Læserbrev

Debatten forplumres: Forbyd meningsmålinger i valgkampen

Læserbrev: Hvor ville det være dejligt med en valgkamp fri for uendeligt mange artikler og indslag om små udsving i mere eller mindre ligegyldige målinger. Det fordummer debatten i en valgkamp, når der hver dag er nye meningsmålinger, der viser, at partierne måske er gået lidt frem eller tilbage. I stedet burde valgkampe handle om politik, holdninger og visioner for fremtidens samfund. Desværre får målinger ofte medierne til at forfalde til ”sportsjournalistik” med vindere, tabere og højdespringere.

Lad os få standset den uskik med en evig strøm af meningsmålinger. Enten ved helt at forbyde dem i en given periode, som man har gjort i 38 andre demokratiske lande. Eller måske ved at tillade, at man kun kunne offentliggøre meningsmålinger for eksempel hver søndag i en valgkamp.

Forskning har flere gange påvist, at meningsmålinger:

• Forplumrer processen i en valgkamp

• Kan give lavere valgdeltagelse

• Frister vælgere til at stemme ”taktisk”

'• Påvirker vælgerne til at stemme på ”vindere” - eller ”tabere”

• Tager fejl og er misvisende

Der er selvfølgelig også argumenter imod sådan et forbud. Professor Jørn Sønderholm fra Aalborg Universitet påpeger i sin undersøgelse af sådan et forbud, at selvom meningsmålinger har alle de nævnte negative sider, så vil et forbud ikke harmonere helt godt med en generel ytringsfrihed. Her kan man dog diskutere, om en meningsmåling reelt er en ytring – og om ikke det ville være rimeligt med en form for begrænsning. Specielt når man ser, at det virker i mange andre lande.

Og så tvivler Jørn Sønderholm på, at et forbud vil reparere alle de ting, der er galt med systemet. Men selvom der stadig ville være udfordringer med sportsjournalistik, forplumrede debatter og taktiske stemmer, kan vi jo godt tage de skridt, der kan tages.

Nu kunne nogen måske også indvende, at Alternativet jo i øjeblikket har ret lave meningsmålinger, så det sikkert er derfor, jeg vil have dem forbudt. Sådan kan jeg godt forstå, det ser ud. Men lad mig bare lige minde om, at det havde vi også ved sidste folketingsvalg – og den gang gjorde vi jo netop meningsmålingerne til skamme og var med til at vise, hvor upræcise de var, med et overraskende godt resultat. Det var ret crazy.

Nej lad os få forbudt meningsmålingerne allerede fra næste valg, så debatten i stedet kan komme til at handle om det, der egentlig betyder noget. Visioner for et bedre samfund og en levedygtig verden.

0/0
Annonce
Leder For abonnenter

Begyndelsen på et smukt venskab

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Hilde-sagen diskuteret i udvalg: Loven er overholdt siger udvalgsformand

112

Veteranbil ødelagt af ild: Folkevognsrugbrød brød i brand

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Det er ganske gratis at sige ja til at gøre en forskel

Ringkøbing-Skjern

Nu kommer der flere byggegrunde i Ringkøbing-Skjern Kommune

Tarm For abonnenter

Sebastian har fået bevis på, at han kender de uskrevne regler på en arbejdsplads

Læserbrev

Tre gode råd: Hold ferie når du har ferie

Læserbrev: Sommerferien nærmer sig. Uanset om du foretrækker aktiv ferie eller afslapning, uanset om du foretrækker Søborg eller Sardinien, så er det tid til at holde fri fra dit arbejde. Der er stadig opgaver, du skal have færdiggjort, den sidste ferieplanlægning skal på plads, og måske er tiden efter din ferie allerede godt belagt med møder og opgaver. Her får du 3 råd, der kan hjælpe dig til at holde ferie, når du har ferie: Forbered dit fravær - At gå på ferie med løse ender, ubesvarede mails eller opgaver, der måske ikke kan lande nogle steder, er ikke et godt udgangspunkt for en afslappende ferie. Sørg for at planlægge løsningen af opgaver, der skal afsluttes inden ferien, og få overdraget opgaver til kollegaer, der skal overtage ansvaret i din fravær. Lav gerne en liste over opgaver, du skal prioritere, når du vender tilbage, så de ikke rumsterer unødigt i din ferie. Begræns din tilgængelighed i ferien - Du er vant til at holde dig ajour med de arbejdsmæssige opgaver via email. Du er på sms og på de sociale medier, og hverdagen er præget af høj tilgængelighed og et stort informationsflow. Beslut, hvad der er væsentligt for dig i din ferie. Hold dig fra arbejdsmailen og tænk over, i hvor høj grad du egentlig har brug for det sædvanlige informationsflow din ferie. Vi mennesker er forskellige, og du skal finde ud af, hvad der virker for dig. For nogle fungerer det at tjekke arbejdsmailen i ferien, men vær opmærksom på, at du nemt vender tilbage i arbejdstænkning. Kom godt tilbage - Hvis det overhovedet er muligt, så sørg for at afsætte tid til at følge op, når du kommer tilbage. Det er forskelligt for os hver især, hvor store bunkerne er, når vi vender tilbage, men du kender sikkert fornemmelsen af at skulle i gear igen. Men ved du, at du har tid til lige at lande i jobbet og opgaverne på en god måde efter ferien, så giver det dig en bedre ferie og en bedre opstart. Hold helt ferie fra dit job, når du har ferie. ...Og ha’ så en rigtig god ferie

Hvide Sande

Vært på nyt boligprogram på TV 2: Jeg er tosset med Hvide Sande

Hvide Sande

Nu skal Hvide Sande-vraget på Fanø fjernes - ellers koster det

Hvide Sande

Strid om fødevarefestival i Hvide Sande: Arrangør sætter advokat på sagen