Annonce
Kultur

Den gamle wigwam er pilrådden: Indianerlandsbyens vartegn skiftes ud

Havnefoged Niels Tarpgaad Nielsen springer ikke over, hvor gærdet er lavest. Her er han i gang med at afbarke bundgarnspæle på gammeldags maner. Foto Pou Osmundsen.
De gamle bundgarnspæle er ved at rådne op; nu gøres de nye klar til opstilling.
Annonce

RINGKØBING: Havnefoged Niels Tarpgaard Nielsen har travlt i disse dage.

Så snart han har en ledig stund, finder man ham mellem et par af skurene i Indianerlandsbyen, hvor han i en voksende dynge af velduftende fyrrebark er i gang med at afbarke en ordentlig dynge træer - med håndkraft. Han afbarker bundgarnspæle.

- Pælene har vi fået leveret fra kommunens skove, og vi kunne da have fået dem maskinafbarket, men det ville ikke være helt rigtigt at gøre det på den måde, siger havnefogeden.

Så han har altså valgt at bruge den samme metode, som fjordfiskerne brugte i de gode gamle dage, når de skulle afbarke bundgarnspælene. Det giver jo også anledning til en snak med folk, der passerer gennem den maleriske indianerlandsby.

Det er dog ikke, fordi Niels Tarpgaard Nielsen har planer om at begynde at sætte net i fjorden. Fyrrepælene er til pynt.

- Den wigwam af bundgarnspæle, der i umindelige tider har stået på havnen, er i meget dårlig forfatning, siger han.

Den ikoniske wigwam er i en sørgerlig forfatning. Men snart optræder den flot og flunkende frisk igen.
Annonce

Rådnet op

Wigwammen er noget af et symbol for Ringkøbing Havn og især for Indianerlandsbyen, hvis samling af maleriske redskabsskure pryder talrige postkort og turistbrochurer.

- Det er afdøde fisker Benny Madsens bundgarnspæle, det drejer sig om, og pælene har stået der så længe, jeg kan huske, siger Søren Lauridsen, der selv har to skure i Indianerlandsbyen.

- Det er godt, at Niels nu går i gang med at forny pælene, for det ville være synd og skam, hvis wigwammen forsvandt; den er et vartegn for havnen.

Fornyelsen var i allerhøjeste grad blevet nødvendig.

- Pælene i den gamle wigwam er så møre, at jeg nemt kommer til at brække dem, når jeg slår græs, siger Niels Tarpgaard Nielsen med et smil.

Men meget snart er det altså slut. Så erstattes de gamle pæle med nye, friske og væsentligt længere pæle, og Indianerlandsbyens vartegn er dermed sikret mange år frem i tiden.

Havnefogeden tør dog ikke sige helt nøjagtig, hvornår udskiftningen sker; det afhænger af, hvordan afbarkningen af pælene skrider frem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Annonce