x
Annonce
Erhverv

Del i million-pulje: Syv landmænd bytter jord i Ganer Kær

Ideen med jordfordelingen er ikke mindst at reducere den tid, landmændene må bruge på kørsel for at komme til deres marker. Arkivfoto S. Thomsen.
Projekt fra Skjern er blandt seks jordfordelingsprojekter, der har fået tildelt en pulje på 10 millioner kroner. Projektet vil betyde, at landmændene kommer til at køre færre kilometer for at komme ud til markerne.

SKJERN: Syv landmænd med jord i Ganer Kær få nu andel i den pulje på 10 millioner kroner, som fødevareminister Mogens Jensen (S) har tildelt i alt seks jordfordelingsprojekter rundt omkring i landet.

- Projektet i Ganer Kær omfatter cirka 130 hektar, fortæller landinspektør Malene Foldager Andersen, Landinspektør Vest, der har udformet ansøgningen til Landbrugsministeriet for lodsejerne.

Hun understreger, at der ikke er tale om en såkaldt multifunktionel jordfordeling, der også tager hensyn til klimamål, rekreative målsætninger og så videre.

- I dette tilfælde er der tale om at skabe en bedre jordfordeling, hvor landmændene får større marker og skal køre færre kilometer på vejene med maskinerne; men det har selvfølgelig også en virkning på miljøet, siger Malene Foldager Andersen.

De seks projekter ligger ud over Skjern i Ulfborg, Lemvig, Vendsyssel, Als og Thy, og omfatter i alt 144 lodsejere og et areal på 2228 hektar - svarende til Anholt i størrelse.

Annonce

Færre spredte marker

Byttehandlen mellem lodsejerne har selvfølgelig været noget af et puslespil at få til at gå op.

- I tilfældet Ganer Kær er det dog gået ret nemt, fordi landmændene på forhånd havde aftalt jordfordelingen indbyrdes. Men der er selvfølgelig altid et stort arbejde med at få målt op og få kortene tilpasset, siger Malene Foldager Andersen.

Tilskud til projektet er givet efter først-til-mølle-princippet. Det har været et krav, at minimum fem landmænd skal gå sammen og omfordele et areal på mindst 100 hektar. Samtidig skal jordfordelingen føre til, at køreafstanden til markerne i gennemsnit reduceres med mindst 750 meter.

Projekterne, der er med i den frivillige bytteordning, får et tilskud på op til 3500 kroner pr. omfordelt hektar. Erfaringer fra tidligere jordfordelinger viser, at den nye pulje vil spare landmændene for 16.700 kørte kilometer om året - en besparelse på 334.000 kroner om året på transportomkostningerne.

En ny pulje til jordfordeling er i øvrigt på vej til marts. Denne pulje vil omfatte multifunktionel jordfordeling, hvor kommuner kan søge om at få fri multifunktionel jordfordeling, fortæller Malene Foldager Andersen.

I en pressemeddelelse udtaler fødevareminister Mogens Jensen:

- Jordfordeling er et vigtigt redskab til at skabe mere plads til natur, friluftsliv og sikre, at landbruget får den jord, som giver det største udbytte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Stram op – og hold fast i lukkeloven

Læserbrev: Over de sidste uger har butiksansatte knoklet r…. ud af bukserne. Uden at kny sørger medarbejderne i vores butikker for, at der er fyldt op på hylderne, så vi alle sammen kan få mad på bordet, toiletpapir og andre fornødenheder. Og mange danske familier har fået deres køkkenskabe fyldt godt op. De butiksansatte har brug for påskens fridage til et velfortjent hvil. Derfor bør man ikke suspendere lukkeloven henover helligdagene. I denne tid, hvor myndighedernes anbefalinger er at blive hjemme og undgå tæt kontakt til andre mennesker, løber butiksansatte en daglig risiko med kontakt med flere hundrede kunder om dagen. De sætter eget helbred på spil for at passe deres job. Butiksledelserne rundt om gør alt, hvad de kan, for at passe godt på de ansatte med håndsprit, hyppig håndvask, plexiglasplader ved kassen og ’Hold afstand’-skilte på gulvene. Stor ros for det. Men at arbejde under de forhold er anstrengende. Helligdagene i påsken med lukkede butikker kan også være med til at passe på de ansatte, så de kan blive ved med at passe deres arbejde, så længe corona-krisen varer. Derfor, kære politikere: Hold fast i lukkeloven! Og så skal familien Danmark altså stramme op. Lad nu være med at klathandle en liter mælk og en pakke gær. Køb ind til flere dage og lad én person klare det. Det er heller ikke nu, I skal hele familien afsted på ose-tur i de lokale butikker for at se på nye ipads, havetrampolin til ungerne eller lamper til stuen. Det er måske fristende for at skabe et afbræk i tiden med hjemmeskole, men lad være. Jo flere I kommer sammen, jo større risiko udsætter I butikspersonalet for. Ring til den lokale butik i stedet og lav en aftale om at få leveret varen – eller at I kan hente den pakket i en pose. Så kan I både støtte vores midt- og vestjyske butikker og passe godt på de ansatte og jer selv samtidig.

Annonce