Annonce
Læserbrev

Læserbrev fra fire lokale rektorer: De unge er pressede - pas på dem

Kære forældre og andre voksne – forestil jer lige en arbejdsdag fra 8-15, hvor I så skal fortsætte fra 16-22! Og så skal man lige lave lektier, inden man skal i seng.


Læserbrev: Som rektorer på gymnasierne i Ringkøbing-Skjern kommune oplever vi (og lærerne), at mange elever har svært ved at finde en balance i tingene i deres unge liv, hvor de gerne vil nå det hele og meget mere, men ofte må de erkende, at også for unge har døgnet kun 24 timer. De bliver pressede og trætte og deprimerede og kan ikke passe deres ungdomsuddannelse, som de burde og ville.

Mange af vores elever arbejder alt for meget i deres fritid. Vi har eksempler på elever, der arbejder 15-20 timer om ugen ved siden af deres skolegang. Da de har minimum 25 timer i skolen og også skal lave lektier og afleveringsopgaver, er deres normale skoleuge på cirka 37 timer – altså en normal arbejdsuge, som vi voksne også har. Forestil jer så lige 10-20 timer oven i hver uge!

Vi hører om eftermiddags-aftenvagter fra 16 til 22 i diverse supermarkeder og på tankstationer og så videre. Vagter, som ikke kan byttes, når det unge menneske først har fået sin arbejdsplan. Kære forældre og andre voksne – forestil jer lige en arbejdsdag fra 8-15, hvor I så skal fortsætte fra 16-22! Og så skal man lige lave lektier, inden man skal i seng. Det er ikke så mærkeligt, at de unge med så meget fritidsarbejde møder meget trætte og uforberedte op til næste skoledag - samt oplever, at det går ud over deres faglige resultater. Det går også ud over deres nattesøvn, så de sjældent får de minimum otte timer, som alle læger og så videre anbefaler, og som er naturens ”medicin” mod stress og depressioner.

Vi ved godt, at det er godt for de unge, at de selv tjener deres lommepenge, men behøver de tjene (bruge) så mange penge?

Dette er en opfordring til de mange butikker om ikke at presse de unge til for lange og mange vagter i løbet af ugen. Der er en del butikker, der er gode til at fordele arbejdstimerne på mange unge, så de kun har eksempelvis én (kort) dag om ugen og måske én dag i weekenden. Men andre butikker vælger at have få ungarbejdere, som så skal tage mange og lange vagter. Det holder de altså ikke til i længden.

Dette er også en opfordring til forældrene om at være med til at begrænse fritidsarbejdet til et fornuftigt niveau. Pas på jeres unge mennesker. Ungdomsuddannelsen her og nu er vigtigst på ”den lange bane”. Det er så ærgerligt at se unge, der får en ringere eksamen, end de kunne have fået – eller slet ingen, fordi de gik ned på en arbejdsuge på 50-60 timer.

Det er naturligvis også en opfordring til de unge selv om at passe på sig selv og holde fokus på deres uddannelse og ikke kortsigtet ”cool cash”.

Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

De fire rektorer

  • - Tonny Hansen er rektor på Ringkjøbing Gymnasium
  • - Jens Præstegaard er rektor på Ringkøbing Handelsgymnasium
  • - John Lemming er rektor på HHX og HTX i Skjern
  • - Mikkjal Helmsdal er rektor på Vestjysk Gymnasium Tarm
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Millionprojekt skal samle landsbyen: Efter flere års arbejde, utallige møder og store indsamlinger begynder nedrivningen

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Norddjurs

Sejlere kæmpede for livet i otte timer på vej mod Bønnerup Havn: - Ingen vidste hvor vi var

Annonce