Annonce
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Annonce

Debat: Nu skal det være, og Folketingets åbning kunne være den helt rigtige anledning! Forhåbentlig præsenterer vi en ny reform, der giver værdig tilbagetrækning til mange. Vi flytter hegnspæle i dette efterår, når vi for første gang i mange år, giver flere rettigheder til almindelige lønarbejdere. Alle har ret til gode år som senior, også mennesker med lange arbejdsliv. Ordet ”reform” dækker denne gang ikke over forringelser, men vil være et skridt fremad.

Jeg mener, at vi har hårdt brug for reformer, der både giver mere retfærdighed og som tager ordentlig hånd om de nedslidte. Det er også nu, vi skal støbe fundamentet for, at flere faktisk er i stand til at klare mange år på jobbet. Det kræver massive investeringer i et sundt og sikkert arbejdsmiljø og i voksen- og efteruddannelse, så også kortuddannede løbende gennem hele livet kan skifte job og branche.

Skal det virkelig rykke i virkeligheden ude på arbejdspladserne med arbejdsmiljø og efteruddannelse må arbejdsgiverne tage opgaven meget mere seriøst end hidtil. Det sker ikke af sig selv, og de skal sikkert hjælpes med ”økonomiske incitamenter”. Den slags er Folketinget heldigvis også leveringsdygtig i.

Det er uretfærdigt, at et mennesker, der starter i job som 18-årige, har samme pensionsalder som folk, der først tjekker ind som 28-årige. Mennesker med korte uddannelser lever oven i købet betydelig færre år, end langt uddannede. Derfor er det vigtigt med en retfærdighedsreform.

Flere skal omfattes af reformerne, også Arnes kone. Sygeplejersker der tumler tunge patienter, pædagoger der er brændt mentalt ud og den stressede socialrådgiver, der ikke kan se hen over stakken af sagsmapper.

Der skal være meget bedre hjælp til de nedslidte. Om det bliver i regi af ”Arne-pensionen”, seniorpensionen, førtidspensionen eller et andet spor er ikke det vigtigste. De berørte mennesker skal bare have den rigtige hjælp. Jeg er ligeglad med, hvilken farve katten har, bare den fanger mus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Minkavlere sværtet uden grund: Statens Seruminstitut sendte ikke spørgeskema til avlernes e-bokse

Ringkøbing

Lærervikar smittet med corona: Ringkøbing Skole sender flere end 100 hjem

Hvide Sande

Smitte på minkfarm nær Søndervig: Stribe af farme fra Vonå til slusen i Hvide Sande falder inden for døds-zonen

Annonce