Annonce
Debat

Debat: Indsatte har ikke en chance for at betale sagsomkostninger

I disse år tales og skrives der meget om, at man skal have de indsatte ud af kriminalitet, når de bliver løsladt fra fængslerne, men det går meget langsomt med dette projekt.

En af grundene til dette kan sandsynligvis være, at når de ansatte bliver løsladt fra fængslet, bliver de, for de flestes vedkommende, straks sat i ”livsvarigt gældsfængsel”.

Som det måske er de fleste bekendt, så bliver man, når man bliver idømt fængselsstraf, dømt til at betale sagens omkostninger. Disse omkostninger kan, afhængig af sagens tidsforløb, være meget store.

Da de fleste indsatte i fængslerne ikke har mulighed for, at betale denne gæld, bliver der over givet til Skat til inddrivelse. Her bliver gælden så forrentet med otte procent om året (dog ikke renters rente!). Gælden overgår for de flestes vedkommende til Skat et år efter, at de er fængslet. Hvis vi tager udgangspunkt i en person, som er idømt 12 års fængsel samt sagsomkostninger på 300.000 kroner. Vedkommende vil i normale tilfælde blive løsladt efter otte års afsoning. Så har vi følgende scenarie: Når vedkommende bliver løsladt vil gælden være vokset til 469.050 kroner. Det betyder, at der hver måned skal indbetales 2000 kroner bare for, at gælden ikke skal vokse yderligere. Da de fleste indsatte ikke kommer fra de højest lønnedes rækker, går vi ud fra, at de jobs, de kan få, er til mindstelønnen på omkring 124,75 kroner i timen.

Det betyder, at de vil have en bruttomånedsløn på 20.035 kr. Hvilket betyder en netteløn på ca. 10.418 kr. Da man ikke kan få meget bolig for under 5.000 kr. om måneden, vil der ikke være meget overskud til afbetaling på den store gæld, hvis man også skal betale fagforening m.m.

Skulle man kunne får råd til at indbetale 3.000 kroner om måneden, vil det betyde, at der afdrages knap 1000 kroner om måneden på gælden. Det vil betyde, at det vil tage 39½ år, inden gælden er afviklet!

Altså er der tale om et (næsten) livsvarigt gældsfængsel. Det må der laves om på, hvis man vil have flere ud af kriminalitet!

Eigil Christiansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hold nu fast i den sunde fornuft

For mange af de, der har bevæget sig i sportsverdenen, erhvervslivet eller et helt tredje sted, er der noget, der aldrig bliver træls. Det er at komme ind i en god stime og være en del af et vinderhold. Succes avler som bekendt succes og giver samtidig en helt god fornemmelse i maven. Derfor er succes altid godt at have med, når der skal arbejdes videre mod nye mål. Forhåbentlig er det blandt andet succes og en god mavefornemmelse, vi alle sidder med, efter at statsministeren mandag klokken 17.30 igen tonede frem på tv-skærmen for at give en status på landets tilstand. Selv om ingen i disse tider kan sidde med armene langt oppe over hovedet, med årets skæveste smil og være en humørbombe, er der dog noget positivt, vi kan tage med i takt med, at påskedagene nærmer sig med hastige skridt. Danmark kan nemlig være på vej mod at blive åbnet stille og roligt op igen, når vi kommer om på den anden side af påskeferien, lød det forsigtigt fra Mette Frederiksen. Når det er sagt, er det ikke mærkeligt, at statsministeren samtidig slår fast, at en genåbning vil kræve, at vi på alle måder holder fast i den fornuftige opførsel, som langt de flest på flotteste vis har leveret de seneste uger. Så der er vel bare at gentage følgende, selv om det i virkeligheden bør sidde lige så fast i alles bevidsthed som resultatet af regnestykket 2x3: Stå sammen ved at holde afstand. Tænk, hvis de seks små ord kan være med til at overbevise Mette Frederiksen om, at vi danskere faktisk er et folkefærd, der med fornuft og omtanke kan snuppe en af de store sejre sammen. Og lige nøjagtig i april 2020 vil det være en af de sejre, der for mange vil stå skarpest i erindringerne, hvis vi ved at være snusfornuftige kan få lov til at gå på arbejde og sende børnene i skole igen efter påske. Det vil nemlig være et stort skridt på vej mod det Danmark, vi kender bedst. Så lad os stå sammen ved at holde afstand - og lad os holde fast i den sunde fornuft. Så kan du og jeg være med i den gode stime og en del af et hold, der kan hjælpe med at gøre hele Danmark til en vinder.

Annonce