Annonce
Vestjylland

De ofte oversete hudpatienter får flere penge

Afdelingen for hud- og kønssygdomme på Aarhus Universitetshospital får hævet sit budget med 2,5 millioner kroner og får hermed flere ressourcer til blandt andet at behandle psoriasispatienter. Arkivfoto
Region Midtjylland har bevilget 2,5 millioner kroner ekstra årligt til området for hud- og kønssygdomme. - Pengene er kærkomne, men løser ikke problemet. Bevillingen er dog udtryk for en erkendelse af, at området har behov for flere ressourcer, lyder det fra overlæge og professor.

Aarhus: - Det er penge, som falder på et særdeles tørt sted. Nu håber vi så bare, at de generelle besparelser, som der også er udsigt til på hospitalsområdet, ikke ender med at æde det hele igen.

Det siger dr. med. Lars Iversen, der er overlæge og professor ved Aarhus Universitetshospital (AUH) og ekspert i hud- og kønssygdomme. Hans område har netop fået hævet sit årlige budget med 2,5 millioner kroner, hvilket han naturligvis er glad for.

- Pengene er i høj grad tiltrængte, da netop området for hud- og kønssygdomme ofte ligger lavt på prioriteringslisten. Hudlidelser tilhører ikke den gruppe, man kunne kalde "prestige-sygdomme", siger Lars Iversen.

Selv om der altså er tale om ikke blot hud-, men også kønssygdomme, har området med andre ord ikke været tilstrækkelig "sexet" til for alvor at kunne tiltrække nye bevillinger, hvorfor der har været en generel tendens blandt regionspolitikerne til at overse området.

Annonce

Mange patienter

Ikke desto mindre er der rigtig mange danskere, som slås med en eller anden form for hudsygdom. De manglende bevillinger har derfor blandt andet skabt lange køer til behandlingstilbuddene i Region Midtjylland. Og ifølge Lars Iversen skal en del af den nye bevilling da også bruges til netop at få reduceret ventelisterne.

- Undersøgelser har faktisk vist, at mellem 15 og 20 procent af konsultationerne ude hos de praktiserende læger drejer sig om hud- eller kønssygdomme, fortæller Lars Iversen for at illustrere udfordringernes omfang.

Videre påpeger han, at mange af hudlidelserne er kroniske, hvorfor patienterne har en permanent tilknytning til behandlersystemet.

- Men med de ressourcer, vi hidtil har haft at trække på, har det været mere end svært at leve op til dels indenfor rimelig tid at behandle den enkelte patient, dels at følge op på behandlingen med kontrol, siger overlægen.

Praktiserende læger

En del af ekstrabevillingen på 2,5 millioner kroner vil som nævnt blive brugt på at øge kapaciteten på AUHs afdeling for hud- og kønssygdomme, der er regionens eneste.

- Men vi vil efter aftale med regionspolitikerne også bruge en del af pengene på nye tiltag. Blandt andet arbejder vi på at styrke samarbejdet med blandt andet lægepraksisser og andre lokale behandlingstilbud, fortæller Lars Iversen.

Ideen med den tættere kontakt til de lokale behandlingstilbud er at klæde eksempelvis praktiserende læger bedre på til at diagnosticere og dermed håndtere forskellige hudsygdomme og således også reducere antallet af patienter til specialafdelingen på AUH.

- Vi håber ad den vej at kunne skabe større sikkerhed hos den praktiserende læge i at stille den rigtige diagnose og ordinere den rette behandling. Det vil mindske presset på vores afdeling her på AUH og samtidig være godt for patienterne, siger Lars Iversen, der også ser for sig en større anvendelse af moderne teknologi.

- For eksempel med telemedicin, så de praktiserende læger eller udgående sygeplejersker kan alliere sig med og blive rådgivet via videokommunikation med speciallæger på AUH, lyder det fra professoren.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

12 atletikmedaljer ved landsmesterskaber

Leder

Dagbladet mener: Man bliver stolt over de fastboendes 'folkebevægelse'

Man bliver flov overfor turisterne. Sådan lyder den korte, kontante begrundelse for et initiativ, der forleden fik 20 lokale frivillige til at trække i gummistøvlerne og trodse møgvejret for at bruge deres lørdag på at samle de store mængder affald op, som i månedsvis har skæmmet grøfterne langs Klitvejen. Bag initiativet står Hvide Sande-parret Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen. Det er dem, der har følt sig så flove over at se den smukke Margueritrute omdannet til en skamfuld skralderute, at de har valgt at tage affaldssækken i egen hånd og gøre noget ved sagen. I første hug blev 74 sække fyldt med øldåser, flasker, slikposer og meget andet skidt. 74 sække! Men der er såmænd tilstrækkeligt med skrald tilbage til, at man kan samle lige så meget op og mere til, når succesen gentages lørdag 29. februar - selvfølgelig forudsat, at der også denne gang dukker en pæn flok frivillige kræfter op, som vil bruge lidt af weekenden på en fælles forskønnelse af grøftekanten. De store mængder affald dukkede op til overfladen, da kommunens folk for nogle måneder siden rensede grøfterne op for at gøre dem i stand til bedre at kunne tage de store mængder af regnvand. Der var røster fremme om, at kommunen burde rydde op efter oprensningen, men afdelingsleder for Vej og Park Kristian Korsholm måtte med beklagelse afvise, at det kunne komme på tale. Det ville kræve mandetimer, der ikke er budget til, forklarede han. Det er sund fornuft, at kommunens ressourcer lige nu gør bedst fyldest ved at blive brugt på at skaffe afløb for de enorme vandmængder. Og det er udtryk for et beundringsværdigt borgersind, når private mennesker som Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen ikke nøjes med at brokke sig over kommunen eller måske rense lidt på egen matrikel, men i stedet går forrest i en hel lille 'folkebevægelse'. Herfra letter vi på sydvesten og bukker i stor respekt for initiativet. Mennesker som jer er der god grund til at være stolt af! Der er mulighed for at blive en del af 'bevægelsen', hvis man møder op på parkeringspladsen ved genbrugsstationen i Hvide Sande lørdag 29. februar klokken 10. Det er ganske gratis at deltage. Og hvis andre byer skulle lade sig inspirere, fortæller vi gerne om det i Dagbladet.

Annonce