Annonce
Debat

Debat: Når mennesker dukker sig - send dem et smil

Når nynazister hærger jødiske kirkegårde og klistrer Davidsstjerner på jøders postkasser. Når 17,1 procent af danskerne er helt enige i den uhyrlige påstand, at muslimer bør sendes ud af Danmark. Når kvinder ikke kan gå i fred, fordi mænd ikke kan styre sig. Når ældre føler sig til overs, fordi de lige så stille lempes ud af arbejdsmarkedet. Når små børn gemmer sig i en krog i børnehaven, fordi der ikke er pædagoger nok til at tage sig af dem.

Der er udfordringer nok i vores fælles samfund, og jeg forstår godt, når mennesker dukker sig. Angst og depression kommer snigende.

Vent ikke på, at politikere og andre magthavere kommer med løsninger. Systemer er langsomme. Begynd med dig selv. Ræk ud til din nabo, din medpassager, din skolekammerat eller arbejdskollega: Få øjenkontakt. Send et smil. Begynd med small talk. Spørg, hvordan han eller hun har det. Giv en kop kaffe. Tilbyd din hjælp. Eller lyt koncentreret. Find fælles interesser. Gå i biografen eller til koncerter og foredrag.

En spritny undersøgelse fra Børns Vilkår afslører, at hvert fjerde barn og ung oplever en grad af ensomhed. Folkebevægelsen mod ensomhed oplyser, at omkring 350.000 voksne i Danmark ofte føler sig ensomme.

Derfor: Gør noget. Kig op fra din smartphone og vær nærværende. Sammenhængskraften i samfundet afhænger af os alle.

Annonce
Svend Erik Løbner
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sidste bold er endnu ikke slået: 20 års kamp om rigmandens ulovlige tennisbane på Klitten

Annonce