Annonce
Skjern

Dejbjerglund-forstander: Nogle elever har fået sociale sår af hjemsendelsen i foråret

- Vi har oplevet i efteråret, at eleverne var meget taknemmelige og ydmyge over at få lov at være sammen igen, siger forstander Kjeld Christiansen. Foto: Johan Gadegaard
- Vi voksne har brugt meget tid på elever, der har fået sociale og personlighedsmæssige sår af at være hjemsendt, siger forstander Kjeld Christiansen. Fagligt har hjemsendelsen gjort, at elevernes skriftlige niveau er blevet løftet, men dét at kunne fremlægge og deltage i en klasseundervisning har haltet meget, vurderer forstanderen.

Dejbjerg: Hjemsendelsen af landets skoleelever i foråret ’21, da coronaen atter tog landet med storm, har haft konsekvenser. Både for elevernes psykiske velbefindende og for det faglige niveau.

Den erfaring har forstander Kjeld Christiansen på Dejbjerglund Efterskole draget i løbet af efteråret, hvor han og medarbejderne har måttet lægge ekstra kræfter i et mentalt genopretningsarbejde hos en del af skolens 140 elever.

- Det har været en udfordring for eleverne at være lukket ude. Vi voksne har brugt meget tid på elever, der har fået sociale og personlighedsmæssige sår. Det har været hårdt for dem at have været hjemsendt. Der har vi brugt meget energi på at få dem op igen. Lærerne har vi virkelig skullet arbejde hårdt her i første halvår. Og det tror jeg gælder på alle typer skoler og uddannelsesinstitutioner, siger Kjeld Christiansen.

Annonce

Hjemsendelsen og undervisningen via computer har også haft effekt på det faglige.

- De skriftlige karakterer har aldrig været højere. Eleverne er blevet fodret med grammatikundervisning. Det skriftlige niveau er blevet løftet af hjemmeundervisningen, men dét at kunne fremlægge og deltage i en klasseundervisning har haltet meget. Socialt har det været skidt for de unge, særligt for de elever, der i forvejen har haft det lidt svært i en klasse. De elever er kommet i klemme. De har brug for en voksen, en tutor at læne sig op af og være fortrolig med. Det har de været isoleret fra under hjemsendelsen, siger Kjeld Christiansen.

Taknemmelige og udmyge

Det sociale betyder rigtigt meget for de unge i identitetsårene, forklarer han.

- Vi har oplevet i efteråret, at eleverne var meget taknemmelige og ydmyge over at få lov at være sammen igen. De har haft et halvår uden restriktioner, og det er de taknemmelige for.

Dejbjerglund har haft et 2021 uden et eneste coronatilfælde. Den stime er brudt nu, hvilket kun er forventeligt ovenpå en juleferie med den smitsomme omikron i omløb.

- I ferien har nogle unge været til fodbold, i sommerhus og til fest, så 44 ud af 140 er smittet hen over jul. Alle er tilbage, men to er siden blevet smittet her på skolen. Både dem og deres nærkontakter er sendt hjem. Det er sådan, det er, men til marts skulle det være overstået, siger forstanderen.

Annonce

Har brug for at tage hjem

Eleverne anbefales at blive på skolen i weekenderne, men det er tilladt at tage hjem.

- Nogle har brug for at komme hjem i weekenderne for at kunne gennemføre deres efterskoleophold. Sådan har det altid været. Men det er blevet forstærket efter hjemmeperioden. Nogle har fået sociale hug ved at sidde derhjemme. Det var hårdt for selvværdet. Hvis du forlanger, at eleverne skal blive på skolen en måned i træk, vil det trække stolen væk under otte, ti tolv, elever med den risiko, at de stopper. Derfor må jeg acceptere, at nogle tager hjem i weekenden.

Eleverne testes to gange ugentlige og skal holde deres skolearbejde og sportsaktiviteter på skolen.

- Vi har 25 medarbejdere, der kommer og går på skolen hver dag, så det er ikke realistisk at lave en boble. Men hvis eleverne laver al deres idræt og skolearbejde på Dejbjerglund, er de sikret mod corona. Når de mødes med andre derhjemme, går det galt. Deres ungdomsliv kan vi styre her, men hvis jeg styrer det for meget og kræver, at de skal blive på skolen, vil det for nogle være et indgreb i deres frihed. Nogle har brug for at lade op derhjemme, og nogle brug for en pause i det meget sociale liv, som for mange er virkelig hårdt at komme tilbage til.

Annonce

Skiferien i fare

I årtier har skiferien i januar været et kærkomment afbræk i den mørke tid og en energibooster til både elever og medarbejdere. Året skiferie til Wagrain i Østrig var planlagt til uge tre, men er foreløbig udskudt til uge otte eller ni. Østrig vil ikke give adgang for personer over 15 år, der ikke har fået det tredje boosterstik – hvilket de 15 til 18-årige ikke kan få i Danmark.

Derfor undersøger rejseselskabet andre destinationer. Kjeld Christiansen håber desuden, at restriktionerne lempes i enten Østrig eller Danmark.

- Det er dejligt at komme op i alperne. Friluftsaktivitet og action på ski er skønt. Rent socialt er skituren fantastisk. Den giver energi og humør, så vi håber virkeligt, at vi kommer afsted, siger han.

Annonce

Bange for at miste friheden

Usikkerheden har igen kastet coronaskyggen ind over skolelivet.

- Vores elever er bange for, at friheden igen bliver taget fra dem. Derfor italesætter vi coronaen så lidt som vi kan tillade os og har så få restriktioner, som vi kan nøjes med. Pludseligt bliver det meget mærkbart at flytte en skitur. Men princippet er stadig at sige så lidt om corona, for de unge har brug for et håb om, at vi kan håndtere corona uden begrænsninger. Derfor er det en balancekunst at bevare optimismen. Vi må aldrig så tvivl, men skal indgyde tro på, at det her skal vi nok klare. For halvandet år siden var vi pressede, men nu har vi fået større erfaring i at håndtere det. Vi kan skabe mere ro nu, selv om smitten faktisk er større, siger Kjeld Christiansen.

De unge har brug for et håb om, at vi kan håndtere corona uden begrænsninger.

Kjeld Christiansen, forstander


Annonce
Sport For abonnenter

Endelig comeback efter to år ude med skader: Fik advarsel efter kun 30 sekunder på banen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

Dalager Marked soler sig i succes: Formand frygtede folk var blevet bange for at bruge penge

Ringkøbing For abonnenter

Et vildt paradis forsvinder: Bekymring over, at grøn kile midt i byen måske forvandles til bolig-område

Skjern

Tatiana vil klippe hunde og katte på fuld tid: Hun satser på en fremtid med egen salon i Skjern

Hvide Sande

Maskinmester er gået i land og har fået godt gang i sit chokoladestøberi: Jeg løber hurtigt tør for tid

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

Ringkøbing For abonnenter

Elbæk i angreb på tidligere direktør: - Personligt udløb min tålmodighed med Peter Sand i efteråret

Navne For abonnenter

Det sidste leverstød er slået: Ringkøbings olympiske bokser er død 87 år

For abonnenter

Populær malerproducent har fordoblet salget på tre år og slår rekord i regnskabet: Sådan har de tacklet prisstigningerne

Læserbrev

Viceborgmester om Naturkraft: Én mand bærer det store ansvar for mareridtet - og nu har vi to muligheder

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Vestjylland

Et sjældent syn: Usædvanlig stor vågehval er drevet i land

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Da Hans Christensen fra Ringkøbing blev slået til ridder, Kaj Axelsen bygger lædervare-fabrik i Skjern og andre glimt fra Gamle Dage

Tarm

Har du også undret dig over, hvornår det gule sejl på kulturtaget kommer tilbage? En genforening nærmer sig

Annonce