Annonce
Danmark

Debat: Det er ikke alle, der kan sætte en varmepumpe op

Annonce

Debat: Det kræver penge, arbejdskraft og kompetencer, når regeringens store klimamål skal rulles ud i virkeligheden. Det var en af konklusionerne, da Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Lars Aaagaard, adm. direktør i Dansk Energi her i avisen 16.9 udpegede de udfordringer, den grønne omstilling står overfor.

En konklusion, vi sådan set er enige i. Men, når man så kigger på, hvordan virkeligheden rent faktisk ser ud hos de virksomheder, der skal udføre arbejdet med fx at opsætte varmepumper i vores huse og ladestandere til de stadig flere elbiler, bliver det tydeligt, at det virkelige problem ligger et helt andet sted.

Den store udfordring her og nu er manglen på efterspørgsel efter de grønne løsninger – ikke mangel på kvalificeret arbejdskraft, som man ellers godt kunne få indtryk af i indlægget fra FH og Dansk Energi. Vi har da også løbende justeret uddannelserne af fremtidens elektrikere og vvs-energispecialister, så de på alle måder er klar til at indtage deres plads i frontlinjen for den grønne omstilling.

Samtidig har vi sikret, at der er de nødvendige efteruddannelsesmuligheder, så virksomhederne kan opkvalificere deres medarbejdere til en mere grøn og digital virkelighed.

Det hjælper bare ikke ret meget, når man fra politisk side fodslæber sig igennem den ene strategiudmelding efter den anden uden at sætte konkret handling bag de store ord. Altså lige indtil virkeligheden melder sig, og det pludselig skal gå lynhurtigt.

Det har vi bl.a. set i forbindelse med varmepumpemarkedet, hvor det for nylig blev besluttet, at man fra nytår skal benytte en VE-godkendt installatør for at få energisparetilskud til installationen. Det har naturligt nok skabt køer for at komme med på de kurser, der er nødvendige, for at man som virksomhed kan få den krævede VE-godkendelse. Og det forudsætter, at man kan få sine medarbejdere – vvs’ere eller elektrikere – på VE-kurset på et Erhvervsakademi.

Omvendt er det også et bevis på, at viljen er til stede ude i virksomhederne, og at man hurtigt kan sikre den nødvendige strøm af kvalificerede medarbejdere – hvis man altså fra politisk hold er klar til at understøtte og tilpasse uddannelsessystemet.

For det kræver faglig viden og kompetencer at sikre velfungerende, energibesparende og CO2-reducerende installationer. Derfor knækker filmen også, når Lizette Risgaard og Lars Aagaard anbefaler, at man da bare kan vælge at efteruddanne ledige håndværkere fra andre faggrupper til at udføre arbejdet. Så enkelt er det ikke. En varmepumpe skal ikke bare hænges op på muren og sluttes til en stikkontakt. Først og fremmest skal man dimensionere varmepumpen i forhold til det enkelte hus, husets klimaskærm m.v. Derudover skal pumpen indreguleres og serviceres, og man skal vide, hvordan man som fagmand håndterer de kølemidler, der benyttes.

Det er jo ikke for sjov, at man skal have den nævnte VE-godkendelse, for at installationen er tilskudsberettiget. Det er ikke noget, man i et snuptag kan uddanne eksempelvis ufaglærte, murere eller tømrere til.

Langt de fleste virksomheder er parat – men det er også fuldt forståeligt, hvis nogen virksomheder tøver med at opruste på kompetenceområdet, når det gælder den grønne omstilling, så længe man fra politisk hold enten ikke vil eller kan blive mere konkrete i forhold til, hvordan de grønne ambitioner skal indfries.

Kompetencerne er dog indenfor rækkevidde, så snart markedet og efterspørgslen er på plads. Vi er klar – nu venter vi bare på, at politikerne også bliver det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Handelsskoleelev ramt af corona: Elever og lærere skal blive hjemme

Ringkøbing-Skjern

Minkavler føler sig hængt ud: Vi skjuler ikke vores ansatte for myndighederne

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Ringkøbing-Skjern

Den rene krig da Ringkøbing IF - formentlig - lukkede sæsonen med en fortjent sejr på 2-0 over Marienlyst

Annonce