x
Annonce
Læserbrev

Den nikænske trosbekendelse: Folkekirken bryder Grundloven

Læserbrev: I Det danske Riges Grundlov lyder §4: ”Den evangelisk-lutherske kirke er den danske folkekirke og understøttes som sådan af staten.” Den lyder ikke: Den evangelisk-lutherske kirke - plus en udvidelse fra den katolske tradition – er den danske folkekirke og understøttes som sådan af staten.

Folkekirken har siden 1949 indført den katolske udvidelse i sin vejledning om gudstjenesteordning. Den medtog en sproglig udvidelse af oldkirkens nikænske trosbekendelse. Det skete ved en usand benævnelse og uden lovgrundlag for den sproglige udvidelse i den 3. trosartikel, at Helligånden ikke alene udgår fra Faderen, men ”og fra Sønnen.” De tre ord er først tilføjet i den katolske kirke i Rom fra år 1014. Det skete, uden at samme kirke sandfærdigt derefter betegnede den som: Den udvidede nikænske Trosbekendelse. Det var og er i strid med Reformationens princip ”skriften alene.” Det var og er i strid med Reformationens: Den augsburgske Bekendelse, hvis Artikel 1 henviser til oldkirkens ”nikænske kirkemødes dekret” om trosbekendelsen.

I et svarbrev fra kirkeminister Per Stig Møller til folketingets kirkeudvalg 11. april 2011 er første sætning, at det er oldkirkens trosbekendelser, der er forpligtende bekendelsesskrifter i den evangelisk-lutherske folkekirke. Alligevel fortsætter brevet med at mene, at det er teksten fra den katolske tradition med den sprogligt udvidede version, som er den, som Danske Lov henviser til, men det er en grov og graverende fejl. I et retssamfund er det retsteksten, der er lovgrundlaget – ikke at man har ment noget andet, end det man skrev.

Hverken biskopper eller kirkeministre har kunnet påvise lovgrundlaget for den sproglige udvidelse af Den nikænske Trosbekendelse. Så til alle medlemmer af folkekirken: Vær opmærksom på dette brud på Grundlovens §4. Vær opmærksom på det usande og ulovlige i det - og det, der er i strid med Reformationen. Bemærk, at hvis Helligånden udgår fra Sønnen, beskyldes Sønnen og jomfru Maria for et incest-forhold. Skam over paven, biskoppen i Rom og alle medløbende biskopper herunder folkekirkens, hvis de lader denne beskyldning bestå. Alle hengivne for Jomfru Maria og for hendes lovsang, gør oprør mod den beskyldning mod hende og mod hendes søn.

Jeg vil slutte med en varm tak til min biskop Thorkild Græsholt, der betroede mig et brev, han skrev til Københavns biskop Ole Bertelsen den 8. juli 1985. Det sluttede: ”Ja til at udelade 'og fra Sønnen'.”

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Stram op – og hold fast i lukkeloven

Læserbrev: Over de sidste uger har butiksansatte knoklet r…. ud af bukserne. Uden at kny sørger medarbejderne i vores butikker for, at der er fyldt op på hylderne, så vi alle sammen kan få mad på bordet, toiletpapir og andre fornødenheder. Og mange danske familier har fået deres køkkenskabe fyldt godt op. De butiksansatte har brug for påskens fridage til et velfortjent hvil. Derfor bør man ikke suspendere lukkeloven henover helligdagene. I denne tid, hvor myndighedernes anbefalinger er at blive hjemme og undgå tæt kontakt til andre mennesker, løber butiksansatte en daglig risiko med kontakt med flere hundrede kunder om dagen. De sætter eget helbred på spil for at passe deres job. Butiksledelserne rundt om gør alt, hvad de kan, for at passe godt på de ansatte med håndsprit, hyppig håndvask, plexiglasplader ved kassen og ’Hold afstand’-skilte på gulvene. Stor ros for det. Men at arbejde under de forhold er anstrengende. Helligdagene i påsken med lukkede butikker kan også være med til at passe på de ansatte, så de kan blive ved med at passe deres arbejde, så længe corona-krisen varer. Derfor, kære politikere: Hold fast i lukkeloven! Og så skal familien Danmark altså stramme op. Lad nu være med at klathandle en liter mælk og en pakke gær. Køb ind til flere dage og lad én person klare det. Det er heller ikke nu, I skal hele familien afsted på ose-tur i de lokale butikker for at se på nye ipads, havetrampolin til ungerne eller lamper til stuen. Det er måske fristende for at skabe et afbræk i tiden med hjemmeskole, men lad være. Jo flere I kommer sammen, jo større risiko udsætter I butikspersonalet for. Ring til den lokale butik i stedet og lav en aftale om at få leveret varen – eller at I kan hente den pakket i en pose. Så kan I både støtte vores midt- og vestjyske butikker og passe godt på de ansatte og jer selv samtidig.

Annonce