Annonce
Ringkøbing-Skjern

Der bliver færre af de unge mødre: Flere kvinder venter med at rulle ud med barnevognen

I 2019 tegnede kvinder under 25 år sig for 14 procent af fødslerne i Ringkøbing-Skjern Kommune. Set i det lys er kommunen i top-fem, når det gælder de største andele af unge mødre i Region Midtjylland - i selskab med kommunerne Ikast-Brande, Lemvig, Skive og Norddjurs. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen
På landsplan er andelen af nybagte mødre på under 25 på blot 40 år faldet fra 38 til ni procent. I Ringkøbing-Skjern Kommune tegnede de unge mødre sig i 2019 for 14 procent af fødslerne.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: - Jeg har aldrig nogensinde fortrudt, at jeg har fået drengene.

Det stod tilbage som det overordnede budskab, da Dagbladet i februar 2018 bragte et interview med Nanna-Johanne Fonnesbæk Jensen. Dengang stod den 21-årige kvinde fra Hvide Sande over for sin tv-debut som en af deltagerne i programmet 'De unge mødre.'

Som 18-årig blev Nanna-Johanne Fonnesbæk Jensen mor til Julis, og 15 måneder senere var graviditetstesten atter positiv.

Dermed er den vestjyske mor en modvægt til en netop offentliggjort kortlægning, der viser, at andelen af nybagte mødre på under 25 år siden 1979 er faldet fra 38 til ni procent.

I Ringkøbing-Skjern Kommune stod de unge mødre sidste år for 14 procent af fødslerne.

Ifølge lederen af kommunens sundhedspleje, Jette Haislund, kan det hænge sammen med, at færre kvinder får en lang eller mellemlang videregående uddannelse i Vestjylland.


Mange unge kvinder kan godt have den tilgang, at 'det med at blive mor, det kan jeg godt finde ud af.'

Jette Haislund, leder af sundhedsplejen i Ringkøbing-Skjern Kommune


Det afspejler sig da også i den nye undersøgelse, der er udarbejdet af Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev Momentum.

Der er langt færre unge mødre i kommuner som Aarhus, Silkeborg og Skanderborg, mens top-fem i Region Midtjylland tæller kommunerne Ringkøbing-Skjern, Ikast-Brande, Lemvig, Skive og Norddjurs.

- Jeg synes ikke, vi kan generalisere, men hvis en kvinde ikke får en videregående uddannelse, bliver hun måske i det område, hvor hun er født. Dér, hvor hun har et netværk og måske finder sig en kæreste, siger Jette Haislund og tilføjer:

- Det, vi kan se med de unge kvinder, det er, at de tager tingene lidt, som de kommer. De har ikke nødvendigvis gjort sig voldsomt mange overvejelser omkring at blive mor. Mange unge kvinder kan godt have den tilgang, at 'det med at blive mor, det kan jeg godt finde ud af.'

Annonce

Unge med godt netværk

Til nyhedsbrevet Momentum siger senioranalytiker ved VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Karen Margrethe Dahl, dette om udviklingen:

- Andelen af unge, der tager en uddannelse, er steget meget kraftigt, og det gælder især blandt kvinder. Det har betydet, at vi har set en bevægelse mod, at man udskyder forældreskabet, til man har fået sin uddannelse på plads.

Karen Margrethe Dahl siger også, at de unge, der fravælger at flytte mod en storby og en længerevarende uddannelse, ofte er mere ressourcesvage.

Den præmis er Jette Haislund som sådan med på, men lederen af sundhedsplejen i Ringkøbing-Skjern Kommune har sine forbehold:

- Det er ikke ensbetydende med, at man er en sårbar mor, hvis man bliver mor i en alder af 23 eller 24 år. Hvis man bor tæt på sine forældre, så kan det netværk være ret givende.

- Jeg vil i hvert fald ikke anbefale, at man er fyldt 40, inden man får sit første barn. Overgangsalderen indtræffer måske tidligere end forventet, og måske man som kvinde ikke har det samme overskud længere, siger lederen af sundhedsplejen i Ringkøbing-Skjern Kommune, Jette Haislund. Arkivfoto: Morten Stricker

Jette Haislund vil dog ikke anbefale en kvinde at få barn som 22-årig:

- Jeg anbefaler, at kvinder får en uddannelse og kommer godt ind i voksenlivet.

Annonce

Koks i kalenderen

Men omvendt kan det også være dumt at vente for længe med at gøre sig erfaringer med bleskift og babymos:

- Fertiliteten falder, jo ældre, du bliver. Jeg vil i hvert fald ikke anbefale, at man er fyldt 40, inden man får sit første barn. Overgangsalderen indtræffer måske tidligere end forventet, og måske man som kvinde ikke har det samme overskud længere, siger lederen af den kommunale sundhedspleje.

I 2019 tegnede kvinder over 40 år sig for tre procent af fødslerne i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Ifølge Jette Haislund kan det være svært for en kvinde at stå med eksamensbeviset fra en længere uddannelse i den ene hånd og en nyfødt i den anden hånd:

- Hvis man selv har styret livet i 35 eller 37 år, så kan man godt have nogle forventninger til sig selv om, at barnet helst skal passe ind i en eller anden kalender. Når barnet så kommer til verden, bryder det alt ned, og det kan godt frustrere nogle.

Lolland Kommune er hjemsted for flest af de unge mødre. Her blev 26 procent af alle de børn, der blev født i 2019, født af mødre under 25 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm For abonnenter

Rasmus Paludans skolekøb får en vinterkold modtagelse: - Det her kan skabe splittelse i byen

Annonce