Debat

Demokratiets virkelige helte

Vi kender vore helte fra barndommens eventyr, amerikanske krigsfilm og moderne, danske krimiserier. Men hvad med demokratiets helte - hvem er de egentlig?

Ser man på nutidens mediedækning - særligt programmer på TV2 News eller DR - kan man få den opfattelse, at demokratiets virkelige helte er de utallige kommentatorer og meningsmennesker, som omkostningsløst har (u)kvalificerede meninger om alt mellem himmel og jord i den politiske verden, som de beriger os andre med. Der er ingen grænse for deres selvopfattelse, når det handler om at udlægge teksten og "berige" alle os andre med deres demokratiske oplysning til gavn for folket og demokratiet...

De fleste danskere ville imidlertid være chokerede over, hvor lidt disse kommentatorer og meningsmennesker reelt ved om sammenhænge i regeringen og de politiske partiers indre liv. Gætværk er en gylden vare her. Den er helt omkostningsfri, aldeles ubrugelig og letkøbt, når det gælder forståelsen af demokratiet og det politiske liv. Nej, disse typer er ikke engang i nærheden af at kvalificere sig til demokratiske helte.

Derimod er demokratiets virkelige helte de tusindvis og atter tusindvis af organisationsfolk i de politiske partier, som beredvilligt driver det demokratiske Danmark. De tegner medlemmer, sidder i bestyrelsen for den lokale partiafdeling, hjælper kandidater ved gadearrangementer, sørger for kaffe og kage, ophængning af plakater, deltager i interne partimøder, sender opmuntrings-sms'er og mails, når dagene for de valgte politikere ind imellem kan være udfordrende, og så viser de omsorg for den kandidat, der er deres. Alt for ofte får partiernes organisationsfolk ikke den tak og påskønnelse, som de fortjener, men det er i høj grad dem, der sikrer, at alt arbejdet i maskinrummet bliver udført, så alle os, der er folkevalgte til byråd, regionsråd og Folketinget, kan udføre det arbejde, vi er valgt til. Men intet af dette kunne lade sig gøre uden den grund-indsats, som leveres af partiernes talrige organisationsfolk, så Tak til jer, uanset hvilket parti I er medlemmer af.

Så til dig, der læser denne lørdagsklumme: Hvis du har drømt om at være en helt, så har du muligheden nu...

Hvis ikke du har været medlem af et parti eller aktiv i et parti, så overvej, om du ikke skylder dig selv og den danske demokratiske tradition at melde dig ind og gøre din borgerpligt i en periode. Der er nok af sure typer - på Facebook eller hos os lokalt - der sidder i deres små mugne huler og kun kan tale dårligt om de mennesker, der tager et ansvar på sig for det danske samfunds demokratiske udvikling. Den bedste måde at gøre dem til skamme på er ved at være aktiv og deltagende og derigennem vise, at et sandt demokrati består af mennesker, der tør tage et ansvar på sig, forandre deres samfund og gøre det i fællesskab, uagtet, at der ikke altid er tak til overs. Demokratiets styrke ses i den aktive deltagelse. Hverken i letkøbte kommentatorers udlægninger af politisk proces eller i afsendelse af skrivebords-svinere på Facebook.

Derfor Tak til alle jer, der får hænderne "beskidte" af det politiske arbejde - I er demokratiets virkelige helte - I ønskes en rigtig god weekend.

De fleste danskere ville imidlertid være chokerede over, hvor lidt disse kommentatorer og meningsmennesker reelt ved om sammenhænge i regeringen og de politiske partiers indre liv. Gætværk er en gylden vare her. Den er helt omkostningsfri, aldeles ubrugelig og letkøbt, når det gælder forståelsen af demokratiet og det politiske liv.

0/0
Ringkøbing

- Hvis man står stille og roligt nede i bageriet, kan du høre, at de skriger inde over køl og frost

Klumme

Kommer du til årets grundlovsfest?

Klumme

Ugens Prædiken: Mere kærlighed, end vi fatter og forstår

Klumme

Ugens Prædiken: Maria er Mor, og vi elsker hende for det

Leder For abonnenter

Akut løsning på akut-problem

Der er ikke meget at stille op imod kronisk personalemangel inden for sundhedssektoren; så må man finde andre løsninger. Derfor er det måske ikke den bedst tænkelige løsning, men ikke desto mindre en nødvendighed, at kommunen lukker akutpladserne på Egvad Plejehjem og flytter funktionen til Ringkøbing. Indtil midten af april var der op mod 13 akutpladser på Egvad Plejehjem og op mod 12 på Fjordparken i Ringkøbing. Akutpladserne anvendes typisk til ældre mennesker, der har været indlagt på sygehuset, og som nu har brug for en mellemstation, inden de kan komme hjem i privatboligen igen. En akutfunktion kræver bemanding med sygeplejersker døgnet rundt - og det er ikke mindst der, hunden ligger begravet: Egvad Plejehjem har haft svært ved at finde personale, og det har ført til et dyrt overforbrug af vikarer. Et andet problem er, at akutpladserne slet ikke benyttes fuldt ud, og det gør det svært for sygeplejerskerne at opretholde deres faglige niveau. Set fra både et økonomisk og sygeplejerskefagligt synspunkt, er der altså sund fornuft i kun at have ét plejehjem med akutfunktion i kommunen. Men uproblematisk er løsningen ikke. Som læge Jacob Søndergaard, Skjern, påpeger, kan det blive en lang tur for pårørende fra den sydlige del af kommunen, når de skal besøge en slægtning eller en bekendt på Fjordparken. Han peger også på, at flytningen vil belaste de praktiserende læger i kommunen, enten fordi de skal køre til Ringkøbing, når de skal besøge deres patienter, eller fordi de skal trække på læger i Ringkøbing. Var det hele "kun" et spørgsmål om økonomi, kunne vi vælge at sige, at vi ville betale os ud af det. Det ville trække ressourcer væk fra andre områder, hvor de måske var bedre anvendt, men sådan er politiske valg jo. Værre er det, når man simpelthen ikke kan tiltrække det nødvendige personale; og vikarer er ingen løsning på andet end helt kort sigt. Så må man finde andre løsninger. Derfor ser det ud til, at den model, social- og sundhedsudvalget har valgt, er den bedst tænkelige i situationen. Den sparer penge, som der er god brug for andre steder på det kommunale budget, og den sikrer, at personalet på Fjordparken kan opretholde deres plejefaglige niveau. Det er selvfølgelig træls for pårørende, hvis de skal køre fra eksempelvis Ådum til Ringkøbing for at besøge en akutpatient på Fjordparken. Men heldigvis er folk som regel kun akutanbragt på et plejehjem nogle få dage, inden de kommer hjem, så problemet burde være til at overskue - selv i Danmarks geografisk største kommune. Nu får vi i alt fald prøvet ordningen med at samle akutpladserne på et sted af frem til august, og mon ikke det viser sig, at den ender med at blive permanent?

Klumme

Svar på de helt store spørgsmål

Leder

Tåbelig provokation: Tumper med boltsakse