Annonce
Debat

Debat: Nødråb - red det tyske sprog i Danmark nu

Sprog: Jeg glemmer aldrig en stor klimakonference i Bonn, hvor jeg som klimaminister repræsenterede de danske farver. Kansler Angela Merkel var mødeleder, og jeg besluttede mig for at indlede mit indlæg på tysk.

Efter mig talte en hel perlerække af klimaministre fra langt større lande. Men da pausen oprandt, styrede kansleren direkte ned til den danske minister for at høre, hvad jeg mon ellers havde på hjertet.

Anekdoten er et klassisk eksempel på, at Danmark taber indflydelse, hvis det tyske sprogs deroute fortsætter i Danmark. For selvfølgelig kan kansleren engelsk – og for den sags skyld også russisk (!) – men hun foretrækker altså at tale sit modersmål og opsøger dem, der gør sigden umage at tale tysk.

2020 må blive året hvor vi stopper det tyske sprogs frie fald i Danmark. I 2020 markerer vi ikke alene 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark og 30-året for Tysklands genforening. Vi har også netop vinket farvel til én af Danmarks tætteste allierede i EU, nemlig Storbritannien. Tyskland bliver dermed en endnu vigtigere samarbejdspartner i EU.

Optagelsestallene på tyskstudierne i Danmark viser, at der snart kommer til at mangle tysklærere i gymnasiet. Fødekæden er ved at tørre ud.

På Københavns Universitet var optaget i 2019 helt nede på 23. Århus optog én mere. I Aalborg har man helt lukket for studiet.

I gymnasiet er antallet af unge, der læser tre fremmedsprog som en del af deres studentereksamen, styrtdykket efter gymnasiereformen i 2003. Det hele forværres af, at tidligere tiders generationer, der var opflasket med tysk tv, lige fra Sesam Strasse over Sportschau til Tatort, i dag er erstattet af Netflix- og facebook-generationen.

I 2016 og 2017 vedtog den daværende regering en Tysklands-strategi og en fremmedsprogs-strategi. Med de nye tal må strategierne tages op til revision. I hvert fald fire ting bør indgå:

1. Afsæt flere penge til sprogfagene, pædagogik koster. 2. Indfør tysk langt tidligere i folkeskolen, som man har eksperimenteret med i Sønderjylland. 3. Genindfør de tre fremmedsprog i gymnasiet. Og 4. Tal sprogene op.

Alt for ofte hører man fraser som, at ”tyskerne jo taler engelsk, og ellers bare må tage sig sammen”. I en Brexit-tid, hvor Danmark har brug for venner, er det ikke alene udtryk for en hoven holdning – det er også én, der kan blive uhyre dyr for Danmark.

Mit Englisch kommt man durch; mit Deutsch kommt man weiter.

Lykke Friis
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hold nu fast i den sunde fornuft

For mange af de, der har bevæget sig i sportsverdenen, erhvervslivet eller et helt tredje sted, er der noget, der aldrig bliver træls. Det er at komme ind i en god stime og være en del af et vinderhold. Succes avler som bekendt succes og giver samtidig en helt god fornemmelse i maven. Derfor er succes altid godt at have med, når der skal arbejdes videre mod nye mål. Forhåbentlig er det blandt andet succes og en god mavefornemmelse, vi alle sidder med, efter at statsministeren mandag klokken 17.30 igen tonede frem på tv-skærmen for at give en status på landets tilstand. Selv om ingen i disse tider kan sidde med armene langt oppe over hovedet, med årets skæveste smil og være en humørbombe, er der dog noget positivt, vi kan tage med i takt med, at påskedagene nærmer sig med hastige skridt. Danmark kan nemlig være på vej mod at blive åbnet stille og roligt op igen, når vi kommer om på den anden side af påskeferien, lød det forsigtigt fra Mette Frederiksen. Når det er sagt, er det ikke mærkeligt, at statsministeren samtidig slår fast, at en genåbning vil kræve, at vi på alle måder holder fast i den fornuftige opførsel, som langt de flest på flotteste vis har leveret de seneste uger. Så der er vel bare at gentage følgende, selv om det i virkeligheden bør sidde lige så fast i alles bevidsthed som resultatet af regnestykket 2x3: Stå sammen ved at holde afstand. Tænk, hvis de seks små ord kan være med til at overbevise Mette Frederiksen om, at vi danskere faktisk er et folkefærd, der med fornuft og omtanke kan snuppe en af de store sejre sammen. Og lige nøjagtig i april 2020 vil det være en af de sejre, der for mange vil stå skarpest i erindringerne, hvis vi ved at være snusfornuftige kan få lov til at gå på arbejde og sende børnene i skole igen efter påske. Det vil nemlig være et stort skridt på vej mod det Danmark, vi kender bedst. Så lad os stå sammen ved at holde afstand - og lad os holde fast i den sunde fornuft. Så kan du og jeg være med i den gode stime og en del af et hold, der kan hjælpe med at gøre hele Danmark til en vinder.

Annonce