Annonce
Erhverv

Del i million-pulje: Syv landmænd bytter jord i Ganer Kær

Ideen med jordfordelingen er ikke mindst at reducere den tid, landmændene må bruge på kørsel for at komme til deres marker. Arkivfoto S. Thomsen.
Projekt fra Skjern er blandt seks jordfordelingsprojekter, der har fået tildelt en pulje på 10 millioner kroner. Projektet vil betyde, at landmændene kommer til at køre færre kilometer for at komme ud til markerne.

SKJERN: Syv landmænd med jord i Ganer Kær få nu andel i den pulje på 10 millioner kroner, som fødevareminister Mogens Jensen (S) har tildelt i alt seks jordfordelingsprojekter rundt omkring i landet.

- Projektet i Ganer Kær omfatter cirka 130 hektar, fortæller landinspektør Malene Foldager Andersen, Landinspektør Vest, der har udformet ansøgningen til Landbrugsministeriet for lodsejerne.

Hun understreger, at der ikke er tale om en såkaldt multifunktionel jordfordeling, der også tager hensyn til klimamål, rekreative målsætninger og så videre.

- I dette tilfælde er der tale om at skabe en bedre jordfordeling, hvor landmændene får større marker og skal køre færre kilometer på vejene med maskinerne; men det har selvfølgelig også en virkning på miljøet, siger Malene Foldager Andersen.

De seks projekter ligger ud over Skjern i Ulfborg, Lemvig, Vendsyssel, Als og Thy, og omfatter i alt 144 lodsejere og et areal på 2228 hektar - svarende til Anholt i størrelse.

Annonce

Færre spredte marker

Byttehandlen mellem lodsejerne har selvfølgelig været noget af et puslespil at få til at gå op.

- I tilfældet Ganer Kær er det dog gået ret nemt, fordi landmændene på forhånd havde aftalt jordfordelingen indbyrdes. Men der er selvfølgelig altid et stort arbejde med at få målt op og få kortene tilpasset, siger Malene Foldager Andersen.

Tilskud til projektet er givet efter først-til-mølle-princippet. Det har været et krav, at minimum fem landmænd skal gå sammen og omfordele et areal på mindst 100 hektar. Samtidig skal jordfordelingen føre til, at køreafstanden til markerne i gennemsnit reduceres med mindst 750 meter.

Projekterne, der er med i den frivillige bytteordning, får et tilskud på op til 3500 kroner pr. omfordelt hektar. Erfaringer fra tidligere jordfordelinger viser, at den nye pulje vil spare landmændene for 16.700 kørte kilometer om året - en besparelse på 334.000 kroner om året på transportomkostningerne.

En ny pulje til jordfordeling er i øvrigt på vej til marts. Denne pulje vil omfatte multifunktionel jordfordeling, hvor kommuner kan søge om at få fri multifunktionel jordfordeling, fortæller Malene Foldager Andersen.

I en pressemeddelelse udtaler fødevareminister Mogens Jensen:

- Jordfordeling er et vigtigt redskab til at skabe mere plads til natur, friluftsliv og sikre, at landbruget får den jord, som giver det største udbytte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Seksårige Albert og skolekammeraterne bliver kirkekunstnere: Englen har strithår og store støvler

Annonce