Annonce
Debat

Debat: Hår i suppen - absurd vinkling på pesticidundersøgelse

Grundvand: Det var en helt absurd vinkling, som resultatet af massescreeningen af grundvandet fik i sidste uges mediedækning. ”Forbudte pesticider truer drikkevandet” og lignende overskrifter fyldte aviser og elektroniske medier.

Det er ekstremt paradoksalt, at vinklingen, som Miljøministeriet selv lægger op til i sin pressemeddelelse, ender sådan, for reelt set er resultatet af screeningen en ren solstrålehistorie.

Screeningen fandt nemlig ikke spor over grænseværdien af stoffer fra pesticider, som i dag er godkendt til brug i Danmark. Det viser, at systemet fungerer. Midler, der kommer igennem den strikse danske godkendelsesprocedure, finder ikke vej til grundvandet.

Det glæder vi landmænd os selvfølgelig over, for vi ønsker også godt drikkevand, og vi er meget trygge med Miljøstyrelsens faglighed og vurderinger.

Dermed kunne man håbe på at få nuancer ind i den debat om vandkvalitet og pesticider, som desværre har været præget af følelser i langt højere grad end af fakta. Sådan skulle det altså imidlertid ikke være.

I stedet for at glædes over, at vi i Danmark har et system, som magter at kombinere drikkevandsbeskyttelse med effektiv landbrugsproduktion, så finder man det mindst tænkelige hår i suppen og bruger det som belæg for en totalt nuanceløs kritik af landbruget. Der er tale om et stof, som måske har været brugt ulovligt for år tilbage af ganske få. Vi tager selvfølgelig fuldstændig afstand fra den slags handlinger.

Det er svært at forstå, hvorfor en ansvarlig regering og forvaltning har lyst til at sprede tvivl og usikkerhed hos befolkningen, når konklusionen på den helt centrale del af screeningen kun giver anledning til den fuldstændig modsatte konklusion. Der er i hvert fald ingen som helst faglig begrundelse for at melde sådan ud.

I stedet for at gøre landbruget til syndebuk ville det have klædt ministeren at tage fat på en afdækning af de mange andre fremmede stoffer, som findes i grundvandet. Her tænker jeg blandt andet på medicinrester fra eksempelvis p-piller, som potentielt kan have alvorlige konsekvenser for fertiliteten og meget andet.

Thor Gunnar Kofoed
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hold nu fast i den sunde fornuft

For mange af de, der har bevæget sig i sportsverdenen, erhvervslivet eller et helt tredje sted, er der noget, der aldrig bliver træls. Det er at komme ind i en god stime og være en del af et vinderhold. Succes avler som bekendt succes og giver samtidig en helt god fornemmelse i maven. Derfor er succes altid godt at have med, når der skal arbejdes videre mod nye mål. Forhåbentlig er det blandt andet succes og en god mavefornemmelse, vi alle sidder med, efter at statsministeren mandag klokken 17.30 igen tonede frem på tv-skærmen for at give en status på landets tilstand. Selv om ingen i disse tider kan sidde med armene langt oppe over hovedet, med årets skæveste smil og være en humørbombe, er der dog noget positivt, vi kan tage med i takt med, at påskedagene nærmer sig med hastige skridt. Danmark kan nemlig være på vej mod at blive åbnet stille og roligt op igen, når vi kommer om på den anden side af påskeferien, lød det forsigtigt fra Mette Frederiksen. Når det er sagt, er det ikke mærkeligt, at statsministeren samtidig slår fast, at en genåbning vil kræve, at vi på alle måder holder fast i den fornuftige opførsel, som langt de flest på flotteste vis har leveret de seneste uger. Så der er vel bare at gentage følgende, selv om det i virkeligheden bør sidde lige så fast i alles bevidsthed som resultatet af regnestykket 2x3: Stå sammen ved at holde afstand. Tænk, hvis de seks små ord kan være med til at overbevise Mette Frederiksen om, at vi danskere faktisk er et folkefærd, der med fornuft og omtanke kan snuppe en af de store sejre sammen. Og lige nøjagtig i april 2020 vil det være en af de sejre, der for mange vil stå skarpest i erindringerne, hvis vi ved at være snusfornuftige kan få lov til at gå på arbejde og sende børnene i skole igen efter påske. Det vil nemlig være et stort skridt på vej mod det Danmark, vi kender bedst. Så lad os stå sammen ved at holde afstand - og lad os holde fast i den sunde fornuft. Så kan du og jeg være med i den gode stime og en del af et hold, der kan hjælpe med at gøre hele Danmark til en vinder.

Annonce