Annonce
Ringkøbing

Der er millioner på spil: Generator går efter at blive regionalt spillested

Billedet her blev taget 31. august 2018, da Poul Krebs i den grad tog del i genåbningen af Generator efter endt ombygning og modernisering af spillestedet i Ringkøbing. Arkivfoto: Jonas Bjerg
På spillestedet Generator i Ringkøbing arbejdes der lige nu på at fuldende en ansøgning, der gerne skal opfylde en drøm om at blive udpeget som regionalt spillested fra 2021. Beslutningen træffes af Statens Kunstfond.

Ringkøbing: Et tilskud i omegnen af én million kroner. Det er sådan et beløb, der årligt kan ryge ind på kontoen, hvis det lykkes for Generator i Ringkøbing at blive udpeget til regionalt spillested.

Eller måske mere: Fermaten - regionalt spillested i Herning - modtager på den konto hvert år 1,6 millioner kroner fra statskassen.

- Det er helt sikkert, at vi søger, siger den daglige leder på Generator, Anton Bjerg, om den proces, der allerede er godt i gang i huset på Kastengevej.

Regionale spillesteder udpeges for fire år ad gangen af Statens Kunstfond, og Generator kan tidligst opnå den eftertragtede status fra 2021:

- Jeg mener, vi er godt med. Det er spændende, og jeg håber, det kan lade sig gøre, tilføjer Anton Bjerg.

I spillestedets projektudvalg sidder blandt andre formanden for Generators bestyrelse, Peter Sand, og kommunens kulturchef, Per Høgh Sørensen.

Annonce

Hvis det lykkes, skal der flere til at løfte opgaven. Så skal vi være flere ansatte og flere frivillige

Anton Bjerg, daglig leder, spillestedet Generator i Ringkøbing

Der skal flere til at løfte

I bestræbelserne på at stå godt rustet, når der bliver udpeget statsstøttede spillesteder gældende for perioden fra 2021 til 2024, har Generator-folkene blandt andet været på ekskursion til spillestederne Godset i Kolding og Turbinen i Randers, og i næste uge er der aftalt et møde med ledelsen på Fermaten.

Ansøgningsfristen udløber i slutningen af februar næste år, og Anton Bjerg regner med, at Statens Kunstfond offentliggør listen over nye, regionale spillesteder inden sommerferien 2020:

- Hvis det lykkes, skal der flere til at løfte opgaven. Så skal vi være flere ansatte og flere frivillige, siger den daglige leder, der er ansat på fuldtid.

Der ud over betaler Generator løn til en bogholder, der bruger få timer om måneden på at holde styr på spillestedets regnskab.

I det midt- og vestjyske er der lige nu regionale spillesteder i Herning, Thisted og Esbjerg, hvor Fermaten, Spillestedet Thy og Tobakken samlet set modtager et årligt tilskud på 4,4 millioner kroner.

For at kunne komme i betragtning til en plads i det fine selskab er det blandt andet en forudsætning, at det pågældende spillested modtager det, der på Kulturministeriets hjemmeside omtales som 'et substantielt kommunalt tilskud til musikdriften' - altså skal bidraget fra hjemkommunen være af betydelig størrelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Saferoad gør byrummet sikkert

Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Annonce