Annonce
Debat

Debat: Med socialfaglige briller. Drop øget arveafgift, den belaster trængte landmænd på psyken

Det økonomiske pres på dansk landbrug og landmanden vil fortsætte i uformindsket styrke, såfremt en stigende arveafgift (generationsskifteskatten) bliver en realitet.

Som socialkonsulent i landbruget møder jeg næsten dagligt landmænd, som har stress, kriser og konkurser tæt inde på livet. Ved en stigende arveafgift og dermed atter et øget pres på landbruget er der god grund til at rette en særlig bekymring mod den ældre generation af landmænd. En gennemsnitlig dansk landmand er over 56 år og bliver han nu ”tvunget” til at blive på sin gård, fordi det økonomisk ikke vil være muligt for næste generation at overtage eller købe gården, kan det få store konsekvenser for den ældre landmand.

Kroniske sygdomme, stor træthed og fysisk nedslidning ses i dag hos mange ældre landmænd, hvilket har stor indflydelse på landmandens daglige driftsledelse og produktiviteten på gården. Kommer der nu en stigende arveafgift, som vil medføre et manglende generationsskifte på landbrugsejendommene, kan man tillige med frygte, at det også vil få store psykiske og sociale konsekvenser ikke bare for den ældre landmand, men for hele landbofamilien.

Frustration og usikkerhed for fremtiden skaber modløshed og manglende livskvalitet, og de unge vil flygte ud af landbrugserhvervet. Det har Danmark og dansk landbrug ikke brug for, så set med socialfaglige øjne vil jeg anbefale, at der ikke kommer en stigning i arveafgiften.

Bente Bendix. Foto: Bent Sørensen
Annonce
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Kære Svend. Næste gang jeg kommer til Danmark, ringer jeg naturligvis til dig... med varm hilsen og høj agtelse, Kathleen Kennedy

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: I maj kom landet tilbage

Annonce