Annonce
Debat

Debat: Landbrugsaftale - Det bliver svært, men hvis nogen kan, er det de danske landmænd

Jais Valeur. Foto: Søren Gylling

Debat: Efter at have forhandlet siden starten af februar, landede politikerne en meget bred aftale om fremtidens landbrug i sidste uge. Aftalen pålægger fødevare- og landbrugssektoren at nedbringe udledningen af drivhusgasser med mellem 55 og 65 % i 2030. Der er ingen tvivl om, at det bliver svært. Mange af virkemidlerne kender vi endnu ikke. Vi skal derfor forske og vi skal udvikle. Men vi har tidligere bevist, at vi i den danske fødevare- og landbrugssektor kan sætte os ambitiøse mål og indfri dem, bl.a. ved at blive en af verdens førende nationer inden for økologi, hvor Danish Crowns Friland er verdens største økologiske kødproducent.

Med aftalen står alle Folketingets partier undtagen ét, bag princippet om, at dansk landbrug skal udvikles, ikke afvikles. Det er – på trods af, at kravene bliver svære at indfri – den bedste nyhed, sektoren kunne ønske sig.

Naturligvis fordi det skaber rammerne for, at vi kan have en politisk debat om, hvordan vi skal udvikle landbruget. Men også – og måske vigtigst – fordi det sender et klart signal til det unge menneske, der overvejer at søge ind på landbrugsskolen, til bankrådgiveren, der sidder foran en landmand, der gerne vil låne millioner til klimaforbedringer på gården, til slagter- og mejeristlærlingen og til den ældre landmand, der i årevis har passet sin gård og skabt arbejdspladser i sit lokalområde: I er en del af Danmarks grønne fremtid.

Annonce

Det er fuldstændig afgørende for, at vi kan gå i gang med det store, svære og hårde arbejde, det vil være at finde og implementere de grønne løsninger, der skal til for, at vi kommer helt i mål med vores klimaambitioner.

Potentialet for en grøn og bæredygtig dansk fødevare- og landbrugssektor er stort. Danmark er i dag kendt for at lave nogle af de bedste og mest sikre fødevarer i verden. Med klimapartnerskabet for fødevare- og landbrugssektoren pegede vi på 22 anbefalinger, der kan skabe en bæredygtig sektor, men vi pegede også på anbefalinger, der kan skabe et nyt eksporteventyr for Danmark. Vi ser nemlig ikke kun os selv, som nogen, der producerer mad. I den danske fødevare- og landbrugssektor skaber vi også de løsninger, der sikrer, at de fødevarer, vi producerer, er bæredygtige. Udfordringsdrevne forskningspartnerskaber, biokul, græsprotein, biofiltre, stoffet ”X”. Det er alle eksempler på forskningstiltag, der skal bidrage til at bringe den danske sektor helt i klimamål, men det er også tiltag, der har et stort eksportpotentiale.

Der var meget på spil med denne aftale. Fødevaresektoren beskæftiger 116.000 mennesker i Danmark – 62 % af arbejdspladserne er placeret i yder- og landkommuner. Med den brede politiske aftale, sikrer vi de arbejdspladser, og vi sikrer, at fødevare- og landbrugssektoren fortsat kan være et solidt fundament under et Danmark i balance.

Den danske fødevare- og landbrugssektor har før vist, at vi har viljen, evnen og innovationskraften til at transformere dansk landbrug. Om det gælder etableringen af andelsbevægelsen i 1880’erne, om det gælder sikre fødevarer, eller fødevarer af så høj kvalitet, at de bliver serveret på top-restauranter over hele verden, har vi vist og bevist, at vi kan løse udfordringen. Det kan vi, fordi vi har nogle af verdens dygtigste landmænd, der har evnerne til at tænke nyt og modet til at investere.

Vi har nu en bred politisk aftale, der har givet os en svær opgave, den grønne omstilling – måske en af de sværeste dansk landbrug nogensinde har stået overfor. Men hvis der er nogen, der kan løse den, så er det de danske landmænd. Nu går vi i arbejdstøjet, tager ansvar og viser, at også denne opgave er vi fast besluttede på at løse.

Men hvis der er nogen, der kan løse den, så er det de danske landmænd

Annonce
Hvide Sande For abonnenter

Læser er bekymret for udrykningskøretøjer ved ny smal vejstrækning: Ambulance sad fast

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande

Anders har gået fra Nr. Lyngvig til Bruxelles og nærmer sig målstregen i Paris: - Det bliver nu rart at komme hjem og sove i min egen seng

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Når man er ligeglad med kørekortet, koster det bilen

Skjern

Nye grunde på vej i Skjern: Gammelt rensningsanlæg snart klar til udstykning

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Ringkøbing

Christian er ny forperson i West Coast Pride: Jeg vil altid kæmpe for dem, der har det sværere end mig

Ringkøbing For abonnenter

Cathrine fra Ringkøbing skal med fregatten 'Esbern Snare' for at jagte pirater i Guinea-bugten

Debat

Naturimoen – en Camino i Naturens Rige

Skjern

Nattens konger: Snedige betjente snød knallertkørere med bagholdsangreb

Danmark For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Ringkøbing

Fem år gammel sø i populær bydel graves op og gøres dybere: Den er groet til i høje planter

Hvide Sande For abonnenter

To kvinder udsat for krænkende chef: Lynede bukser ned og ville snakke lønforhøjelse

Vestjylland

Fire firmaer fik bilerne tømt for værktøj

Annonce