Annonce
Debat

Debat: Hvorfor ender vi altid med at snakke om robotter?

Simon Kollerup

Debat: Blandt rolige bevægelser fra robotarme og højteknologiske maskiner stod vi for nylig og snakkede om fremtidens behov for danske virksomheder. Hvordan klæder danske virksomheder sig bedst på til at imødegå fremtidens udfordringer og gribe nye muligheder? Lige nu buldrer dansk økonomi derudad. Men det betyder ikke, at vi kan eller skal læne os tilbage og nyde udviklingen. Tværtimod. Det er nu, det giver mening at handle økonomisk ansvarligt og gøre flere danske virksomheder bedre rustet til fremtiden.

Vi er enige om meget, og særligt når vi taler om fremtiden, ender vi næsten altid ved samme konklusion: Produktivitet. Højere produktivitet handler om, hvordan virksomhederne kan gøre tingene på en smartere, hurtigere og mere effektivt. For på den måde kan virksomhederne mindske deres omkostninger pr. produceret enhed – altså vil produktionen blive billigere. Og det er centralt for at skabe konkurrencekraft.

Derfor vil vi gerne slå et fælles slag for at udbrede kendskabet til potentialet i at investere i ny teknologi. For vi kan se, at investeringer i eksempelvis robotter og øget automatisering kan bidrage til vækst og nye arbejdsopgaver i Danmark. At Danmark også i fremtiden kan leve godt af sin høje produktivitet og stærke eksport. At robotterne kan fastholde vores høje niveau for arbejdsmiljø, sikkerhed og arbejdsglæde.

Annonce

Med avancerede, brugervenlige robotter frigiver vi også hænder og sparer på medarbejderes dyrebare tid, som i stedet kan investeres i virksomhedernes kerneopgaver. Med andre ord: Når automatisering og robotteknologi er til stede, kan vi lette hverdagen, minimere arbejdsskader og slid - og sidst men ikke mindst stille virksomhederne stærkere i den globale konkurrence.

Derfor er det også vigtigt, at vi rykker på teknologien nu. Vi skal udnytte robotteknologi og automatisering i hele vores erhvervsliv, og vi vil særligt gerne have de små og mellemstore virksomheder med på den digitale vækstrejse over alt i landet. På caféerne, på plejehjem, i produktionshallerne såvel som på sygehusene. Vi bliver en gang imellem spurgt, om robotterne ikke vil overtage arbejdspladserne og udskifte de varme hænder? Om ikke det er en for dyr løsning i forhold til udbyttet?

Svaret er nej. For det første er industriens beskæftigelse ikke faldet, selvom omfanget af robotter er steget væsentligt. For det andet viser tal fra Universal Robots, at en robot i gennemsnit tjener sin værdi ind på under ni måneder. Det betyder, at de virksomheder, som investerer i en robot her og nu, allerede vil kunne se den positive værdi inden for et år, hvis den bliver implementeret ordenligt. Når robotterne og automatiseringen bidrager til vækst og merproduktion, giver det virksomhederne mulighed for at tage flere opgaver ind, hvilket selvsagt forventes at have en positiv effekt på virksomhedernes bundlinjer.

Derfor er investeringen i robotteknologi og automatisering kort sagt en investering i Danmarks produktivitet, konkurrenceevne og i vores medarbejdere. Derfor håber vi, at flere virksomheder i fremtiden kan se det kæmpe potentiale, som robotterne og automatiseringen er. Og det er også grunden til, at vi altid ender med at snakke om robotter, når vi taler om fremtidens erhvervsliv i Danmark. For de er uundgåelige, hvis vi skal holde os konkurrencedygtige.

Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Udsatte unge cyklede til Frankrig og fandt vejen til et bedre liv: - Hele mit liv har forandret sig

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Klar besked til 800 festdeltagere efter to coronasmittede: Bliv testet så hurtigt som muligt

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Boligforening indgår aftale om specialpris: 1700 beboere tilbydes at skifte el-selskab

Ringkøbing-Skjern

Snart er der hjælp til vaccine-presset: Læger må vaccinere mod corona i egen praksis

Ringkøbing-Skjern

Vindernumre i Lions Julelotteri 2021

Prisvindende kok taler af erfaring: - Alle kan lære at spise østers

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ups: Byrådet var tæt på at give viceborgmester Søren Elbæk en vild lønforhøjelse

Debat For abonnenter

Nu rabler det for EU-kommissionens formand. Von der Leyen vil drøfte tvungen vaccine

Vestjylland

1200 læger afleverer underskrifter med støtte til kollegaer: - Håndteringen af sygeplejerskernes overenskomstforhandlinger har været en katastrofe

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Ringkøbing

Mistanke om corona-varianten Omikron på Ringkjøbing Gymnasium – 1. g’erne er sendt hjem

Ringkøbing For abonnenter

Gymnasiefest udviklede sig til politianmeldelse om vold: 18-årig fik en skalle på toilettet

Tarm

Tyveknægte løb fra Brugsen med fyldt indkøbskurv - nu sidder de i spjældet og venter på udvisning

Annonce