x
Annonce
Debat

Debat: Vær på vagt overfor kamelerne

Demokrati: En kamel har to pukler og en dromedar har kun en. Et godt demokrati er en dromedar! Ja det lyder måske skørt. I et bloddonorblad læste jeg om, hvem der melder sig som bloddonor. Hvem der helt frivilligt bruger tid og helt bogstaveligt giver sit hjerteblod til sine medmennesker. Det viste sig, at det er dem ”i midten”. Ikke de fattigste, som har nok at gøre med at få hverdagen til at hænge sammen. Og heller ikke de rige; hvad mon har så travlt med?? Dem i midten er på mange måder en stor styrke. Det er her de fleste frivillige kommer fra. Det er dem, der hjælper andre, dem der bærer over med andres fejl og viser hensyn, dem som sætter ting i gang for andres skyld, dem der passer på sig selv og hinanden. Dem der synes, at det er OK at betale skat.

Hvis et samfund har mange fattige og mange rige og kun få i midten, så knækker det let over på midten. Der mangler frivillige til at styrke sammenholdet. Der risikerer at blive grobund for ekstreme meninger: ”Dem og os”. ”De andre er dumme og mærkelige”. Det er som en kamel med to pukler og et hul i midten.

Et demokrati har brug for mange ”i midten”, som holder sammen på samfundet. Som en dromedar med en stor pukkel i midten. Det er værd at tænke på, når vi vil bevare vores dyrebare demokrati. Det giver god mening at værne om ”midtergruppen”, kernen. Det gælder også, når der laves overenskomster, så dur det f.eks. ikke med % lønstigninger, hvor de fattige bliver fattigere og de rige rigere. Når de unge skal vælge uddannelse, så må vi sørge for at få hullet ”i midten” fyldt ud, så alle uddannelser er lige værdige. Osv.

Et sundt demokrati kræver pasning. Historisk set så går det ned ad bakke. I Danmark har vi tidligere været flere i midten. Det går desværre den gale vej. Pas på. Vi bliver nødt til at ændre retning, hvis vi vil bevare et godt demokrati. Alle som har indflydelse, og vores folketing som stikker rammerne ud, de må være kloge og modige. Skab gode rammer for folk i midten.

Skal Danmark være en kamel eller en dromedar?

Line Iversen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Stram op – og hold fast i lukkeloven

Læserbrev: Over de sidste uger har butiksansatte knoklet r…. ud af bukserne. Uden at kny sørger medarbejderne i vores butikker for, at der er fyldt op på hylderne, så vi alle sammen kan få mad på bordet, toiletpapir og andre fornødenheder. Og mange danske familier har fået deres køkkenskabe fyldt godt op. De butiksansatte har brug for påskens fridage til et velfortjent hvil. Derfor bør man ikke suspendere lukkeloven henover helligdagene. I denne tid, hvor myndighedernes anbefalinger er at blive hjemme og undgå tæt kontakt til andre mennesker, løber butiksansatte en daglig risiko med kontakt med flere hundrede kunder om dagen. De sætter eget helbred på spil for at passe deres job. Butiksledelserne rundt om gør alt, hvad de kan, for at passe godt på de ansatte med håndsprit, hyppig håndvask, plexiglasplader ved kassen og ’Hold afstand’-skilte på gulvene. Stor ros for det. Men at arbejde under de forhold er anstrengende. Helligdagene i påsken med lukkede butikker kan også være med til at passe på de ansatte, så de kan blive ved med at passe deres arbejde, så længe corona-krisen varer. Derfor, kære politikere: Hold fast i lukkeloven! Og så skal familien Danmark altså stramme op. Lad nu være med at klathandle en liter mælk og en pakke gær. Køb ind til flere dage og lad én person klare det. Det er heller ikke nu, I skal hele familien afsted på ose-tur i de lokale butikker for at se på nye ipads, havetrampolin til ungerne eller lamper til stuen. Det er måske fristende for at skabe et afbræk i tiden med hjemmeskole, men lad være. Jo flere I kommer sammen, jo større risiko udsætter I butikspersonalet for. Ring til den lokale butik i stedet og lav en aftale om at få leveret varen – eller at I kan hente den pakket i en pose. Så kan I både støtte vores midt- og vestjyske butikker og passe godt på de ansatte og jer selv samtidig.

Annonce