Annonce
Debat

De var levende mennesker: Jeg tror på Odin og Thor - men jeg er ikke asatroende

Ernst Munck. Foto: Kaj Poulsgaard

Jeg har opfyldt en drøm, som har ligget og ulmet i mere end 50 år, nemlig at sætte kød og blod på og levendegøre den del af Danmarks, og især Vestjyllands, historie som ligger før vores tidsregning.

Det er ting og episoder som arkæologer, videnskabsmænd, professorer og opdagelsesrejsende med flere har gravet frem og offentliggjort de fund, de har gjort.

Asgard i år 1259 ifølge et gammelt kort i Asov Museums bibliotek.

Ud fra dette har jeg ved en intens og gennemgribende research prøvet at finde logiske forklaringer på, hvad der kan ligge til grund for fundene, og hvordan vores forhistorie er bundet sammen blandt andet med påvirkninger udefra, nogle gange endda meget langt væk.

Annonce

Resultatet er blevet til sagaen: ”Heiga-Won . . . Folket langs åen”. En Danmarks historie i foreløbig seks bind, som begynder, da de første stenalderfolk kom hertil for ca. 12.000 år siden. Gennem årtusinderne vækker den personer til live, som har været med til at præge den danske historie.

Det bliver nok ikke den eneste gang, jeg omtaler denne seks binds roman, (hvor jeg nu er ved at skrive det 7. og måske sidste) for den har fyldt utrolig meget i de sidste 15 - 20 år af både mit og Theas liv.

Denne del af Danmarks historie går vi normalt meget let henover. Den fyldte ikke meget i min skoletid. Der blev fortalt om lidt fund fra bronzealder og jernalder, men det meste var om tiden efter år 0; især vikingerne og middelalderen.

Det hører vel stadig med til skoleundervisningen i dag, selv om jeg kan forestille mig, at i en digital verden, hvor den nye teknologi bliver mere og mere avanceret og tidskrævende, er der måske noget mellem alt det nye, man finder mere vigtigt end at kunne vores kongerække udenad.

Men det er da alligevel rart at kunne prale af, at vi kæmper med Japans historie om hvem af de to lande, der har verdens ældste monarki.

Man må så ikke håbe, at der kan opstå et problem med, om timerne i skolen skal udvikle sig til, at man begynder at nedprioritere fortællinger fra virkelighedens verden så som "Slaget ved Isted", "Bombardementet af København", "Store nordiske krige", "Krigen i 1864", "1. og 2. verdenskrig" med enorme tab af menneskeliv, frem for teknologiske grusomheder, som kampspillet Fortnite eller terrorspil som Counter Strike, hvor vinderne hyldes på verdensplan med store pengesummer.

Noget af det, jeg elskede i skolen, var, når vi fik fortalt de dejlige, spændende og til tider for os børn lidt grusomme historier om Odin og Thor og alle de andre nordiske guders bedrifter og kampe mod hinanden.

Heldigvis har der altid været, og vil der fortsat altid være personer, som graver i vores historie og skriver den ned til eftertiden. Så når man kommer ud af skolen, får noget livserfaring, bliver en ældre person og begynder at interessere sig for fortiden, har man mulighed for at læse forskeres og arkæologers brikker og forsøge at samle dem til et færdigt puslespil.

Noget af det, jeg elskede i skolen, var, når vi fik fortalt de dejlige, spændende og til tider for os børn lidt grusomme historier om Odin og Thor og alle de andre nordiske guders bedrifter og kampe mod hinanden.

Se nu bare min tro på Odin og Thor. Når jeg ikke samtidig med denne tro også er med i religionen; asatro, er det fordi, min tro er lidt anderledes. Den er en overbevisning om, at begge "guder" har været ganske almindelige mennesker. Måske ikke helt almindelige af stand men dog af kød og blod lige som vi andre.

Min tro bygger blandt andet på Thor Heyerdahls meget opsigtsvækkende studier, som han har nedfældet i sin bog "Jakten på Odin".

Heyerdahl gennemlæste Snorre Sturlasons Edda, som er grundlaget for hele den nordiske mytologi, og satte sig for at finde ud af, om myten om Odin og Thor var fantasi, eller om det var personer, der virkelig havde levet.

Han fandt beviser for at Odin, eller Wodan, som han egentlig hed, havde regeret i et område ved Sortehavet, som hedder Asov. Ikke som en gud men som et navn i en lang kongerække. Han havde været konge i Asaland og hans borg hed Asgard. (Stedet kan ses den dag i dag.)

Ligeledes fandt han ud af, at Thor ikke var Odins søn, men hans forfader 18 generationer tilbage, og den "afgud" Odin tilbad.

Når Odin kom til Norden, var det fordi, han i en krig mod romerne havde dannet en alliance med kong Mithradates VI, som var en "Hitlertype". De tabte kampen, Mithradates begik selvmord og Odin (Wodan) blev fordrevet af romerne, som fulgte efter ham helt op i Nordtyskland.

Odins flugt endte først i Danmark, men da romerne krydsede Rhinen, flygtede han videre til Sverige, hvor han døde af tuberkulose omkring år 51 f. Kr.

I det hele taget hænger Danmarks tidlige historie uløseligt meget sammen med udefrakommende begivenheder.

Det er det spændende ved historien, at begrundelsen, for at en begivenhed har fundet sted her i vores lille område, mange gange er den sidste ring i en kædereaktion fra en voldsom begivenhed tusinder af kilometer herfra.

Problemerne med at få tingene til at hænge sammen er, at vi i Norden ikke har haft et egentligt dansk skriftsprog før omkring år 1200. (På Snorre Sturlason tid)

Derfor er den Edda, Snorre Sturlason har skrevet, en samling af mundtlige genfortællinger gennem tusinder af år med alt hvad det indebærer af forvanskninger.

Dem har Snorre samlet, set stort på tidsfaktoren og ladet alle personer leve og begivenheder ske omkring samme tid. Ved brug af sin fantasi har han fået bygget en historie på versmål og blandt andet brugt overnaturlige ting for at få det til at hænge sammen. Ud fra dette har andre brygget videre med nogle gevaldige fantasihistorier om guder og overnaturlige væsener.

Og oprindelsen er sandsynligvis blot ganske almindelige mennesker og deres, for dem, ualmindelige oplevelser.

Denne del af vores historie, fra istiden til omkring år 1200, er som et mørkt ingenmandsland med de kendte ting som nogle lyspunkter, man kan pejle efter.

Med vidt åbne øjne og ører har jeg begivet mig ud i dette ingenmandsland på en utrolig spændende og medrivende rejse for at skille tingene fra hinanden, finde arnestederne og de tilstødende begivenheder, som giver den egentlige sammenhæng. Og dermed vække vore forfædre til live så vi kan følge dem, medens de generation efter generation opbygger Vestjyllands og Danmarks historie.

Annonce
Skjern For abonnenter

Ulvehun har ventet længe på en mage

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande For abonnenter

To firmaer med bud på genopbygning af raseret feriecenter: Formand for ejerforening håber på et godt resultat

Tarm For abonnenter

Varde vil have del i Ringkøbing-Skjerns vindmøllemillioner – og får det

Ringkøbing-Skjern

Ringkøbing-Skjern er gået i mørkerød: Nu rammer den stigende coronasmitte også foreningslivet

Ringkøbing

Kjeld har en imponerende kamera-samling: - Jeg er langt bedre til at købe end at sælge

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Sport For abonnenter

Mathias Skræddergaard er ganske rolig: Vi skal nok ride stormen af og blive i toppen

Debat

Det gode hønseliv og de bøvlede regler: Vi må gøde jorden for nye landbrugsprodukter

Videbæk

Efter corona: Videbæk Stof- og Sycenters Fabrikssalg lukker med et brag af et todages ophørsudsalg tirsdag og torsdag

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Skjern

Skjern Bank opjusterer for 4. gang i fabelagtigt godt år

Ringkøbing Håndbold For abonnenter

Ringkøbings spillere bor rundt omkring i Jylland: Sådan fungerer deres travle hverdag med studie, arbejde og håndbold

Skjern

Ulvepar har slået sig ned i Skjern - det kan betyde ulvehvalpe til foråret

Annonce