Annonce
Debat

Debat: Folkeskolen bør give flere succesoplevelser

Et stigende antal børn og unge har det svært. Flere og flere er stressede, og bekymrende mange føler sig ensomme. Der findes efterhånden så mange eksempler på elever, som bliver syge af at gå i skole, at det er på tiden, at vi vender problemet ud af og kigger på strukturerne i stedet for at blive ved med at påstå, at det handler om individer, som bare skal tage sig sammen.

Folkeskolen skal ruste eleverne til at blive aktive samfundsborgere – ruste til at klare sig i det videre uddannelsessystem og på arbejdsmarkedet, men måske bør vi have mere fokus på, at folkeskolen skal ruste til livet.

Da jeg blev aktiv i SF Ungdom, brugte vi sloganet ”uddannelse for livet – ikke erhvervslivet”, og her var pointen den samme. Når børn og unge skal lære kinesisk i skolen, så skal formålet ikke være at de skal kunne handle med andre lande, men derimod at give dem en lyst til at blive klogere på andre mennesker og kulturer. Når man skal blive god til matematik, så bliver man ikke motiveret af, at det kan føre til et godt job, men af at man kan blive klogere på sammenhænge, som man ikke tidligere har kunnet gennemskue.

Det er ikke fordi, der er noget galt med at ønske sig et godt job eller gerne vil kunne handle med kineserne, men ofte er motivation drevet af noget andet, og det evige fokus på, hvad der står på CV’et, starter allerede i folkeskolen, når det største du kan opnå er at bestå en test eller få et 12-tal.

Jeg er tilhænger af en filosofi om, at du bliver stærkere af at møde modstand, men jeg tror også på, at der er en grænse. Hvis aldrig du oplever succes, men gang på gang bliver slået oveni hovedet over en ringe præsentation, så kan det også være svært at finde ud af, hvad man egentlig skal gøre for at gøre det ”rigtige”. Folkeskolen bør være et sted, hvor man oplever at blive presset og nogle gange skubbet ud over kanten, men endnu vigtigere skal folkeskolen giver børn succeser, som de kan bygge videre på og tage med sig i livet.

Folkeskolens nytårsfortsæt bør være, at give flere børn succesoplevelser.

Nanna Bonde
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En 1. april uden narrehat - og det er ikke engang løgn

Du behøver ikke lede længere, kære læser; den er der ikke. Trods datoen kan du roligt regne med, at vi af hele vort journalistiske hjerte står inde for, at de artikler, vi har skrevet til dagens avis og DBRS.dk, er ganske sandfærdige. Traditionen med at narre læserne april er ellers lang og hæderkronet. En af de første aprilsnarre i dansk dagspresse blev bragt af en københavnsk avis, som 1. april 1914 kunne berette, at solen havde sovet over sig og var stået op ni minutter for sent. En af de mest mindeværdige var Roskilde Tidendes aprilsnar i 1976. Hundredevis af borgere stillede sig i kø efter at have læst overskriften "Roskilde Spritfabrik holder lavpris-udsalg på whisky-snaps indtil kl. 17.30 i eftermiddag". Historien lød, at spritfabrikken ved et uheld var kommet til at blande original skotsk whisky med dansk snaps. Spritfabrikken ville sælge blandingsproduktet for en tier per liter, og folk skulle selv medbringe dunke og spande til det, de købte. På Dagbladet har vi gennem mange år ikke haft nogen fast tradition for en aprilsnar. I år var vi dog allerede i februar begyndt at varme ideerne op til at genindføre den; læserne må jo også godt have det sjovt ind imellem. Vinterens voldsomme vandmængder var i spil som et omdrejningspunkt, men helt præcist hvad vi skulle narre læserne april med, var ikke blevet konkret. Det kunne for eksempel være blevet til en historie om, at eleverne på én af de lokale skoler nu blev sendt hjem på ubestemt tid, fordi deres skole var oversvømmet, og at undervisningen indtil videre skulle foregå via Skype. Det kunne måske godt have kaldt et smil frem - engang... Men den historie er ikke rigtig aprilsnar-materiale længere. I det hele taget er det for tiden svært at se det sjove i med vilje at bringe falske nyheder ind i folks daglige nyhedsstrøm. Uanset glimtet i øjet vil vi ikke risikere, at læserne mister tiltroen til det, vi skriver - og når man ser på virkeligheden lige nu, er der desværre alt for meget af den, som i sig selv er grotesk nok til at minde om en aprilsnar. Det skal dog ikke hindre os i stadig at fortælle virkelighedens pudsige og skæve historier; et smil varmer altid, og i krisetider har vi endnu mere brug for det. Men de smil, der er at finde i dagens avis, har altså - ligesom på alle årets andre dage - helt igennem hold i virkeligheden.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Annonce