Annonce
Danmark

Debat: Tilbage til den sorte skole? Nej, skrivning i hånden og udenadslære er et frigørelsesprojekt

Mikael Busch
Annonce

Debat: ”Kan jeg få et skrivehæfte?”, spurgte en pige i 1g. Jeg var i tvivl, om jeg havde hørt rigtigt. Mente hun et hæfte, man selv kan skrive i med et skriveredskab fra tiden før den digitale revolution? F.eks. en blyant eller en kuglepen? Ja, det var præcis det, hun mente.

Vi var i forvejen i gang med en lidt suspekt beskæftigelse: Skriftlig oversættelse fra dansk til tysk – en disciplin, som for længst er afskaffet som en del af den skriftlige studentereksamen.

Jeg fandt pigens forespørgsel interessant. Tænk, at en af nutidens unge af sig selv kommer på en idé, der umiddelbart kunne lyde som noget fra den sorte skoles tid. Men jeg må indrømme, at jeg havde en hemmelig sympati med idéen. Der kan være en vis magi forbundet med at skrive ting i hånden. Den langsomme tilegnelse af stoffet via skrivning i hånden tvinger også eleven til at skelne mellem det væsentlige og det mindre væsentlige.


Måske står vi foran en progressiv, analog læringsrevolution fra neden, som vil ryste den pædagogiske verden og tech giganterne i deres grundvold.


Med andre ord: Eleven tænker selv. Jo, pigen i 1g måtte gerne få et skrivehæfte. Kunne flere være interesseret i et hæfte, spurgte jeg for god ordens skyld. Jeg vidste, at der stadig var hæfter i skolens kælder. Overvældende mange elever ville gerne have et eksemplar.

Jeg var først målløs over min oplevelse. Men jeg har også iagttaget elevernes glæde, når jeg beder dem om at lære basale bøjningsskemaer udenad. Altså endnu mere sort skole? Det ser i hvert fald ud til, at eleverne forstår, hvad jeg mener, når jeg siger, at udenadslære bidrager til at hjælpe dem ud af deres sproglige umyndighed. Den vil de gerne befries fra.

Dette er altså ikke en revolte fra gymnasiets brune hjørne. Måske står vi foran en progressiv, analog læringsrevolution fra neden, som vil ryste den pædagogiske verden og tech giganterne i deres grundvold.

Annonce
Sport For abonnenter

Tommy Jepsen har været fodboldtræner i 42 år: - Jeg har da forsøgt at holde pause, men det er aldrig rigtig blevet til noget

Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce