Annonce
Debat

Debat: Vi skal blive bedre til at samle os om det, der adskiller os

Illustration: Gert Ejton
Annonce

For at komme igennem de kriser, vi står overfor herhjemme og rundt i den vestlige verden, er vi nødt til at blive bedre til at huske hinanden på de værdier, der samler os til trods for vores forskellighed. Det er, når alt kommer til alt, grundstenen i vores demokrati.

Der findes tider, hvor det føles, som om alt det lys, der skinnede så smukt i går, pludselig er forsvundet. Hvor mørket tager til time for time og kvæler hvert et strejf af lys. Tider som disse kan ramme hver enkelt, men kan også ramme os alle på en og samme tid. Det er i disse tider, at historien bliver skrevet. At helte træder ud af mørket, og legender bliver til. Vi er alle fra barnsben blevet fortalt igennem film og historier, at det gode altid vil sejre i sidste ende. At lyset er stærkere end mørket og kærlighed stærkere end had. Men en ting er film og historier, noget andet er virkelighed.

I den virkelige verden kræver det mere end idealistisk blod i årerne at stå fast, når mørket falder på. Når frygten spreder sig med vinden, og regnen ikke vil stoppe med at falde. Der er det, at det er altafgørende at forstå, hvad vi som nation og civilisation står overfor, og hvorfor vi gør det. Det er ikke nok, at vi har fået fortalt, hvem der er gode og onde, og hvad der er rigtigt og forkert. Vi er nødt til selv at se og mærke det, da vi som mennesker ofte har brug for at føle nervøsitet for at værdsætte tryghed. Begrænsninger for at værdsætte frihed og tab for at værdsætte, hvad vi har.

Derfor er det så vigtigt, at vi tør gå igennem den modgang, vi møder med åbne øjne. At vi tør mærke smerten, ubehaget og frygten, for kun på den måde forstår vi, hvad vi kæmper for, og hvorfor vi kæmper for det.

Peter Bitsch Hjortshøj

Denne modgang kan være på et personligt plan ved sygdom, eksistentielle kriser, tab eller kærestesorg. Men det kan også være på et større plan, som vi ser det i dag med Corona, og hvad det har betydet af menneskeligt tab og tab af livskvalitet. Det kan være i forhold til de demokratiske kriser, vi har set i Vesten de seneste år i lande som USA, Polen, Ungarn og herhjemme med Minkskandalen og sagen om barnebrude. I krisetider er det let at skabe splid. At projicere ens indre frustration og vrede over på andre og skabe fjender ud af dem, der ser anderledes på tingene.

Det ser vi særligt gøre sig gældende under de kriser, vi i dag står overfor i Vesten. Hvor vi ikke som eksempelvis under Den kolde krig har en entydig fjende at rette vores vrede imod. Derfor ser vi i højere grad, at vi i dag gør fjender ud af hinanden. For at undgå at det sker, er det, at vi må have fokus på, hvilke fælles værdier vi deler i Vesten.


Den splittelse vi i dag ser i USA, risikerer vi også at se herhjemme, hvis ikke vi passer på. Derfor er det tid til, at vi samler os om at skabe en ny, sund demokratisk kultur, der sætter kritikken og den konstruktive debat tilbage i fokus.


Et manglende fokus på det fælles er formentligt, hvad der ligger til grund for, at et land som USA i dag er blevet opdelt så skarpt i to fløje: At de i deres fokus på hvad der adskiller dem, har glemt, hvad der binder dem sammen. Det kan være ting såsom synet på mennesket som et frit væsen, retssikkerhed, demokrati, accept af forskellige holdninger samt lige rettigheder for alle uanset seksualitet, hudfarve og religiøse overbevisninger.

Den splittelse vi i dag ser i USA, risikerer vi også at se herhjemme, hvis ikke vi passer på. Derfor er det tid til, at vi samler os om at skabe en ny, sund demokratisk kultur, der sætter kritikken og den konstruktive debat tilbage i fokus. På de sociale medier såvel som rundt i samfundet. At vi i højere grad bestræber os på at lytte til hinanden trods uenighed og forskellighed. Om det så gælder folk, der har et konspiratorisk udsyn, vaccineskeptikere, forskellig etnicitet eller me-too bevægelsen.

Alle emner, der i dag splitter os i højere og højere grad, idet vi er ved at glemme, at god demokratisk dialog og skik ikke handler om at presse sin egen holdning ned over hovedet på den anden. Men derimod om at lytte til den anden part for at udvide vores egen forståelse for verdenen omkring os såvel som vores forståelse for hinanden og os selv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Feriehusudlejere ser frem til flere danskere - men glæder sig til de stabile tyskere

Annonce