Annonce
Debat

Debat: Kloden er ved at segne under vægten af produktionsdyr

Ian Heilmann
Annonce

Debat: Landbrugets interesseorganisation Landbrug & Fødevarer (L&F) fremturer med helsidesannoncer i de store dagblade. Budskabet er som altid, at landbruget og dets afledte aktiviteter er en velsignelse for Danmark i form af beskæftigelse, trivsel og sammenhængskraft på tværs af landet og eksportindtægter. For tiden er fokus på den animalske produktion – nye og større stalde, bedre foderanlæg og hvad der ellers skal til for at yderligere at tjene på fjerne markeders umættelige efterspørgsel på kød og flæsk. Sådan ligger landet, står der skolemesteragtigt, med tal for arbejdspladser (gerne rundet godt op). Men hvordan ligger så verden? Lad os løfte blikket:

World Wildlife Fond, WWF, har fremlagt en videnskabelig rapport om den fortsatte skovrydning, især i troperne. Det er hårrejsende læsning. På blot et årti er der forsvundet 43 mio. hektar regnskov, svarende til Sveriges areal. Kvægdrift og produktion af soja og palmeolie er de største årsager til den globale afskovning. Bare i Danmark importerer vi 1,7 millioner tons soja om året, og 80 procent af det kommer fra Sydamerika. Arealet, der sammenlagt er beslaglagt til at fodre husdyr i verden, fylder i dag mere end Nord- og Sydamerika tilsammen, herhjemme er det det halve kongerige. Af klodens samlede biomasse af hvirveldyr udgør mennesker og husdyr i dag 97%, overfor kun 3% af samtlige bestande af alle vilde dyr. Det er alarmerende tal – vi er godt på vej til at smadre kloden som levested for varieret liv.

Men L&F er altid klar med automatsvareren: Hvis ikke vi producerer, flytter det blot andre steder hen, hvor man tager mindre vare på miljø og klima – det er os, der er verdensmestre. Vi producerer, hvad der efterspørges. Men de fleste andre lande har jo også underskrevet Paris-aftalen, vi bliver nødt til at regne med, at ansvarligheden rækker ud.

Men hvad er så løsningen, når så mange milliarder gerne vil have kød på gaflen til hverdag? Det kunne være en holdningsændring mod kødfrie dage, og at man i landbruget dyrker fødevarer til mennesker, i stedet for til dyr. Herudover skal der sættes turbo på de mange lovende tiltag med produktion af syntetisk kød. Det har enorme perspektiver og potentiale over for samtlige kriser, som tårner sig op: klima, natur, miljø, dyrevelfærd, folkesundhed mm.


Det kunne være en holdningsændring mod kødfrie dage.


Tobaksrygning viste sig at udgøre en kolossal helbredsfare og koste landets sundhedsvæsen milliarder. Men oplysning har virket. Væk er helsidesannoncer for cigaretmærker, smøgerne i butikkerne ligger gemt af vejen på hylder, og pakkerne er med flammeskrift påtrykt advarsler om sygdom og død. Nu udgør verdens monstrøse husdyrindustri en overhængende fare for hele klodens overlevelse, intet mindre. Advarselslamperne har aldrig blinket rødere end nu.

Danmark må reagere, og L&F må også tage ansvar. Nu skal vi omlægge i en fart, og der kan opstå andre og anderledes arbejdspladser og ny ”sammenhængskraft på tværs af landet”. Og nye eksporteventyr. Vi skal klart afvise eller genforhandle EU’ s planlagte frihandelsaftale med de sydamerikanske MERCOSUR-lande, som bl.a. vil fremme import til EU af soja og oksekød.

Væk med L&F’s kostbare, floskuløse og spin-befængte helsidesannoncer (EU-betalt). Advarselsmærkning på kød og højere afgifter, gradueret efter type. Danske landmænd er dygtige og veluddannede, og der er sikkert også verdensmestre iblandt – men vi skal bare have gaflen over i den anden hånd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Byens ældste dametøjsbutik er klar efter corona-pause: Nu håber vi bare, at folk ikke har brugt alle deres penge på nettet

Skjern For abonnenter

Vestjylland skulle være Henris ferieflirt: Nu er han Skjern-mand og starter en lokal tv-kanal

Skjern

Skjern får sin egen tv-kanal: Underholdningsshow, natur, kultur og butikker skal fylde sendefladen

Annonce