Annonce
Skjern

Demens: Glemmer du, så hjælper kommunen

26. september holder Ringkøbing-Skjern Kommunes afdeling Sundhed og Omsorg en oplysningsdag, hvor man blandt andet kan blive klogere på, hvordan man som pårørende tackler demens. Foto: Ringkøbing-Skjern Kommune
Demens er en udbredt sygdom, men alt for mange bliver ikke udredt og får ikke den nødvendige hjælp fra starten.
Annonce

Skjern: 89.000 danskere anslås at leve med en demenssygdom, heraf er to tredjedele kvinder. Men kun 36.000 danskere har reageret på tegnene på demens og er gået til deres læge.

Demens er nemlig generelt opfattet som en naturlig del af det at blive gammel. Men selvom forekomsten af demens stiger i takt med alderen og fortrinsvist rammer folk over 65 år, er demens en sygdom - og det er ikke en naturlig del af at blive gammel.

26. september holder Ringkøbing-Skjern Kommunes afdeling Sundhed og Omsorg en oplysningsdag, hvor man blandt andet kan blive klogere på, hvordan man som pårørende tackler sygdommen - og på den hjælp, Ringkøbing-Skjern Kommune tilbyder.

- Demens er desværre en sygdom, som mange stadig opfatter som noget skamfuldt. Derfor håber vi, at rigtig mange dukker op og deltager i oplysningsdagen om demens, så vi forhåbentlig ad den vej kan være med til at nedbryde nogle tabuer - og opfordre til, at man går til sin læge, hvis man oplever tegn på begyndende demens, siger Tina Enevoldsen, demenskoordinator i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Demens

10 tegn på demens:

1. Glemsomhed: Det er normalt at have brug for huskesedler eller glemme en aftale for senere komme i tanke om det. Det er ikke normalt at spørge om det samme flere gange eller at glemme noget, man har lært for kort tid siden.

2. Besvær med at udføre velkendte opgaver: Det er normalt at skulle have hjælp til at indstille fjernsynet. Det er ikke normalt at have problemer med at følge en opskrift, man har brugt mange gange tidligere.

3. Problemer med at finde ord: Det er normalt ikke at kunne finde det rette ord ind imellem. Det er ikke normalt at gå i stå midt i en samtale uden at ane, hvordan man kommer videre eller at kalde tingene noget helt forkert (for eksempel at sige "viserklokke" i stedet for "ur").

4. Forvirring vedrørende tid og sted: Det er normalt at komme i tvivl om, hvilken ugedag det er. Det er ikke normalt ikke at vide, om det er forår eller efterår eller at glemme, hvor man er, og hvordan man kom derhen.

5. Svigtende dømmekraft: Det er normalt at træffe en dårlig beslutning af og til. Det er ikke normalt, at tage sandaler på om vinteren eller gentagne gange lade sig overtale til at købe ting, man åbenlyst ikke har brug for eller råd til.

6. Problemer med at tænke abstrakt: Det er normalt at have lidt svært ved at forstå en talemåde eller ordsprog som for eksempel "det er som at slå i en dyne". Det er ikke normalt at tro, at musene bogstaveligt talt danser på bordet, når katten er ude.

7. Vanskeligheder med at finde ting: Det er normalt at glemme, hvor man har lagt fjernbetjeningen. Det er ikke normalt at lægge brillerne i køleskabet eller anklage andre for at stjæle de ting, man ikke kan finde.

8. Forandringer i humør og adfærd: Det er normalt at have en dårlig dag eller blive irriteret, når ens vaner bliver brudt. Det er ikke normalt at tabe fatningen, blive mistænksom, bange, vred eller forvirret uden nogen oplagt grund.

9. Ændringer i personlighed: Det er normalt at ændre holdning over tid og kunne sige undskyld, hvis man er gået over stregen. Det er ikke normalt at sige alt, hvad man tænker, uden at tage hensyn til andres følelser.

10. Mangel på initiativ: Det er normalt, at man nogle gange ikke orker arbejdet, familien og sociale forpligtelser. Det er ikke normalt ofte at trække sig fra fritidsaktiviteter, sociale sammenkomster eller sport, som man ellers plejer at gå op i.

Alzheimers er den mest udbredte demenssygdom, og to ud af tre danskere, der bliver ramt af demens, er kvinder. Demens rammer oftest ældre personer, men nogle demenssygdomme ses helt ned i 40-årsalderen.

Annonce

Vende tabuet

Demens er den femte hyppigste dødsårsag i Danmark.

- Demens er en folkesygdom, og jo mere vi alle sammen ved om sygdommen, jo bedre bliver vi til at tackle de mennesker omkring os, der lider af demens. Og kan vi være med til at få vendt tabuet omkring demenssygdomme, er vi kommet godt på vej, siger Tina Enevoldsen.

Hun oplever nemlig, at folk har svært ved at tale om demens, og at der følger fordomme, fejlopfattelser, misforståelser og berøringsangst med, når det handler om sygdommen.

Alle er velkomne til oplysningsdagen, og tilmelding er ikke nødvendig. Arrangementet finder sted i Aktivitetscenter Skjern fra kl. 13-17.15, og på programmet er blandt andet oplæg om fremtidsfuldmagter og værgemål, og foredrag om emnet "Hvordan klarer jeg at være pårørende i et demensforløb?" Derudover er der udstillere med hjælpemidler, stande fra Alzheimerforeningen, Ældresagen, personale fra daghjemmene og mange flere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Kampen mod aids kan vindes

Skjern Håndbold

Skjern mistede sejren få sekunder før tid: Genlæs livebloggen her

Annonce