Annonce
Ringkøbing

Der er millioner på højkant: Generator er klar til at spille sig i superligaen

Én af de store kunstnere, der har optrådt på Generator, er Nephews frontmand, Simon Kvamm, der i februar 2017 besøgte det intime spillested i Ringkøbing. Arkivfoto: Axel Schütt
Generator er på trapperne med en ansøgning til Statens Kunstfond, der i løbet af foråret udpeger landets, nye regionale spillesteder. Hvis musikhuset i Ringkøbing opnår en sådan status, vil det medføre støtte i millionstørrelsen fra staten, der til gengæld stiller en del krav.

Ringkøbing: 1,6 millioner kroner. Det er, hvad spillestedet Fermaten i Herning årligt modtager i støtte fra Statens Kunstfond - som belønning for at have status som regionalt spillested.

Der oppe på øverste hylde er Fermaten lige nu i selskab med 17 andre, rytmiske spillesteder, der er udpeget for en periode på fire år. Når posen atter rystes i løbet af foråret 2020, har spillestedet Generator i Ringkøbing en stor og ambitiøs drøm om at blive blandt de udvalgte:

- Vi har bygget op til det gennem de seneste år, og jeg mener, vi er godt rustet til det. Men hvis det lykkes, skal vi have arbejdsbukserne endnu mere på, siger den daglige leder på Generator, Anton Bjerg.

Mens der er bygget op i ledelsen, er der også bygget om og til for omkring fem millioner kroner, så Generator i dag fremstår som et moderne spillested med i alt 250 siddepladser.

- Vi er næsten færdige med at skrive ansøgningen til Statens Kunstfond. Jeg håber, den bliver taget positivt imod, tilføjer Anton Bjerg.

Annonce

Regionale spillesteder

I perioden fra 2017 til 2020 er disse 18 udpeget til at være regionale spillesteder - i parentes angives det årlige tilskud fra staten:

Alice, København (3,6 millioner)

Det Musiske Hus, Frederikshavn (1,1 million)

Fermaten, Herning (1,6 millioner)

VoxHall, Aarhus (2,2 millioner)

Gimle, Roskilde (1,8 millioner)

Godset, Kolding (2 millioner)

Klaverfabrikken, Hillerød (1 million)

Musikhuzet Bornholm, Rønne (1,7 millioner)

Posten/Dexter, Odense (2,3 millioner)

Radar, Aarhus (1,5 millioner)

Spillestedet Thy, Thisted (1 million)

Stars, Vordingborg (1,7 millioner)

Studenterhuset, Aalborg (1,7 millioner)

Sønderborghus, Sønderborg (1,4 millioner)

Tobakken, Esbjerg (1,8 millioner)

Train, Aarhus (1,4 millioner)

Turbinen, Randers (1,5 millioner)

Vega, København (3,4 millioner)

Hensyn til geografien

Ansøgningsfristen udløber 28. februar næste år, og de spillesteder, der har lagt billet ind, får svar senest i løbet af maj.

Visionen for de regionale spillesteder er, at de fremstår og virker som dynamiske og kompetente kraftcentre, der med udgangspunkt i mangfoldighed og fornyelse formidler, præsenterer, profilerer og udvikler rytmisk musik af høj kunstnerisk kvalitet.

Hos Statens Kunstfond bliver der også lagt vægt på, at de regionale spillesteder er forskelligartede og hver især arbejder målrettet på at udvikle og præcisere en unik og ambitiøs profil, der udfordrer såvel kunstnere som publikum.

Som daglig leder på Generator i Ringkøbing håber Anton Bjerg, 'at de tager hensyn til, hvor vi ligger':

- Vi kan ikke matche Fermaten i Herning, der har et større befolkningsgrundlag og dermed mulighed for afholdelse af flere koncerter årligt. Her har vi knapt de samme muligheder, men så har vi andre strenge at spille på - blandt andet et øvelokale for egnens musikere, siger Anton Bjerg.

Set i det lys taler det til Generators fordel, at Statens Kunstfond også lægger vægt på, at 'de regionale spillesteder er forskelligartede - blandt andet i forhold til geografi og demografi.'

Én million fra kommunen

For overhovedet at kunne komme i betragtning til en plads i det gode selskab er det en forudsætning, at spillestedets hjemkommune på forhånd har givet tilsagn om medfinansiering. Her spiller klaveret umiddelbart fint for Generator, da Ringkøbing-Skjern Kommune indtil videre har afsat 520.000 kroner til projektet i både 2021 og 2022.

Hvis Generator opnår status som regionalt spillested, vil det være gældende fra 1. januar 2021 og fire år frem.

Udover velviljen fra kommunen glæder Anton Bjerg sig også over, at det lokale erhvervsliv bakker solidt op om udviklingen på Generator. Lige nu har har den daglige leder 73 virksomheder stående på sin sponsorliste.

Når de regionale spillesteder udpeges i løbet af foråret, bliver der - så vidt muligt - taget hensyn til, at der er en form for balance i den geografiske fordeling.

Af de nuværende, 18 spillesteder, der modtager statsstøtte, ligger de 11 i Jylland. I det midt- og vestjyske drejer det sig om Fermaten i Herning, Spillehuset Thy i Thisted og Tobakken i Esbjerg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Flertal bakker op om habilitets-undersøgelse i Ørskov-sag

Læserbrev

Kære transportudvalg: Det er tid til handling på Rute 15

Læserbrev: I Ringkøbing-Skjern Kommune går det godt. Vi har en lav ledighed, erhvervsmæssig vækst - og vi har lige fået bekræftet, at vi er den foretrukne feriedestination for tyske turister i Danmark. Men vi risikerer, at udviklingen stopper, hvis Christiansborg ikke tager ansvar for hele Danmarks infrastruktur. I dag holder Folketingets Transportudvalg møde, og vi har fået 15 minutter til at forklare, hvorfor det er så presserende, at Rute 15 bliver udvidet til en 2+1 vej på strækningen mellem Herning og Ringkøbing. Rute 15 er en af kommunens vigtigste livslinjer til resten af landet. Men tæt trafik, dårlig sikkerhed og tung trafik af blandt andet store vindmølletransporter, mælketankbiler og landbrugsmaskiner sænker fremkommeligheden og gør det både farligt og vanskeligt at overhale. Vi har derfor brug for en bredere, bedre og mere farbar vej. På finansloven for 2019 blev der afsat penge til en såkaldt VVM-redegørelse. Nu har vi brug for, at der også afsættes de nødvendige midler, så arbejdet med at udvide Rute 15 kan gå i gang, så snart VVM-undersøgelsen er afsluttet. I Ringkøbing-Skjern Kommune viser vi år efter år, at vi er konkurrencedygtige og omstillingsparate. Vores virksomheder har landets højeste produktivitet, og vores BNP pr. indbygger er svimlende 23 procent højere end landsgennemsnittet. Men de positive resultater kommer ikke af sig selv. På Dansk Industris måling af erhvervsvenlighed ligger Ringkøbing-Skjern Kommune på en fortjent tredjeplads. Det er vi stolte over, men vi ved også godt, at det er en tredjeplads, som det bliver svært at fastholde i de kommende år. Ikke mindst fordi infrastrukturen trækker os ned i den samlede bedømmelse. I kategorien ”Infrastruktur” ligger vi på en sølle 79. plads ud af de 93 deltagende kommuner. Virksomhederne i kommunen er afhængige af fremkommeligheden på Rute 15, og derfor efterlyser de i høj grad også bedre infrastruktur for at kunne skabe flere arbejdspladser og endnu mere vækst. I fællesskab argumenterer vi for, at hele Danmark skal kobles på den nationale infrastruktur. Vi forlanger ikke motorveje eller hurtigtog, men vi er nødt til at insistere på, at de indfaldsveje, der skal sikre, at vi kan udnytte det store potentiale, der ligger i hele Danmark bliver prioriteret på Christiansborg. Det er dét, vi vil gøre, når vi mødes med Folketingets Transportudvalg i dag.

Erhverv

Primo Tours har gæster nær karantæneramt hotel: Indtil videre skal folk bare nyde deres ferie

Ringkøbing-Skjern

Viceborgmester beder om ekstern undersøgelse i Ørskov-sag: Kan ikke leve med beskyldninger

Annonce