Annonce
Debat

Debat: Corona-epidemi kalder på samfundssind

Annonce

Tak til regering, folketing og sundhedsmyndigheder for de mange svære og drastiske beslutninger for at bremse og om muligt stoppe spredning af corona-virussen. Og tak til alle dem, der må tage på arbejde i sundhedsvæsen, plejesektor og politi – og ja, producere, fragte og sælge fødevarer - for at de basale funktioner i samfundet kan fortsætte.

Situationen er alvorlig og kræver, at vi nøje overholder myndighedernes restriktioner. Den kalder også på eftertanke:

Vi er sårbare. Tænk, hvor lidt der skal til – et enkelt virus, som vi ikke er modstandsdygtige over for og ikke har opfundet en vaccine imod – og vi må lægge os fladt ned. Vi tænker især på syge, svage og ældre. Jeg går ikke rundt til daglig og tænker over, om de mennesker, jeg møder på gaden, må døje med en eller anden lidelse, der svækker dem. Men fra nu af vil jeg være mere opmærksom og hensynsfuld.

Vi er globale. Tænk, hvor hurtigt smitten spredte sig fra Kina til det meste af verden. Har vi ikke forstået det før, må vi nu indse, at vi ikke kan isolere os fra verden. De kunstige konstruktioner, vi kalder landegrænser, kan ikke holde mennesker ude. Vi er alle i et skæbnefællesskab. Vi er én stor menneskelig familie.

Vi er éns. Tænk over det: Virusset smitter uanset, om du er mand eller kvinde, ung eller gammel, fattig eller velhavende, nydansker eller gammeldansker, whatever! Som en præst og en imam sagde samstemmende, da jeg interviewede dem om AIDS-oplysning i Tanzania: ”HIV-virusset spørger ikke, om du er kristen eller muslim.”

Corona-epidemien er alvorlig. Men der kommer måske også noget godt ud af den, fordi vi får udvidet vores perspektiv, erkender vores menneskelighed og tager lidt mere hensyn til dem omkring os.

Så er der gode chancer for, at ”samfundssind” bliver årets ord.

Svend Løbner
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Fra i morgen kan du testes for coronavirus i Tarm

Ringkøbing For abonnenter

Schuberts Minde lukker: Bestyrelsen vil åbne nyt sted med høj kvalitet i rammer der stikker alt andet i Danmark

Annonce