Annonce
Udland

Demokrater kunne ikke samle stemmer til at dømme Trump

Trump var anklaget for at have opildnet til det stormløb mod Kongressen, der rystede USA 6. januar. (Arkivfoto). Foto: Joseph Prezioso/Ritzau Scanpix
Lørdag blev Donald Trump frikendt ved sin anden rigsretssag. Syv republikanere stemte for at dømme ham.

USA's Senat frikender ved en afstemning lørdag aften dansk tid den tidligere præsident Donald Trump i rigsretssagen mod ham.

Demokraterne formåede ikke at samle de fornødne 67 stemmer til at dømme ham.

57 medlemmer af Senatet stemte for at dømme Trump, mens 43 stemte imod.

Samtlige 50 demokratiske medlemmer af Senatet svarede "skyldig", da de blev spurgt om deres holdning i skyldsspørgsmålet.

Syv republikanske senatorer stemte imod partiets tidligere præsident. Det var Richard Burr, Bill Cassidy, Susan Collins, Lisa Murkowski, Mitt Romney, Ben Sasse og Pat Toomey.

Der kræves to tredjedeles flertal blandt de 100 medlemmer i Senatet for at dømme Trump. Derfor havde de 50 demokrater brug for 17 republikanske stemmer.

Efter afstemningen skoser Senatets flertalsleder, demokraten Chuck Schumer, sine republikanske kolleger for, at de nu har "for evigt indskrevet deres navne ved siden af hans navn i historiebøgerne".

- Se, hvad republikanerne er tvunget til at forsvare. Se, hvad Republikanerne er tvunget til at tilgive, siger Schumer.

- Den mest foragtelige handling, som nogen præsident nogensinde har begået, og så kan et flertal af republikanerne ikke opbyde mod eller moral til at dømme det.

Trump var anklaget for at have opildnet til oprør i forbindelse med stormløbet mod Kongressen 6. januar.

Det er anden gang på et år, at Trump bliver frikendt i en rigsretssag. Han er den eneste præsident i USA's historie, der er stillet for en rigsret to gange.

USA har kun fire gange i landets historie oplevet en rigsretssag mod en præsident. To af dem har været imod Donald Trump.

Hovedpersonen selv har ikke udtalt sig offentligt i de fem dage, rigsretssagen har kørt i Senatet.

Men lørdag aften dansk tid har Trump udsendt en udtalelse, hvor han kalder rigsretssagen "endnu en fase i den største heksejagt i vort lands historie".

/ritzau/

I alfabetisk rækkefølge blev senatorer råbt op, hvorpå de skulle oplyse, om de fandt ekspræsident Donald Trump skyldig eller ikke skyldig i anklagerne om at have opildnet til oprør. 57 senatorer stemte for at dømme Trump og 43 for at frikende ham. Der skulle to tredjedeles flertal - svarende til 67 stemmer - til at dømme ham og dermed udelukke ham fra et føderalt embede i fremtiden. Foto: Uncredited/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Skjern For abonnenter

Ministeren lovede ikke noget: Men viceborgmesteren hørte hende sige, det er oplagt, at Skjern Å bliver naturnationalpark

Annonce