Annonce
Ringkøbing-Skjern

Der er stadig liv i pelsbranchen: Chinchilla-avlere tror på fremtiden

Sammen med sin hustru, Sabrina, og Lucas på halvandet år kigger Jesper Vang Hudlebusch Buurgaard her nærmere på en af de chinchillaer, der nu er en del af familiens farm i No ved Ringkøbing. Foto: Johan Gadegaard
Danmarks næststørste avler af chinchilla, Mai Ejlskov, tror så meget på fremtiden, at hun er klar til at udvide produktionen. Jesper Buurgaard, der har en fortid som fuldtidsansat i minkbranchen, har også valgt at prøve kræfter med den lille gnaver.
Annonce

Pelsdyravl: Landets næststørste avler af chinchilla, Mai Ejlskov, er ved at planlægge en udvidelse af sin produktion, så hun kommer op på at have 2200 avlshunner på sin og ægtemandens farm i Vestjylland.

- Vi tror på fremtiden, siger Mai Ejlskov om sit virke i en pelsbranche, der ellers er sendt til tælling som følge af nedslagtningen af hele minkerhvervet.

For 11 år siden startede hun forsigtigt ud med 12 chinchillaer i en garage. I dag har virksomheden Ejlskov Chinchilla mellem Skjern og Videbæk en besætning på 1600 avlshunner, der altså gerne skal have følgeskab af yderligere 600:

- Branchen er ikke i fare, men der er uvished om vores afsætningssted. Vi ved ingenting, men vi tror på, at det hele løser sig hen ad vejen. Jeg sover ikke dårligt om natten, tilføjer Mai Ejlskov.

Mai Ejlskov startede i sin tid med 12 chinchillaer i en garage - i dag driver hun den næststørste farm i Danmark med 1600 avlshunner. Arkivfoto: Anita Rahbek

Problemet er, at Kopenhagen Fur - der er ejet af Dansk Pelsdyravlerforenings medlemmer - har gjort det klart, at der inden for to-tre år vil blive foretaget en kontrolleret nedlukning af verdens største auktionshus for pels med hovedsæde i Glostrup.


Det er vigtigt at få det lært ordentligt, inden man lægger stort ud, for ellers kan det blive nogle dyre lærepenge

Mai Ejlskov, chinchillaavler


Indtil videre har Kopenhagen Fur planlagt fire auktioner i 2021.

Annonce

72 avlsdyr og 288 bure

Mai Ejlskov er dog ikke i tvivl om, at der også i fremtiden vil være en efterspørgsel på chinchillaskind, der kan lægge sig i slipstrømmen af minkproduktion i lande som Kina og Rusland:

- Chinchillaavl er en lille niche, og vi skal finde en anden kanal, hvor vi kan formidle vores skind. Hvis minkavl helt uddør, så bliver det svært. Så kan det blive så bøvlet, at det ikke er umagen værd, siger Mai Ejlskov.

Som ny i branchen er Jesper Vang Hudlebusch Buurgaard også godt klar over, at afsætningen af chinchillapelse kan blive en udfordring:

- Det er den første problemstilling, for vi ved ikke helt, hvordan det skal foregå, siger Jesper Buurgaard.

I naturen er chinchillaen et flokdyr, der stammer fra Andesbjergene i Chile. Foto: Johan Gadegaard

Han har frem til slutningen af 2020 været fuldtidsansat på en vestjysk minkfarm og har også selv haft en mindre minkfarm med 850 tæver. I dag - hvor minkerhvervet hører fortiden til - er han arbejdsmand i et tømrerfirma og chinchillaavler på hobbyplan sammen med sin hustru:

- Jeg har altid godt kunne lide at arbejde med mink. Vi har i nogle år snakket om, at vi skulle prøve det her med chinchillaer, og så faldt jeg over en avler, der ville stoppe. Vi har købt dyr og bure af ham, tilføjer Jesper Buurgaard.

I en gammel svinestald på parrets landejendom ved Ringkøbing er ydervæggene isoleret, og der er sat varme på. I første omgang er der investeret i 72 avlshunner, men også her er der plads til vokseværk, da Jesper og Sabrina har købt i alt 288 chinchillabure.

Annonce

Det tager længere tid

Som et muligt sted at kunne afsætte sine skind i fremtiden nævner Jesper Buurgaard Saga Furs, men hos Mai Ejlskov ligger det finske auktionshus ikke højest på ønskelisten:

- Det ser jeg som en plan b eller c. Jeg vil helst have et afsætningssted af en eller anden art i Danmark, siger landets næststørste chinchillaavler.

I den sammenhæng påpeger Mai Ejlskov, at Kopenhagen Fur drives som en andelsforening, mens Saga Furs er et kommercielt foretagende.

Når hun bliver bedt om at give et godt råd til Jesper Buurgaard, siger Mai Ejlskov:

- Det tager længere tid at køre en produktion op med chinchilla, end det gør med mink. Tag det stille og roligt. Det er vigtigt at få det lært ordentligt, inden man lægger stort ud, for ellers kan det blive nogle dyre lærepenge.

I fem år sugede Mai Ejlskov erfaringer til sig hos andre avlere, inden hun besluttede sig for at satse på en karriere som chinchillaavler på fuld tid. Derfor ved hun, at det er muligt at holde sine produktionsomkostninger langt nede.

Annonce

Lige som mus og rotter

Indkøbet af de 72 avlshunner og 288 bure har kostet Jesper Buurgaard omkring 50.000 kroner:

- Der kan være penge i det. Chinchilla er lidt mere eksklusiv end mink, men man laver ikke helt samme mængde.

Den landbrugsuddannede vestjyde fortæller, at han selv kommer til at stå for pelsning af sine chinchillaer:

- Det er lidt noget andet end mink, så det skal jeg have lært. Jeg har en plan om at tage ud at besøge andre chinchillaavlere, tilføjer Jesper Buurgaard.

Der er omkring 80 chinchillafarme i Danmark.

Den lille gnaver fra Sydamerika er tæt beslægtet med mus og rotter, der ikke kan smittes med corona. Om faren for smitte hos chinchillaer siger virolog og professor Lars Erik Larsen fra Institut for veterinær og husdyrvidenskab på Københavns Universitet til landbrugsavisen.dk:

- Faktisk ved vi ikke, om chinchilla er modtagelig overfor corona, men vi tror det ikke.

Chinchilla

Chinchillaen er i naturen et flokdyr, der stammer fra Andesbjergene i Chile. På grund af deres fine pels og menneskets medfølgende rovdrift er de vilde chinchillaer dog næsten udryddet.

Chinchillaen er en relativt stor gnaver på 20-35 centimeter. I naturen vejer de typisk mellem 400 og 800 gram, men fremavlede chinchillaer kan veje op til ét kilo.

I Chiles bjerge lever de små gnavere i tre-fem kilometers højde i tørre, klipperige områder med krat og buskads. I fangenskab skal chinchillaer holdes indendørs i et veltempereret og ventileret rum.

Efter parring er hunnen drægtig i omkring 110 dage. Allerede to dage efter, at hunnen har født, kan hun blive drægtig igen. Hunnerne får derfor typisk tre kuld unger i løbet af et år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Tommy Jepsen har været fodboldtræner i 42 år: - Jeg har da forsøgt at holde pause, men det er aldrig rigtig blevet til noget

Ringkøbing-Skjern

I næste uge får tusindvis af kommunens borgere nyt internet og tv-signal: Sådan skal du forholde dig

Danmark

Interview: 'Jorden kalder' tænkte Jens Rohde, mens han sad og følte sig helt på månen

Annonce