Annonce
Skjern

De vilde heste dør i Skjern Enge

<p>De vilde heste har været i Skjern Enge siden 2010. På det seneste har der været en række mystiske dødsfald i bestanden. Arkivfoto.</p>

Seks heste har mistet livet i løbet af de seneste 14 dage. En undersøgelse har blandt andet påvist metadon i hestenes maver.

Siden der for fire år siden blev sat vilde heste ud til afgræsning i Skjern Enge, har Niels Bonde set efter dem. Og indtil for nylig er det gået fint.

Men først døde syv heste, da en flok af vildhestene af uforklarlige årsager endte ude på hovedvejen ved Lønborg. De blev påkørt, og syv af hestene stod efterfølgende ikke til at redde.

Nu er der så føjet yderligere heste til rækken af dødsfald i bestanden. De seneste 14 dage er seks heste fundet døde, fortæller Niels Bonde. Og der er ikke nogen oplagt forklaring på, hvad de egentlig er døde af. Men for Niels Bonde er der ingen tvivl om, at de er slået ihjel af mennesker.

Annonce

»Når der dør så mange heste på så kort tid, så ringer vi til dyrlægen. Jeg ville jo også gerne vide, om det er mig, der gør noget forkert i forhold til at passe hestene,« forklarer Niels Bonde.

Dyrlægeundersøgelsen viste imidlertid, at der var noget helt galt. For mens hestene godt nok viste symptomer på forgiftning, så troede Niels Bonde måske, at de havde spist noget fra naturen, som de ikke kunne tåle.

Men undersøgelserne viste i stedet, at hestene havde to forskellige slags bedøvelsesmidler i kroppen, herunder metadon. Og det er ikke noget, hestene kan finde i naturen i Skjern Enge.

»Hvem er så gal, at man kan finde på sådan noget? Man kan jo ikke ligefrem gå ned på apoteket og købe metadon, så det kræver alligevel noget,« raser Niels Bonde.

Hestene i Skjern Enge er af racen Exmoor Pony. Den stammer dermed oprindeligt fra England, men er i det her tilfælde importeret fra Langeland, hvor de har en vild bestand af heste gennem en årrække.

I Skjern Enge blev der udsat heste på den største ø - Kalvholm - i Skjern Å-deltaet for at stå for en naturlig afgræsning. Egentlige var det meningen, at hestene skulle ind om vinteren, men det ville de simpelthen ikke. Så de fik lov til at blive ude, og i flokken er der nu flere heste, der er født i naturen.

At heste og for den sags skyld også kreaturer i Skjern Enge tidligere har skabt debat, er Niels bonde selvfølgelig godt klar over. Og han har også en formodning om, at de heste, der blev kørt ned i december, ikke slap ud af den indhegning, der trods alt er omkring området, af sig selv.

»Men den teori står selvfølgelig helt for min egen regning,« understreger Niels Bonde.

Hos Midt- og Vestjyllands Politi er man i gang med at undersøge sagen med de døde heste. Langt er man ikke nået endnu, men der ikke noget, der tyder på, at hestene tilbage i december blev påkørt med vilje.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce