Annonce
Ringkøbing

Debut på YouTube: Ringkøbing-rappere bruger hjembyen som kulisse for musik-video

To gange Bertram bag rap-sangen "Helt stramt", som 2500 foreløbig har set på YouTube; det må vist være det første rap-nummer, der er optaget i Ringkøbing med byens gader som baggrund.

RINGKØBING: Til daglig hedder de begge Bertram. Men når de optræder som rappere kalder Oliver Bertram Noesgaard Jakobsen sig for Ketelow Young og Bertram Bruhn går under navet T Kio.

Det er under disse alias'er de to 17-årige ringkøbingensere netop har udgivet deres første musikvideo, "Helt stramt", der foreløbig har hentet godt 2500 seere på YouTube.

"Helt stramt" er ikke bare de to's første video; det må også være det første rapnummer, der har Ringkøbing som kulisse!

Videoen er professionelt optaget på Ringkøbings gader, og blandt andet spiller også bunkeren på Vesterkær og jernbanestationen en prominent rolle i scenografien.

De to unge rappere har kendt hinanden siden børnehaveklassen; nu skilles deres veje geografisk, men planen er, at de vil blive ved med at arbejde sammen. Foto Poul Osmundsen.

Bertram Jakobsen og Bertram Bruhn har arbejdet sammen om at lave musik i tre år, men de har kendt hinanden og været venner siden børnehaveklassen på Velling Friskole, fortæller de.

Begge spiller diverse instrumenter, men det som optager dem lige nu, er mere det at skrive tekster, og så "låne" et rytmespor, som de typisk finder på YouTube; det er sådan, meget rap-musik bliver til.

Annonce

Freestyle rap

- Det foregår på den måde, at vi finder et beat, og så sidder vi med hovedtelefoner på, og finder på teksten, mens vi skriver den ned på telefonen, fortæller Bertram Jakobsen.


Det foregår på den måde, at vi finder et beat, og så sidder vi med hovedtelefoner på, og finder på teksten, mens vi skriver den ned på telefonen.

Bertram Noesgaard Jakobsen, rapper.


De kan begge godt lide freestyle rap, den improviserede gren af rappen, der udføres ved, at "sangeren" rapper de rim, han finder på undervejs.

- Det plejer at tage en dag for os at skrive teksten, og den kan handle om noget, jeg går og tænker på - eller noget helt tilfældigt, siger Bertram Jakobsen.

- Det skal helst været noget "catchy", tilføjer Bertram Bruhn, der tilføjer, at de to sammen har lavet 22 sange indtil nu.

Bertram Bruhn (th) og Bertram Noesgaard Jakobsen i gang med at redigere et nummer i studiet lidt uden for Ringkøbing. Foto Poul Osmundsen.

De to har længe ønsket at lave en musikvideo, og da de først havde den rigtige sang, fandt de én, der kunne optage vidoen. Det skete så forleden i Ringkøbing; selv optagelsen tog en dags tid, mens lyden blev gjort færdigt i studiet uden for Ringkøbing.

Forleden kunne de lægge videoen ud på YouTube, og det var en speciel oplevelse fortæller Bertram Jakobsen.

- Det var helt vildt lige pludselig at se den dér.

Annonce

Flytter fra byen

Som andre unge har Bertram Bruhn og Bertram Jakobsen måttet ligge lavt under corona-epidemien. Til gengæld har de haft tid til at skrive sange, så tiden er ikke blevet spildt; de har brugt mange timer i studiet.

Men inden så længe skilles de. Bertram Bruhn tager på højskole i Egå, mens Bertram Jakobsen flytter til Købehavn, hvor han starter på en frisøruddannelse.

De har dog ingen planer om at høre op med at lave musik.

- Det bliver vi med, både solo og sammen, siger Bertram Jakobsen.

Heldigvis betyder afstanden ikke alverden - de kan jo blive ved med at arbejde sammen over nettet.

Endnu har de ikke været ude at optræde sammen offentligt; men de lægger ikke skjul på, at skulle muligheden opstå, vil de selvfølgelig benytte sig af den.

Og indtil videre kan interesserede altså se, hvad de kan præstere ved at gå ind på YouTube. Man skal søge på "Helt stramt", så dukker videoen op.

Annonce
Sport For abonnenter

Plus og minus til lokale fodboldhold: RIFs andethold overrasker med sejr over tophold, forventet sejr til Spjald og nederlag til to serie 3-mandskaber

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce