Annonce
Debat

Debat: Øjebliksbillede fra USA - en svær tid for amerikanerne

Illustration: Gert Ejton
Annonce

USA går igennem en hård tid i øjeblikket. Med over 4,9 mio. smittede og flere end 160.000 døde er USA det land i verden, som har været hårdest ramt af coronavirus pandemien. Sundhedskrisen er blevet efterfulgt af en økonomisk rutsjetur, som landet ikke har set siden depressionen i 1930'erne. Fra en historisk stærk økonomi er situationen nu helt anderledes. I februar var arbejdsløsheden på 3,5 pct., mens den toppede i april med knap 15 pct. De seneste tal for juni viser en faldende, men fortsat høj ledighed på 11,1 pct. Væksten i 2. kvartal var på -9,5 pct. Oven i det kommer naturligvis urolighederne, som har fundet sted i mange amerikanske byer efter sagen fra Minneapolis, hvor afroamerikaneren George Floyd døde i politiets varetægt. Sagen har genåbnet dybe sår, der ikke kun handler om politiets behandling af den afroamerikanske befolkningsgruppe, men også – mener mange – om dybereliggende problemer i det amerikanske samfund.

Amerikanerne er normalt optimistiske og initiativrige. Det ligger nærmest i deres natur. Men når man - i behørig afstand – møder folk på gaden i Washington eller taler med dem i en af de mange videokonferencer, der efterhånden er blevet hverdag, er der mange, der er bekymrede og tilbageholdende. Og som udenforstående observatør forstår man dem godt. Cocktailen af coronavirus, arbejdsløshed og raceproblemer er voldsom. Derfor er efterspørgslen efter politiske svar også stor. Til november er der valg til både præsidentposten og Kongressen. Det giver vælgerne mulighed for at bestemme, i hvilken retning USA skal gå.

Det kan være svært ikke at blive grebet af USA's historie, storslåede natur og evne til at omsætte ideer til nye teknologiske fremskridt. Og båndene mellem Danmark og USA er stærke. I perioden efter Slaget ved Dybbøl og frem til 1. Verdenskrig udvandrede 300.000 danskere til USA. Selvom det efterhånden er mange år siden, er det ikke usædvanligt den dag i dag at støde på en amerikaner med rødder i Danmark eller på anden måde forbindelse til os. Måske også derfor håber vi, at USA snart går mod bedre tider. At der er lys for enden af tunnelen.


Udfordringerne med politiet og den afroamerikanske befolkningsgruppe er et kapitel for sig, som frembringer stærke følelser hos mange. Politisk arbejdes der lige nu på flere initiativer, der skal reformere politiets arbejde. Og i flere amerikanske byer er man også i gang med at se på, hvordan man kan skabe nødvendige forandringer. Om det lykkes, er for tidligt at sige.


Smitten har vist sig svær at få bugt med i USA. De fleste forventede, at det værste var overstået. Men i mange områder af USA er den positive udvikling vendt, og smitten stiger igen. Det skaber selvfølgelig bekymring hos amerikanerne. Kritikere frygter, at man visse steder lukkede for sent ned og for tidligt op.

Økonomien viser visse tegn på bedring. Heldigvis. Der bliver igen skabt jobs, og bl.a. detailhandlen og fødevarebranchen forventer positiv vækst resten af 2020. Statslige stimuluspakker forventes også at hjælpe økonomien på vej. Meget vil dog afhænge af, om det lykkes at få styr på coronasmitten, som i de seneste uger er blusset op igen i over 40 amerikanske delstater og flere har sat genåbningsplanerne i bero. På trods af dette, forventer man for året som helhed fortsat negativ vækst og stor arbejdsløshed, mens 2021 forventes at være præget af positive væksttal og faldende arbejdsløshed.

Udfordringerne med politiet og den afroamerikanske befolkningsgruppe er et kapitel for sig, som frembringer stærke følelser hos mange. Politisk arbejdes der lige nu på flere initiativer, der skal reformere politiets arbejde. Og i flere amerikanske byer er man også i gang med at se på, hvordan man kan skabe nødvendige forandringer. Om det lykkes, er for tidligt at sige. Men presset er stort.

Hvor stiller situationen i USA Danmark? På den korte bane har mange danskere fået aflyst ferien i USA. Nationalparker og badestrande må vente til næste år. Og danske virksomheder er hæmmet af, at de ikke kan sende teknikere eller sælgere til USA. Det er ærgerligt, og det er især et problem for virksomheder, der har brug for at få deres folk ind for at servicere en maskine eller tjekke op på forretningen i deres amerikanske afdeling.

Men når det engang vender – for det gør det før eller siden – er mulighederne mange. Der er stor efterspørgsel efter samarbejde inden for det grønne område, fødevareområdet og life science-området. Amerikanerne ved godt, at danske virksomheder har meget at byde på. Og ønsket om at lære af danske myndighedserfaringer er også stort. For et par måneder siden indgik Danmark en samarbejdsaftale med New Jersey om havvind, vi har etableret et samarbejde med verdens største hospitalkompleks i Texas, og vi har en tæt dialog med myndighederne i Californien om konkrete klimaindsatser, der også vedrører landbrugsområdet.

Ingen forventer, at USA – og Danmark for den sags skyld – med et snuptag kan lægge de hårde tider bag sig. Desværre. Coronavirus-pandemien vil sætte sig langvarige spor, og de sociale udfordringer forsvinder ikke fra den ene dag til den anden. Men USA har en storslået evne til at genopfinde sig selv. Det er også en stor del af fascinationen ved landet. Og med de gamle og nye bånd, der binder os sammen, har Danmark gode forudsætninger for at byde ind og tage del i den udvikling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Annonce