Annonce
Debat

Debat: Spørgsmålet er rigtigt og vigtigt. Hvordan vil du overvåges?

PET har via Forsvarets Efterretningstjeneste hentet teledata på danskerne uden nødvendig dommerkendelse. Tilsyn med Efterretningstjenesterne (TET) har kritiseret PET for denne praksis, der nu er indstillet.

Jeg synes, at det brandhamrende ærgerligt, at min tidligere afdeling, der om nogen burde være vores grundlovsbeskyttere, er sprunget over, hvor gærdet er lavest og udfordret vores retssikkerhed. Men jeg og TET er nok de få, der mener dette. De fleste vil sige: ”Hvis jeg ikke har noget at skjule, har jeg intet at frygte.

Men er det nu rigtigt, for ikke at sige problematisk, at have denne opfattelse?

De, der har hemmelige telefonnumre, og gardiner for vinduerne og lukkede postkasser og bankbokse ville blive rasende, hvis nogen stod med næsen trykket ind mod deres vinduer, eller rodede i deres bankboks eller læste løs i deres post uden at spørge først. Det er præcist noget sådan, der er foregået, men i cyberspace, og derfor usynligt, og så er man åbenbart ligeglad.

Denne betonopfattelse vil først ændre sig, når man sammen med familien er på vej til Florida for at nyde solen, og pludselig får besked om, at man er nægtet indrejse i USA, uden at få at vide hvorfor.

Eller hvad nu hvis din søn eller dit barnebarn på grund af oplysninger registreret i PET, ikke kan sikkerhedsgodkendes og dermed mister drømmejobbet i Udenrigsministeriet, Politiet eller Forsvaret.

Årsagerne til de nævnte konsekvenser kan være velbegrundede. Der findes terrorister og kriminelle, der gennem deres handlinger har gjort sig fortjent til overvågning.

Men der kan også være forkerte, falske, fejlagtige og fejlfortolkede informationer om dig og mig, der kan medføre en uberettiget overvågning og registrering, som vi ikke kan forsvare os imod. Og grunden dertil vil vi aldrig få at vide, med mindre vi hedder Henrik Sass Larsen. Han mistede sin drømmestilling som finansminister, men på grund af sin position fik han at vide, at det var på grund af en registrering i PET om en perifer rockerkontakt, og blev så senere taget til nåde igen.

Jeg forsøger ikke at rejse en ørkesløs diskussion om ”ja eller nej” til overvågning. Men en opfordring til at stille det rigtige og vigtige spørgsmål om: Hvordan vil du overvåges?

Mit svar er: Kun under domstolskontrol. Et af retssamfundets adelsmærke, hvor du får en bedre retssikkerhed, hvor anklagemyndighedens mistanke prøves og udfordres af en forsvarer, så dommeren kan afgøre, hvorvidt den begrundet eller ej.

Det er mere end blot den tvivlsomme tro på ”at hvis jeg ikke har noget at skjule, så har jeg ikke noget at frygte”.

Hans Jørgen Bonnichsen
Annonce
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Kære Svend. Næste gang jeg kommer til Danmark, ringer jeg naturligvis til dig... med varm hilsen og høj agtelse, Kathleen Kennedy

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: I maj kom landet tilbage

Annonce