arbejder som visual merchandiser hos Ikea.

Søren Busch Madsen er 41 år og projektstyrer hos Vejdirektoratet, og sammen har parret sønnerne Hjalmar på syv og Bertram på fem år.

Birgitte Mentz Winther står for indretningen i Ikea-butikken i Odense, og når hun kommer hjem til villaen i Middelfart, fortsætter hun med at flytte rundt på møbler, billeder og nips. Som regel uden brok fra ægtemanden.

- Jeg har en mand, der også synes, indretning er ret fedt. Vi er ikke altid enige, men så plejer jeg at sige, at jeg er uddannet til at se, hvad der er flot, og så accepterer han som regel. Men det er fedt, han har mening om det, siger Birgitte Mentz Winther.

Hun finder som regel inspiration på sociale medier, og indretningen har haft mange forskellige stilarter i de syv år, familien har boet i huset. Forældre og bedsteforældre er ofte leveringsdygtige, når Birgitte Mentz Winther får en ny idé.

- Vores spisebord er 100 år gammelt og har stået i Balslev Forsamlingshus. Det er min mands mormor, der har haft det, så han kan huske det, fra da han var barn. Da vi skulle have nye ben på bordet, opdagede vi, at der var ridset et hagekors i bunden. Det fortæller noget om bordets historie. Der har virkelig siddet mange mennesker ved det bord, fortæller Birgitte Mentz Winther.

Blå bog

Familien består af Birgitte Mentz Winther, 37, Søren Busch Madsen, 41, Hjalmar på syv og Bertram på fem år.

Birgitte Mentz Winther er visuel merchandiser hos Ikea i Odense, og Søren Busch Madsen er projektstyrer hos Vejdirektoratet.

De har boet i murermestervillaen i Middelfart i syv år.

Villaen er bygget i 1935, men parret byggede til, da de overtog huset.

Et dukkehus

Parret købte murermestervillaen i Middelfart for syv år siden. Det var en skuffesag, de var heldige at få fingrene i, for mange havde været interesseret i huset, før det blev sat til salg. Men for Birgitte Mentz Winther var det ikke kærlighed ved første blik.

- Da vi kørte forbi første gang, sagde jeg, at "der skal jeg ikke bo, det er alt for lille". Det var nærmest et lille dukkehus.

Hun blev alligevel overtalt til at se huset indvendigt, og så var hun solgt, for de daværende ejere havde indrettet det meget smagfuldt, og huset kunne noget.

Middelfarts historiske, mørkerøde byport ligger for enden af vejen og står som en smuk kontrast til den tidlige sommers frodige, grønne farver.

- Vi faldt helt klart for beliggenheden. Vandet ligger fem minutter væk på hver sin side, og skoven er lige bagved. Og så var det en murermestervilla, vi gik efter. Vi havde været ude at se mange huse, men der var ikke rigtig nogen, der havde det, vi søgte. Enten lå det på en halvtrafikeret vej, eller også var det et hus, hvor man skulle starte helt forfra. Min mand havde egentlig mod på et hus, som vi skulle gennemrenovere, men jeg havde ikke, for jeg var gravid og skulle have et barn lige om lidt, fortæller Birgitte Mentz Winther.

Noget er der dog sket, for parret har lavet en tilbygning på alle tre etager, så de både har fået et stort bryggers i kælderen, et nyt og større køkken i stueetagen og plads til børneværelser på førstesalen.

- Vi boede her lidt over et år, inden vi byggede til. Vi vidste godt, vi ville bygge om, men det var meget fedt at bo her lidt først, inden vi gjorde det, så vi vidste, hvad der var vigtigt for os, og hvilke behov vi havde, fortæller Birgitte Mentz Winther.

Annonce

Nej til Ikea-køkken

Tilbygningen gav mulighed for et køkken med direkte udgang til terrassen. Køkkenet er fra Ikea, men faktisk nægtede Birgitte Mentz Winther at købe et Ikea-køkken i første omgang.

- Jeg arbejder jo i Ikea, så det gad jeg bare ikke. Vi var rundt ved andre køkkenproducenter, men kunne godt se, at vi skulle tilbage til Ikea, hvis vi skulle have råd til det, vi gerne ville have. Børnene kører med legetøjsbiler op ad lågerne, så vi kan skifte dem, hvis de bliver ridsede. Og hvis vi en dag ikke længere vil have et sort køkken, kan vi købe nye låger, siger hun.

Parret brugte en halv million kroner på renovering og nyt tag, og de lavede det meste selv.

- Der er ikke mange, der tror på, at vi ikke har brugt mere. Men vi så heller ikke nogen mennesker i den periode, og vi arbejdede hele tiden. Vi tænkte tit, at det måtte være luksus at kunne gå en tur i weekenden, for det havde vi ikke tid til. Nu synes vi jo, vi har frygtelig meget fritid, griner Birgitte Mentz Winther.

Det kan være svært at se, at huset har en tilbygning, for stilen er holdt i den oprindelige murermesterstil. Selv om huset har status som bevaringsværdigt, måtte parret gerne bygge til i en anden stil, men det var netop murermesterhyggen, de faldt for.

Parret har dog valgt ikke at fortsætte stuens stuklofter i køkkenet, for Birgitte Mentz Winther syntes ikke, det gav mening at sætte stuk op i nybyg.

Villaen ligger tæt på byporten. Tidligere var vejen en kastanjeallé med store, gamle træer, men de blev syge og måtte fældes. Det gav familien en bedre udsigtfra førstesalen. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Smag for renovering

Derudover har de skiftet mønstrede klinker i entréen og det daværende køkken ud med mørkt linoleumsgulv, der går igen i det nye køkken.

- Det handlede om at finde en type gulv, der passede sammen med gammelt gulv. Vi ville godt kunne lægge trægulv, men det ville aldrig nogensinde blive som det her, siger Birgitte Menzt Winther og peger på det originale og smukt patinerede plankegulv i stuen.

Huset er efterhånden så gennemrenoveret, at der ikke er mere at lave ud over vedligehold, så når parret kaster sig over nye projekter, er det mest for projektets skyld.

De har dog fået smag for at renovere og drømmer derfor om at investere i noget, de kan sætte i stand. Det kunne være et byhus eller et sommerhus, men foreløbigt kun som et investeringsprojekt, for de har ikke lyst til at flytte.

- Vi kunne godt tænke os at få et nyt hus, vi kan renovere, eller bygge et helt nyt hus, men vi ved bare ikke, hvor det skal ligge henne, for vi synes ikke, vi kan finde noget, der er så godt som det her, siger Birgitte Mentz Winther.

I kælderen står en sort velo solex med attachemappen fastspændt på baghjulet. Det er Søren Busch Madsens, og det er meningen, han skal køre på den på arbejde. Med gul “æggehjelm” og det hele. Det er ikke sket endnu. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Stueetagen er der, familien opholder sig mest. Derfor betyder de ekstra kvadratmeter i tilbygningen meget. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Da Birgitte Mentz Winther og Søren Busch Madsen lærte hinanden at kende, havde de begge et gammelt ur, begge arvestykker fra bedsteforældre, hængende i hver deres lejlighed. I dag hænger begge ure i entreen. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Linoleumsgulvet går igen flere steder i stueetagen. Det er nøje udvalgt, så det passer til det originale trægulv i stuen. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Det er orginale skøde er underskrevet af en mand ved navn Hjalmar. Parrets ældeste søn hedder også Hjalmar. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Stolen er en kopi af Arne Jacobsens "Ægget". Parret købte den over internettet fra England, og troede, de havde gjort en god handel. Det havde de ikke, viste det sig, for stolen er mindre end den originale og er generelt dårligt lavet. Først stod den i stuen, men nu har den fået plads i soveværelset. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Platterne på væggen i køkkenet har alle en betydning. To af dem symboliserer Birgitte Mentz Winther og Søren Busch Madsens fødselsår. Platten med lillebæltsbroen symboliserer Middelfart. En stammer fra Nordjylland lige som Birgitte Mentz Winther. Og en musselmalet tallerken stammer fra et stel, der altid blev brugt, når der var fest i hendes familie. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Skiltet stammer fra Thrige-fabrikken i Odense og er købt på loppemarked af Søren Busch Madsen. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Birgitte Mentz Winther ville egentlig ikke have et ikeakøkken, men efter parret havde kigget hos andre køkkenproducenter, måtte hun sande, at det var ikeakøkkenet, der passede bedst til familiens behov. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Birgitte Mentz Winther har fået smag for renovering og drømmer om et nyt renoveringsprojekt, men hverken hun eller resten af familien har ikke lyst at flytte fra deres nuværende bolig. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Terrassen ligger i forlængelse af tilbygningen. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Birgitte Mentz Winther drømmer om en stor billedvæg, men huset har så mange vinduer, at det er svært at lave en hel væg kun med billeder. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Birgitte Mentz Winther stammer oprindeligt fra Nordjylland. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Birgitte Mentz Winther er visuel merchandiser hos Ikea i Odense, og derfor er hun vant til at indrette - både derhjemme og på jobbet. Foto: Birgitte Carol Heiberg
- Da vi overtog huset, var der farver på alle væggene. Parret, der boede her, havde virkelig også sans for indretning. Men vi malede alt hvidt, da vi overtog huset, og så kom der gradvist flere farver på, fortæller Birgitte Mentz Winther. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Før familien byggede til var soveværelset på førstesalen husets eneste værelse. Efter tilbygningen er der nu også to børneværelser. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Birgitte Mentz Winther ville egentlig gerne have haft et drivhus, men sønnerne spiller så meget fodbold i haven, at hun ikke synes, det giver mening lige nu. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Der ligger en bueskydebane bag huset. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Fra stuen er der kig ud til entreen med den originale trappe fra 1935. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Toilettet, der næsten ligner et rumskib, var i huset, da familien flyttede ind for syv år siden. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Trappen er den originale trappe fra 1935. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Drengenes værelser ligger i forlængelse af hinanden. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Familien har ikke bare et barskab, men et helt barrum i kælderen. Det er det eneste kælderrum uden gulvvarme, og derfor er sodavandene altid dejligt kølige. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Huset har toilet på alle tre etager og bad på de to. Her er det stueetagens toilet. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Birgitte Mentz Winther får blandt andet inspiration til sin indretning gennem sociale medier. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Kong Christian 10. til hest har fået plads på billedvæggen i stuen. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Familien opbevarer alt deres tøj i kælderen. Det er nemt, for det er også her, vaskemaskinen står, så de slipper for at bære tøjet op og ned mellem kælder og førstesal. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Det er Søren Busch Madsen, der har valgt de farvede klinker til kælderen. Aftalen var, at han skulle indrette kælderen, mens Birgitte Mentz Winther skulle indrette førstesalen. Det blev dog ikke helt sådan. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Stolene findes både i børne- og voksenstørrelse. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Mest læste

Tarm For abonnenter

Hør alarmopkaldet fra den dag, da Casper døde: 'Vi kan ikke få kontakt, og han er helt blå'

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Sand hindrer bådene i at komme på fjorden: - Hvis der er for meget vind, kan man være sikker på at sidde fast

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Glimt fra gamle dage: Krocket-dyster, sommerpostbude og gymnaster på udlandsturné

Ringkøbing-Skjern

Tips fra boligstylistens eget hjem: Med svejse-apparat og evighedsblomster kommer man langt

Ringkøbing-Skjern

Risiko for farligt vejr: DMI varsler risiko for kraftig regn og lokale skybrud

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Ringkøbing-Skjern: Ugens billigste hus ligger i Hvide Sande

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Livsstil

Ayurveda-coach Maria Juhl: Følg din livsvej

Sport

God start for badmintonstjerne fra Videbæk: Landstræner roser dansk herredouble efter vigtig OL-sejr

Sport

Mens du sov: Få nattens danske OL-højdepunkter her

Ringkøbing-Skjern

Spærretid giver ingen ballade: Slut med at stille spørgsmål til politikerne frem til valget

Danmark For abonnenter

Cold Hawaii: Kystby i Thy surfer på en bølge af tilflyttere

Tarm

Markræs gik galt: 5000 kvadratmeter mark futtede af

Annonce