Annonce
Debat

Debat: Det skal være lovligt at skyde bæveren

Natur: Nogle gange bliver vi mennesker fanget i en romantisk drøm, hvor vi ønsker os tilbage til en verden, hvor vi er omgivet af levn fra fortiden. Særligt den danske natur er ofte genstand for en nostalgisk længsel. Det er som om, at euforien over at kunne spotte svundne dyr på ny ingen ende vil tage - uanset hvad konsekvensen måtte være for resten af vores natur.

Et godt eksempel er bæveren. Her blev drømmen om dens tilbagekomst til virkelighed. For i 1999 valgte Naturstyrelsen at udsætte 18 bævere på Klosterheden Plantage i Vestjylland. Her godt 20 år senere er bestanden vokset til op mod 270 eksemplarer. Dengang var meningen, at bæverne kun skulle færdes på Klosterheden. Men jo større en familie bliver, desto mere plads er der brug for. Og det betyder, at bæveren har forskanset uden for Klosterheden og gjort sit indtog helt ned til Silkeborgsøerne.

Det kan ses på naturen, når flere hundrede bævere finder sig til rette og slår sig ned. De store gnavere fælder træer, bygger dæmninger, skaber oversvømmelser. Ja, faktisk er bæveren et af de dyr, som manipulerer allermest med den danske natur. De lange fortænder gnaver sig igennem alt – til rædsel for landmænd, private grundejere og naboer. De beskadiger markerne med deres oversvømmelser. De ødelægger skovenes beplantninger med deres træfældning. De forplumrer rene søer og strømstærke åer til skade for dyrelivet.

Som er det lige, kan de berørte jordejere intet stille op. For EU's habitatdirektiv blokerer for, at de kan tage sagen i egen hånd. Faktisk er det kun Naturstyrelsen, der har magt til at gøre noget ved problemet. Men hvad gør de? De sidder på hænderne og nøler, alt imens flere jordejere får deres områder ødelagt af bæveren. Lad os lige huske på, at bæveren ikke er en truet dyreart. Nej, faktisk betragtes det i for eksempel Sverige og Norge som et skadedyr og bliver derfor skudt. Så hvorfor er det vi ikke giver mulighed for at gøre det samme?

Det er helt fint, at bæveren skal have lov til at færdes i statsskovene. Men når de bevæger sig uden for matriklen, skal man også have lov til at skyde dem. Det nytter ikke noget, at vi ikke må regulere et problemdyr, der er til så stor skade for sine omgivelser. Og derfor mener vi, at der skal gøres noget ved EU's habitatdirektiv. For selvfølgelig skal det være lovligt at skyde bæveren.

Søren Gade
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hold nu fast i den sunde fornuft

For mange af de, der har bevæget sig i sportsverdenen, erhvervslivet eller et helt tredje sted, er der noget, der aldrig bliver træls. Det er at komme ind i en god stime og være en del af et vinderhold. Succes avler som bekendt succes og giver samtidig en helt god fornemmelse i maven. Derfor er succes altid godt at have med, når der skal arbejdes videre mod nye mål. Forhåbentlig er det blandt andet succes og en god mavefornemmelse, vi alle sidder med, efter at statsministeren mandag klokken 17.30 igen tonede frem på tv-skærmen for at give en status på landets tilstand. Selv om ingen i disse tider kan sidde med armene langt oppe over hovedet, med årets skæveste smil og være en humørbombe, er der dog noget positivt, vi kan tage med i takt med, at påskedagene nærmer sig med hastige skridt. Danmark kan nemlig være på vej mod at blive åbnet stille og roligt op igen, når vi kommer om på den anden side af påskeferien, lød det forsigtigt fra Mette Frederiksen. Når det er sagt, er det ikke mærkeligt, at statsministeren samtidig slår fast, at en genåbning vil kræve, at vi på alle måder holder fast i den fornuftige opførsel, som langt de flest på flotteste vis har leveret de seneste uger. Så der er vel bare at gentage følgende, selv om det i virkeligheden bør sidde lige så fast i alles bevidsthed som resultatet af regnestykket 2x3: Stå sammen ved at holde afstand. Tænk, hvis de seks små ord kan være med til at overbevise Mette Frederiksen om, at vi danskere faktisk er et folkefærd, der med fornuft og omtanke kan snuppe en af de store sejre sammen. Og lige nøjagtig i april 2020 vil det være en af de sejre, der for mange vil stå skarpest i erindringerne, hvis vi ved at være snusfornuftige kan få lov til at gå på arbejde og sende børnene i skole igen efter påske. Det vil nemlig være et stort skridt på vej mod det Danmark, vi kender bedst. Så lad os stå sammen ved at holde afstand - og lad os holde fast i den sunde fornuft. Så kan du og jeg være med i den gode stime og en del af et hold, der kan hjælpe med at gøre hele Danmark til en vinder.

Annonce