Annonce
Debat

Debat: Venstre skal være førstevalget for stemmerne, der gik over midten

Ved sidste folketingsvalg vandrede 200.000 vælgere fra blå til rød blok. Venstre skal genvinde regeringsmagten, så vi igen kan sætte en ansvarlig retning for Danmark. Som næstformand for Venstre vil jeg støtte Jakob Ellemann i at styrke Venstre, så det bliver naturligt for de 200.000 danskere at vende hjem til blå blok. Det vil jeg gøre med ordentlighed, politisk bredde og organisatorisk indsigt.

Venstre er et bredt folkeligt forankret parti, der giver svar på de problemer danskerne møder. Både de små og nære problemer i dagligdagen, men også de kriser og konflikter, der truer vores land udefra. Vi er kernedanske, men med et stærkt internationalt udsyn. Danmark bliver kun større af, at vi engagerer os i verden.

Kampen frem mod næste folketingsvalg står ikke mellem Dansk Folkeparti og Venstre. Den står mellem rød og blå blok. Vi genvinder ikke regeringsmagten og får Jakob Ellemann som statsminister ved at kæmpe på højrefløjen om de vælgere, der aldrig kunne forestille sig at stemme på andre partier end os borgerligt-liberale.

Partierne i blå blok er vores tætteste allierede, og vi skal have genopbygget det tillidsfulde samarbejde, som tidligere har gjort os stærke. Men vi skal også samarbejde henover midten. Med socialdemokraterne, de radikale og i nogle sager også med SF, Alternativet og Enhedslisten selvom det ikke er der vi har flest fællesmængder. For sådan skaber vi resultater for Danmark.

Men vi skal ikke gøre os illusioner. Det bliver aldrig Mette Frederiksen, der ringer til Jakob Ellemann og tilbyder ham og Venstre statsministerposten. Derfor skal og må vi gøre Venstre til førstevalget for langt flere danskere, og vi skal gøre det naturligt at vende hjem til venstre for de vælgere, der ved sidste valg, valgte blå blok fra.

Venstre er et liberalt parti. Vi er ikke nationalkonservative. Vi er et bredt parti med politik på alle hylder. Vi er et parti, der ikke kun kan tale om udlændinge. Vi står på mål for en stram og fornuftig udlændingepolitik, fordi den politik er nødvendig for at sikre sammenhængskraften i Danmark. Kommer man til Danmark, så skal man bidrage. Bor man i Danmark, så skal man lære dansk, følge vores love og regler og få Danmark ind under huden. Vi møder alle mennesker med forventninger og krav – også udlændinge, der kommer hertil. Men vi er og skal ikke være som de højreorienterede partier, der kun kan tale om udlændingepolitik, og som kæmper om at gøre det i det groveste sprog.

Vi skal holde fast i vores liberale kompas. Det værdisæt, der har gjort Venstre stærkt gennem 149 år. Jeg vil som næstformand være et stærkt team sammen med Jakob Ellemann. Vi kan samle Venstre og styrke os indefra med stærkere politikudvikling, bedre inddragelse og organisatorisk forankring.

Venstres nye næstformand skal loyalt støtte formanden og bygge bro mellem formanden, de folkevalgte og medlemmerne. En næstformand skal spille alle stærke. Vi har mange profiler i Venstre. Dem skal vi bruge aktivt til at styrke vores parti. Men næstformandens rolle er ikke at være solorytter, der skal promovere sig selv. Venstres næstformand må og skal være en holdspiller.

Afstanden mellem folkevalgte og medlemmer skal være kortere. Vi skal opbygge både formelle og uformelle politiske netværk. Vi skal udvikle politiske camps og nye typer aktiviteter, der gør det sjovt og spændende at være medlem af vores parti. Vi skal sætte den politiske kreativitet fri og lære af vores knap 35.000 medlemmer.

Venstre være partiet for alle aldersgrupper. Vi har Danmarks stærkeste politiske ungdomsorganisation. Men mange falder fra, når familielivet kalder. Det er et tab for Venstre. Børnefamilierne har stor berøring med vores velfærdssamfund og en kæmpe viden om, hvordan vi udvikler det fremover. Et velfærdssamfund, der sætter mennesket i centrum og sikrer frit valg for den enkelte og tillidsfulde rammer for de offentligt ansatte, så de kan bruge deres faglighed og kompetencer på at møde borgeren i øjenhøjde i stedet for at blive fanget under en bunke bureaukrati.

Den arvefølgetænkning, der har præget Venstres tidligere ledelse, har skabt konflikter, det har skabt splid. Venstre ledelse skal være et team, hvor der ikke er tvivl om rollerne. Derfor skal næstformanden være en loyal holdspiller, det er jeg.

Næste år kan Venstre fejre sit 150-års jubilæum. Som næstformand vil det være mit mål, at vi kan fejre vores jubilæum som et stærkere parti, et samlet parti og et parti, der tager ansvar for fællesskabet og helheden og skaber et mere liberalt, velstående og sammenhængende Danmark.

Annonce
Ellen Trane Nørby
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Giv lufthavnen en blød landing

For en god måneds tid siden lykkedes det atter Stauning Lufthavn at holde propellen i luften - i hvert fald for en tid. Den lille lufthavn med den dårlige økonomi fik bevilget et krisetilskud på 2,5 millioner kroner fra byrådet. Vel at mærke oveni de knap to millioner kroner, som kommune i forvejen årligt poster i den. De seneste godt 25 år har kommunen hældt omkring 50 millioner kroner i Stauning Lufthavn, og efterhånden må man spørge sig selv, hvornår kassen skal klappe i. Er det virkelig en kommunal kerneopgave at drive en lufthavn, hvor underskuddet vokser i takt med, at antallet af fly falder? Nu foreslår pilot og tidligere direktør for flyselskabet Cimber, Jørgen Nielsen fra Sønderborg, at lufthavnen omdannes til en flyveplads og eventpark. Han foreslår, at arealerne kan bruges til weekend-arrangementer med bilræs, koncerter, småflysreparationer og flyturisme. Han foreslår også at etablere dronecenter og skoleflyvning, aktiviteter lufthavnen allerede er i fuld gang med. Vel at mærke alle initiativer, som ikke kommer til at koste skatteborgerne knap to millioner i årlig støtte - foruden diverse dyre redningskranse. Prisen er, at lufthavnen ikke vil have samme grad af bemanding som nu blandt andet i kontroltårnet, men igen må man spørge sig selv, hvorfor Ringkøbing-Skjern partout skal have en lufthavn med fuld bemanding? Specielt ikke når alternativet er en prisbilligere løsning, der samtidig kan være rammen om kulturelle arrangementer. Det med kultur er nemlig noget, vi kan her i kommunen. Hvad havne angår, er man nok bedre til fiskeri- og lystbådehavne her i området - end til lufthavne. Kommunen er desuden allerede medejer af Midtjyllands Lufthavn i Karup. Det vil måske være en bitter pille at sluge for nogle, at man ikke kan opretholde en lufthavn, trods de mange millioner man har smidt efter den. Men på et tidspunkt må man trække en streg og erkende, at man ikke skal i den retning og se sig om efter en ny vej. Det kunne passende være den vej som en tidligere flychef - på eget initiativ i øvrigt - foreslår.

Annonce