Annonce
Debat

Den dag møllerne stod der..!

Annonce

Læserbrev: I 1938 skræmte Orson Welles halvdelen af New Yorks beboere med et radiospil, som var så livagtigt, at halvdelen af byen gik i vild panik. I Fyns Amtsavis tegner de to Davidsen brødre et glansbillede af ”De tre havnemøllers” betydning for Hv. Sande, lige så meget ude af proportioner, som ovennævnte radiospil. Det er meget gennemskueligt, hvem målgruppen er. Propaganda i lighed med Mølleindustriens normale påvirkningsforsøg og skræmmekampagner. Lad os skrue tiden nogle år frem, nu er vi i august 2024.

I Søndervig sniger stilheden, kun iblandet en underliggende udefinerbar dyb rumlen, sig rundt i de ellers turistfyldte gader, en stilhed der ikke er set siden Covid-19 hærgede i månederne marts til juli 2020. Halvdelen af butikkerne står med solide træplader for vinduerne, resten annoncerer for ophørsudsalg. Vi møder ejeren af det ene af de to tilbageværende udlejningsfirmaer til en kort snak.

Det gik faktisk rigtig godt, selv efter Covid-19 forsvandt, og årene efter blev igen nye rekordår. Men så fik de opstillet de nye kæmpemøller Vesterhav Syd, ret uden for kysten, og så begyndte den daglige ”Rumlen” fra møllerne at sætte et meget negativt aftryk på hele naturoplevelsen, langs med kysten fra Hv. Sande og her op til Søndervig. Det blæser fra Vest 250-300 dage om året, og derfor er de voldsomt til stede i det daglige lydbillede. Man lovede os ellers fra Miljøministeriet og Energistyrelsen, at beregninger havde vist, at de ikke vil støje i det hele taget, men det gør de altså. Så meget at turisterne nu er flyttet syd for Hv. Sande ned mod Bjerregård og Oksbøl-området. Det eneste positive, man kan sige, er, at de står stille det meste af tiden, da Elnettet ikke er i stand til at aftage den producerede strøm, så har man da ro i den periode.


Vi slutter dagen med at tage et kik på den hvide mur af stillestående kæmpemøller mod vest, cirka 9 km. fra kysten.

Tonny Lemqvist.


De to tilbageværende udlejere arbejder på en aftale imellem ejerne, Vattenfall og Energinet Danmark, om at lade møllerne gå tomgang i turistsæsonen, fra maj til september, således at man kan tilgodese turismeaktiviteterne, og Elnettet kan få strømmen fra de øvrige opstillede vindmøller i kommunen. Derefter lade Vesterhav Syd producere strømmen resten af året, imod at de resterende møller i området bliver kompenseret i lighed med den aftale, man havde i ”balancenettet” med Tyskland tilbage i 2019 og 2020.

Det, mener vi, kan redde turismen og de handlende i Søndervig og Hv. Sande. Det, vi overhovedet ikke forstår i denne sag, er, hvorfor målte de ikke støjen fra nogle af de allerede opstillede kæmpe havvindmøller i Vesterhavet. Så havde man sparet sig selv og ikke mindst lokalbefolkningen for denne skandale. Nu har man fået utroligt mange skæbner på samvittigheden, til ingen verdens nytte. Møllerne kan jo ikke producere ind i det eksisterende overbelastede Elnet alligevel.

Så hvorfor var der ingen, som gjorde et ordentligt stykke analysearbejde i stedet for at føje sig efter Vindindustriens krav om profit, for enhver pris. Se det er mig en gåde, slutter den trætte direktør af.

Vi slutter dagen med at tage et kik på den hvide mur af stillestående kæmpemøller mod vest, cirka 9 km. fra kysten. Det synes næsten som om, de er helt inde i vandkanten. Synd for Søndervig og lokalbefolkningen. Godt for Vattenfall og profitmagerne bag Vesterhav Syd møllerne.

Ib Rene Cairo.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Diakoni: Rækkefølgen er afgørende

Skjern Håndbold For abonnenter

19-årige Svend labber ligaspilletid i sig: Skiftet til Skjern har været helt perfekt

Ringkøbing-Skjern

Solpark-ønsker vil kræve 2034 hektar for at kunne gå i opfyldelse: Nye projekter er strømmet ind i august

Annonce