Debat

"Den nat af alle nætter"

Julekoncert i Ringkøbing Kirke. Privatfoto

Læserbrev: En flot julekoncert i Ringkøbing kirke.

Torsdag aften var vi sammen med nogle venner nede at høre julekoncert med Helge Engelbrechts orkester i Ringkøbing kirke. Koncerten, der havde samlet fuldt hus, havde titel efter en salme, Helge Engelbrecht for nogle år siden har skrevet sammen med Henning Toft Bro, tidligere medlem af gruppen "Tørfisk", nu biskop i Ålborg Stift.

Orkestret, der spillede, var et lille udpluk på fem mand fra det store orkester, der er kendt fra mange tv-udsendelser fra "Mariehaven" i Ansager.

Koncerten var præget af, at det var dygtige musikere, der forstår at håndtere deres instrumenter på fantastisk vis. Og instrumenter var der mange af. Ronnie F. Olesen der er kapelmester, er en fantastisk dygtig musiker, der foruden klaver også spiller på flere strengeinstrumenter. Tommy Rasmussen er orkestrets charmerende tenorsanger, som han gør rigtig godt, og derudover spiller på flere instrumenter, klaver, harmonika og samtidig var rytmemand, med elektronisk stortromme, der så vidt jeg kunne se, kun består af en pedal, som han brugte sammen med en lille cajon (håndtromme).

De to piger, der var med, Ditte F. Hockings og Sidsel M. Michelsen, håndterede violin og fløjteinstrumenter på fortryllende måde.

Og Helge Engelbrecht selv, der var konferencier og guitarspillende forsanger, er en forunderlig lun fyr, der har en god fyldig basstemme, og som er uhøjtidelig, sjov og underholdende at høre på.

Det beviste han på bedste vis, da han skulle synge en sang, som han ikke kunne huske teksten på. Og værre blev det, da han opdagede, at han havde glemt sin iPad hjemme i Ansager.

De andre i orkestret forsøgte at finde sangen på deres egne iPads, men det lykkedes ikke. Og hvad gør man så, når man er Helge Engelbrecht. Ja, så synger man sangen alligevel, velvidende at der er tekstpassager, han ikke kan huske. Men når det skete, så sang de øvrige orkesterdeltagere på skift, det som Helge ikke kunne huske, hvilket blev en sjov og underholdende del af koncerten.

Det er det de er rigtig gode til de musikere fra Mariehaven. En blanding af eminent gode musikere, med god lune og en uhøjtidelig adfærd.

Koncerten bestod i øvrigt af sekvenser fra Disneys juleshow og en blanding af kendte julesalmer og julesange, krydret med Helge Engelbrechts fortælling om sin barndoms jul i Grindsted.

Ved slutning af koncerten spillede og sang de et festligt julepotpourri, hvor der, foruden de traditionelle instrumenter, også blev anvendt cyklepumpefløjte, klokkeværk og julebjælder m.m., hvilket vakte stor glæde blandt publikum.

Traditionen tro sluttede koncerten på højtidelig vis, hvor publikum og orkestret stående sang B. S. Ingemanns skønne salme "Dejlig er jorden".

Så alt i alt var det en skøn aften i selskab med musikerne fra "Mariehaven" i Ansager.

0/0
Klumme

Kommer du til årets grundlovsfest?

Leder For abonnenter

Voksne uden uddannelsesmuligheder

Når skoleåret 2019-2020 begynder efter sommerferien, bliver det med et helt nyt tilbud til unge, der aldrig fik gjort folkeskolen færdig - eller som trænger til at få pudset nogle af karaktererne af for at kunne komme videre i systemet. Forberedende Grunduddannelse hedder den og henvender sig til unge i alderen 15 til 25. Det betyder, at de 18-25-årige ikke længere skal møde op på landets voksenuddannelsescentre, VUC'er, i det nye skoleår. Og det måske ikke verdens dårligste ide at samle unge voksne, der vil opkvalificere sig, i en anden gruppe end midaldrende voksne, der vil det samme; der vil uvægerligt være forskelle i behov, ønsker og forudsætninger i forhold til at tage en grunduddannelse. Nogle står i begyndelsen af deres arbejds- og uddannelsesliv, andre har allerede års erhvervserfaring bag sig og måske etableret familie. Problemet opstår imidlertid, når oprettelse af en ny uddannelse til de unge kan koste koste de voksne chancen for at opkvalificere sig og få en frisk start. Men det er lige nu den den risiko, som VUC i Ringkøbing-Skjern står overfor. Tirsdag meldte undervisningsminister Mette Riisager (LA) ud, at 13 VUC'er kan være truet af lukning, heriblandt den i Ringkøbing-Skjern Kommune. Når centret efter sommer siger farvel til de unge, som fremover skal stemple ind på FGU, så falder elevtallet på VUC, og basis for opretholdelse af skolen vakler. Lad falde, hvad ikke kan stå, må ministeren mene, for hun vil ikke selv aktivt lukke VUC'erne. - De er statsligt selvejede, og det betyder, at det er lokale bestyrelser, som tager beslutningen om lukning. Jeg vil ikke påvirke de beslutninger, som bliver truffet lokalt, forklarede Merete Riisager. Men hvis man gennem beslutning fjerner en del af elevgrundlaget og samtidig har lavet store besparelser på netop VUC'erne gennem de seneste år, må man vel vedkende sig i hvert fald en del af ansvaret. Det faktum, at Danmarks geografisk største kommune kan risikere at stå uden et uddannelsestilbud til voksne, harmonerer dårligt med regeringens ide om, at uddannelse skal være tilgængeligt for alle. Både arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner bliver udflyttet i stor stil, men ideen om et decentralt uddannelsessystem klinger lidt hult hvis man skal transportere sig langt for at få en helt grundlæggende uddannelse som voksen. En tur til Herning eller Holstebro vil afskrække mange uden bil fra at pendle til nærmeste VUC afdeling - og da Grindsted og Varde lukker til sommer, er der ikke mulighed for at tage den vej.

Klumme

Amagerpigens tak til Bork Havn Efterskole: I var vinden under mine vinger