Læserbrev

Debatten forplumres: Forbyd meningsmålinger i valgkampen

Læserbrev: Hvor ville det være dejligt med en valgkamp fri for uendeligt mange artikler og indslag om små udsving i mere eller mindre ligegyldige målinger. Det fordummer debatten i en valgkamp, når der hver dag er nye meningsmålinger, der viser, at partierne måske er gået lidt frem eller tilbage. I stedet burde valgkampe handle om politik, holdninger og visioner for fremtidens samfund. Desværre får målinger ofte medierne til at forfalde til ”sportsjournalistik” med vindere, tabere og højdespringere.

Lad os få standset den uskik med en evig strøm af meningsmålinger. Enten ved helt at forbyde dem i en given periode, som man har gjort i 38 andre demokratiske lande. Eller måske ved at tillade, at man kun kunne offentliggøre meningsmålinger for eksempel hver søndag i en valgkamp.

Forskning har flere gange påvist, at meningsmålinger:

• Forplumrer processen i en valgkamp

• Kan give lavere valgdeltagelse

• Frister vælgere til at stemme ”taktisk”

'• Påvirker vælgerne til at stemme på ”vindere” - eller ”tabere”

• Tager fejl og er misvisende

Der er selvfølgelig også argumenter imod sådan et forbud. Professor Jørn Sønderholm fra Aalborg Universitet påpeger i sin undersøgelse af sådan et forbud, at selvom meningsmålinger har alle de nævnte negative sider, så vil et forbud ikke harmonere helt godt med en generel ytringsfrihed. Her kan man dog diskutere, om en meningsmåling reelt er en ytring – og om ikke det ville være rimeligt med en form for begrænsning. Specielt når man ser, at det virker i mange andre lande.

Og så tvivler Jørn Sønderholm på, at et forbud vil reparere alle de ting, der er galt med systemet. Men selvom der stadig ville være udfordringer med sportsjournalistik, forplumrede debatter og taktiske stemmer, kan vi jo godt tage de skridt, der kan tages.

Nu kunne nogen måske også indvende, at Alternativet jo i øjeblikket har ret lave meningsmålinger, så det sikkert er derfor, jeg vil have dem forbudt. Sådan kan jeg godt forstå, det ser ud. Men lad mig bare lige minde om, at det havde vi også ved sidste folketingsvalg – og den gang gjorde vi jo netop meningsmålingerne til skamme og var med til at vise, hvor upræcise de var, med et overraskende godt resultat. Det var ret crazy.

Nej lad os få forbudt meningsmålingerne allerede fra næste valg, så debatten i stedet kan komme til at handle om det, der egentlig betyder noget. Visioner for et bedre samfund og en levedygtig verden.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Qvist vil have Vesterhav Syd-høringssvar i byrådet

Kultur

Ny udstilling og nye bøger: Kunsten sætter tanker i værk

112

Hærværk: Bil fik skåret dæk op og blev sprayet med hvid maling

Læserbrev

Teatret OM: Kulturkraft med hjerne og hjerte

Læserbrev: Det er på alle måder en gave til ”Naturens Rige”, at Teatret OM er kommunens egnsteater. Det kan vi være særdeles stolte af og taknemmelige for. Teatrets virke er lokal, national og international kulturkraft med både hjerne og hjerte. I min optik er det præcis de mentale vitaminer, som både kultur og natur i Ringkøbing-Skjern Kommune kan bruge som grobund for kunstens utallige muligheder. Kort og godt mentalhygiejne til folket af højeste karat. Teatret OM har nu i en uge vist sit værd i forbindelse med markeringen af teatrets 30 års jubilæum. Temaet for ugen har været ”UR-NAT 2019”. Ganske genialt er der byttet lidt rundt på bogstaverne i NATUR! Med et overflødighedshorn af højdepunkter rundt i kommunen, har der blandt andet været parader, gadeteater, gøgl, musik, koncerter og stylte artisteri i verdensklasse. Da der fredag eftermiddag var ”kulturflod” fra torvet i Ringkøbing til havnen, var der tæt på 1000, der fik et vitamintilskud af oplevelser, som man kan leve længe på. Kulturchef Per Høgh gav teatret og flodbølgen en række rosende ord med på vejen. Herlig uhøjtidelig var han i sin tale på torvet. Dette gjaldt også formanden for kultur- og fritidsudvalget, Erik Viborg, da han i tirsdags i Vestjyllands Kunstpavillon i Videbæk, stod bag den officielle åbning af ”UR-NAT 2019”. Med ham ved roret for dette udvalg er der bestemt masser af håb for kulturens trivsel i kommunen. I sin tale var Viborg ikke en søvndyssende politiker, men et ærligt og autentisk menneske, der brænder for den livsglæde, Teatret OM står for. Et egnsteater som ledes af et team af stærke og stolte kvinder, som faktisk ikke findes lige i ”Naturens Rige”!

Ringkøbing-Skjern

K-formand har haft samtaler med nye kandidater

Videbæk For abonnenter

Borgere går i aktion: Vil have bedre internet

112

Brand hos Nordsø Fisk: Flammerne brændte hul i taget

Annonce