Annonce
Tarm

De små apoteker er i fare: Vi kan ikke leve af at sælge lægemidler

Hvis vi ikke havde vores salg af veterinærmedicin til landmændende kunne vi ikke opretholde den gode service med udbringniing af medicin til håndkøbsstederne hver dag, fortæller apoteker Louise Grysbæk. Hendes apoteker i Tarm, Skjern og Ølgod kan komme i fare, hvis forholdene for de små apoteker ikke forbedres. Arkivfoto: Morten Nielsen
Vi kan ikke længere leve af at sælge lægemidler, siger Louise Grysbæk, der er apoteker i Tarm, Skjern og Ølgod.
Annonce

Tarm-Skjern: I øjeblikket koster det apoteker Louise Grysbæk over 13 kroner at lave en hurtig ekspedition af et lægemiddel til en borger.

Til en normal ekspedition får apoteket 5,50 kroner per pakning medicin. I 2015 fik apoteket næsten 11 kroner per pakning.

- Vi kan ikke længere leve af at sælge lægemidler til borgerne. Det er jo ellers det, jeg synes er apotekernes kerneydelse, at sælge og rådgive borgerne om lægemidler, siger Louise Grysbæk, der er apoteker i Tarm, Skjern og Ølgod.

Hvis det ikke var for en stor omsætning af medicin til dyr, så var der ingen forretning i at drive de tre apoteker, der hver dag sender medicin ud til 12 håndkøbssteder.

- Fordi vi alligevel er ude at køre med medicin til landmændene, så kan vi køre ud med medicin til håndkøbsstederne hver dag, forklarer Louise Grysbæk.

Apotekerne i hele landet omfordeler penge, så der går penge fra by-apotekerne til landapotekerne, så hele landet er dækket af apoteker og apoteksfilialer.

Annonce

Bruttoavance

Problemerne skyldes den bruttoavanceaftale, som Sundhedsministeriet indgår med Danmarks Apotekerforening hver andet år.

Alle danske apoteker må kun tjene et vist beløb. Hvis de tjener mere, får de et mindre beløb for hver pakning, de ekspederer.

Siden 2015 er der kommet 183 apoteker. Udgifterne til de ekstra apoteker har branchen fået hjem ved at sælge andre varer, som er naturligt tilknyttet et apoteksvirksomhed, for eksempel vitamintilskud, solcreme og lignende. Dermed er betalingen for medicinudlevering faldet. De små apoteker har mindre salg af andre varer og bliver derfor hårdere ramt.

Landdistrikternes Fællesråd har henvendt sig til erhvervsministeren og til sundheds- og ældreministeren om problemet.

I en pressemeddelelse peger rådet på, at en lukning af de mindre apoteker især vil gå ud over befolkningen i landdistrikterne.

Sundhedsminister Magnus Heunicke siger i dag i Avisen Danmark, at han vil arbejde for en omfordeling, så apoteker i centre og større byer kommer til at hjælpe de pressede landapoteker.

Annonce

OK med omfordeling

Det er en løsning, som apoteker Henning Lukasen fra Ringkøbing Apotek godt kan gå ind for.

- Hvis der fortsat skal være apoteker spredt ud over hele landet, så skal land-apotekerne have hjælp fra de større apoteker, der sælger flere tilknyttede varer,. Her i Ringkøbing har vi stor glæde af turisterne siger han.

Han driver apoteker i Ringkøbing, Hvide Sande og Videbæk og leverer til syv håndkøbsudsalg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Brand i rygeovn ved Hemmet

Annonce