x
Annonce
Debat

Debat: Corona-epidemi kalder på samfundssind

Tak til regering, folketing og sundhedsmyndigheder for de mange svære og drastiske beslutninger for at bremse og om muligt stoppe spredning af corona-virussen. Og tak til alle dem, der må tage på arbejde i sundhedsvæsen, plejesektor og politi – og ja, producere, fragte og sælge fødevarer - for at de basale funktioner i samfundet kan fortsætte.

Situationen er alvorlig og kræver, at vi nøje overholder myndighedernes restriktioner. Den kalder også på eftertanke:

Vi er sårbare. Tænk, hvor lidt der skal til – et enkelt virus, som vi ikke er modstandsdygtige over for og ikke har opfundet en vaccine imod – og vi må lægge os fladt ned. Vi tænker især på syge, svage og ældre. Jeg går ikke rundt til daglig og tænker over, om de mennesker, jeg møder på gaden, må døje med en eller anden lidelse, der svækker dem. Men fra nu af vil jeg være mere opmærksom og hensynsfuld.

Vi er globale. Tænk, hvor hurtigt smitten spredte sig fra Kina til det meste af verden. Har vi ikke forstået det før, må vi nu indse, at vi ikke kan isolere os fra verden. De kunstige konstruktioner, vi kalder landegrænser, kan ikke holde mennesker ude. Vi er alle i et skæbnefællesskab. Vi er én stor menneskelig familie.

Vi er éns. Tænk over det: Virusset smitter uanset, om du er mand eller kvinde, ung eller gammel, fattig eller velhavende, nydansker eller gammeldansker, whatever! Som en præst og en imam sagde samstemmende, da jeg interviewede dem om AIDS-oplysning i Tanzania: ”HIV-virusset spørger ikke, om du er kristen eller muslim.”

Corona-epidemien er alvorlig. Men der kommer måske også noget godt ud af den, fordi vi får udvidet vores perspektiv, erkender vores menneskelighed og tager lidt mere hensyn til dem omkring os.

Så er der gode chancer for, at ”samfundssind” bliver årets ord.

Svend Løbner
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Unfair at A-kassemedlemmer behandles dårligere end selvstændige

Læserbrev: I kølvandet på coronavirussen har regeringen og Folketinget handlet effektivt: Den ene hjælpepakke har afløst den anden. I 3F er vi særligt glade for trepartsaftalen, der sikrer mange lønmodtagere deres job. Desværre melder mange nye sig hele tiden ledige. De ikke-forsikrede selvstændige har allerede fået deres hjælpepakke. Nu har vi også brug for en, der sikrer de forsikrede lønmodtagere en bedre dagpengesats. Siden statsminister Mette Frederiksen valgte at lukke Danmark ned, er der kommet 79 ekstra ledige i 3F Ringkøbing-Skjerns A-kasse. Det svarer til en stigning på 26,2 procent! Det er 79 lønmodtagere, der går væsentligt ned i indtægt som følge af coronapandemien. De lønmodtagere har krav på den samme beskyttelse som selvstændige, der er ramt af krisen. De selvstændige kan få en understøttelse på op til 23.000 kroner om måneden. Sådan skal det være. Desværre kan forsikrede medlemmer af 3F og andre A-kasser højst få ca. 19.000 kroner, som er den maksimale dagpengesats. Det er unfair, at medlemmer der solidarisk hver måned indbetaler til en A-kasse for at sikre sig mod løntab, får mindre end dem, der ikke betaler. Derfor bør der indføres et tillæg til de forsikrede lønmodtagere. Helt konkret skal satsen stige med en tredjedel af det nuværende beløb, hvilket betyder, at forsikrede vil få en sats på ca. 25.000. Højreorienterede debattører fra bl.a. Cepos har kritiseret forslaget, fordi de mener, at det vil være svært at rulle tilbage og giver et incitament til at gå arbejdsløs. Det giver ingen mening, fordi forslaget kun er målrettet coronakrisen og arbejdsløsheden er uforskyldt. Desuden kender jeg ikke nogen af mine medlemmer, der har lyst til at gå arbejdsløse. Ligesom de selvstændige, der har tabt deres livsgrundlag, ønsker ledige 3F’ere også kun at vende tilbage til deres arbejde. Ingen skal gå fra hus og hjem som følge af denne krise. Den øgede sats vil samtidig sikre, at efterspørgslen øges. Vi skal stå sammen i den svære situation. Derfor skal de ledige lønmodtagere også have ekstra hjælp!

Ringkøbing-Skjern

Fra frontlinjen: Restriktioner betyder kreative metoder - baby vejet på køkkenvægt

Annonce