Annonce
Debat

Debat: Tak, Jakob Ellemann - vi skal tage det bedste med hjem fra udlandet

Inspiration: Det må i sandhed ikke være let at være Jakob Ellemann.

Udsagnet har lydt, siden han blev valgt som ny formand for Venstre:” Nu må han sige noget. Nu må vi vide, hvad Venstre står for.”

Og det er jo rigtigt: Utålmodigheden er stor: Kom på banen! Men nu sagde Jakob Ellemann så noget, nemlig om SAS' famøse reklame. Og så var det galt. Og det var det jo slet ikke. Det var tilmed så rigtigt, at det måtte fryde enhver venstremand og andre, der måtte interessere sig for andet end deres egen indelukkethed.

Jakob Ellemann blev citeret i Berlingske for at sige om reklamen:”Den reklame fra SAS viser Skandinavien som entreprenante og rejselystne typer, der bliver inspireret af snedige ting fra hele verden og forfiner eller forbedrer det, vi har med hjem. Det er da et OK skudsmål. Hvad er det, folk er så rasende over?”

Kan det siges bedre, hvad vores særkende er? Fra vikingetiden har vi rejst ud og taget inspiration fra fremmede lande med hjem til dansk bearbejdelse. Også kristendommen tog de med. Det var lige nøjagtig det, også H.C. Andersen gjorde: ”At rejse er at leve,” sagde han, der elskede og rejse og hjemkommen skrev de sange og eventyr, vi elsker.

Lige med undtagelse af ” I Danmark er jeg født,” som er skrevet i Rom, mens han længtes hjem, sådan som vi andre kan have det: Vi føler os mere danske end på andre tidspunkter, når vi er ude og ser, hvordan andre lever. Men vi tager viden med hjem, viden om, hvad vi skal passe på, hvad vi skal tage til os, hvad vi kan ændre til dansk hverdag, og hvad vi slet ikke skal tage til os.

Den store danske Tietgen lærte så meget ude, som han omformede, da han kom hjem. Den store danske handelsmand, Niels Ryberg hentede så megen inspiration fra rejser i udlandet, som han berigede det danske samfund med. Thorvaldsen boede i Italien og kom hjem og udnyttede al den inspiration, han havde modtaget.

Arkitektonisk har vi hentet nyklassisismen, som blev omsat til kulturhistoriske perler repræsenteret ved en række fine herregårde og berømte bygninger i København. Havekunst har vi hentet udefra, lige fra hollænderne af kongen blev hentet fra Holland for at lære os derom for mange hundrede år siden.

Hvad i alverden skulle vi rejse udenlands for, hvis det ikke var for at komme opløftede og inspirerede hjem med nye kræfter og nye ideer? Således som mange af vore unge tager ud i verden og studerer på europæiske, men også amerikanske og andre læreanstalter. Mange af dem kommer hjem og er berigede af ophold på Harvard, på Columbia University i USA og andre steder.

Og så er der lige madkulturen: Vi har lige fået kåret de restauranter, der kunne få international anerkendelse. Hvorfor? Er det fordi de serverer brun sovs og kartofler (de sidste kommer i øvrigt fra Sydamerika oprindelig)? Nej, det er, fordi vi har forfinet og fordansket blandt andet det franske køkken, så udlændinge valfarter hertil for at opleve: den fine danske madkultur!

Når vi rejser, bliver indtrykkene omsat til dansk, når vi kommer hjem. Det er det, der er og bliver til dansk kultur. Det er det, Jakob Ellemann understregede. Tak, Jakob!

Britta Schall Holberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hold nu fast i den sunde fornuft

For mange af de, der har bevæget sig i sportsverdenen, erhvervslivet eller et helt tredje sted, er der noget, der aldrig bliver træls. Det er at komme ind i en god stime og være en del af et vinderhold. Succes avler som bekendt succes og giver samtidig en helt god fornemmelse i maven. Derfor er succes altid godt at have med, når der skal arbejdes videre mod nye mål. Forhåbentlig er det blandt andet succes og en god mavefornemmelse, vi alle sidder med, efter at statsministeren mandag klokken 17.30 igen tonede frem på tv-skærmen for at give en status på landets tilstand. Selv om ingen i disse tider kan sidde med armene langt oppe over hovedet, med årets skæveste smil og være en humørbombe, er der dog noget positivt, vi kan tage med i takt med, at påskedagene nærmer sig med hastige skridt. Danmark kan nemlig være på vej mod at blive åbnet stille og roligt op igen, når vi kommer om på den anden side af påskeferien, lød det forsigtigt fra Mette Frederiksen. Når det er sagt, er det ikke mærkeligt, at statsministeren samtidig slår fast, at en genåbning vil kræve, at vi på alle måder holder fast i den fornuftige opførsel, som langt de flest på flotteste vis har leveret de seneste uger. Så der er vel bare at gentage følgende, selv om det i virkeligheden bør sidde lige så fast i alles bevidsthed som resultatet af regnestykket 2x3: Stå sammen ved at holde afstand. Tænk, hvis de seks små ord kan være med til at overbevise Mette Frederiksen om, at vi danskere faktisk er et folkefærd, der med fornuft og omtanke kan snuppe en af de store sejre sammen. Og lige nøjagtig i april 2020 vil det være en af de sejre, der for mange vil stå skarpest i erindringerne, hvis vi ved at være snusfornuftige kan få lov til at gå på arbejde og sende børnene i skole igen efter påske. Det vil nemlig være et stort skridt på vej mod det Danmark, vi kender bedst. Så lad os stå sammen ved at holde afstand - og lad os holde fast i den sunde fornuft. Så kan du og jeg være med i den gode stime og en del af et hold, der kan hjælpe med at gøre hele Danmark til en vinder.

Annonce