Annonce
Ringkøbing-Skjern

De mange vestjyske corona-indlagte undrer lægefaglig direktør

Lægefaglig direktør Jens Friis Bak kalder det høje antal coronapatienter fra de seks midt- og vestjyske kommuner påfaldende. Foto: Hosptialsenheden Vest
44 coronapatienter er indlagt på Herning Sygehus. Det høje antal undrer lægefaglig direktør Jens Friis Bak, der kalder det påfaldende.

Herning: Tallet svinger time for time, men antallet af coronapatienter indlagt på akutafsnittet på Herning Sygehus har siden udbruddet været markant højere sammenlignet med andre hospitaler.

Onsdag eftermiddag er 44 patienter indlagt. Af dem er de 19 bekræftet smittet, mens 25 er mistænkt for at være smittede.

Det er signifikant højere antal end de på østjyske sygehuse i Region Midtjylland på trods af, at sygehusene i Aarhus, Randers og Horsens har et langt større optageområde. Hospitalsenheden Vest med sygehuse i Herning og Holstebro dækker kommunerne Ringkøbing-Skjern, Holstebro, Lemvig, Struer, Herning og Ikast-Brande. I alt cirka 265.000 indbyggere.

- Vi undrer os over, at antallet er så højt i forhold til andre områder i regionen. Vi kan ikke pege på en klar årsag til det. Der er forskellige gisninger, men det forbliver bare gisninger. Vi har en lidt anden befolkningssammensætning med forholdsmæssigt flere over 65 år, men vi tror ikke, det er forklaringen. Så det korte svar er, vi ved ikke hvorfor. Om det er en tilfældig variation; men det er påfaldende, siger lægefaglig direktør Jens Friis Bak.

De mange indlagte i Herning kommer jævnt fordelt fra de seks kommuner.

- Hvis det så bare var fra én af de seks kommuner, men antallet af tilfælde er spredt ud over alle kommuner. Det er noget, der undrer os, siger Jens Friis Bak, der tvivler på, at der bliver fundet et svar.

Det bliver i hvert fald ikke lige nu.

- Alle har frygteligt travlt med at udrede og behandle patienterne, men det kan da være, at der kan trækkes nogle tal på, hvordan de enkelte personers færden har været. Det er et større detektivarbejde at lave smitteopsporing, og det er der ikke ressourcer til nu, siger han.

Tal fra Sundhedstyrelsen fortæller, at Herning Kommune er hårdest ramt med 20 til 29 smittede pr. 100.000 indbyggere, dernæst følger Holstebro, Lemvig og Struer med 10 til 19 smittede, og Ringkøbing-Skjern og Ikast-Brande med 1-9 smittede.

Om der er sket dødsfald på coronaafdelingen i Herning, må Jens Friis Bak ikke oplyse – men der er sket dødsfald i Region Midtjylland, siger han.

Med 44 indlagte er coronaafdelingen tæt på at ramme loftet for de 52, der er plads til. Der er dog lagt planer for, hvordan andre afdelinger kan tages i brug, oplyser Jens Friis Bak.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En 1. april uden narrehat - og det er ikke engang løgn

Du behøver ikke lede længere, kære læser; den er der ikke. Trods datoen kan du roligt regne med, at vi af hele vort journalistiske hjerte står inde for, at de artikler, vi har skrevet til dagens avis og DBRS.dk, er ganske sandfærdige. Traditionen med at narre læserne april er ellers lang og hæderkronet. En af de første aprilsnarre i dansk dagspresse blev bragt af en københavnsk avis, som 1. april 1914 kunne berette, at solen havde sovet over sig og var stået op ni minutter for sent. En af de mest mindeværdige var Roskilde Tidendes aprilsnar i 1976. Hundredevis af borgere stillede sig i kø efter at have læst overskriften "Roskilde Spritfabrik holder lavpris-udsalg på whisky-snaps indtil kl. 17.30 i eftermiddag". Historien lød, at spritfabrikken ved et uheld var kommet til at blande original skotsk whisky med dansk snaps. Spritfabrikken ville sælge blandingsproduktet for en tier per liter, og folk skulle selv medbringe dunke og spande til det, de købte. På Dagbladet har vi gennem mange år ikke haft nogen fast tradition for en aprilsnar. I år var vi dog allerede i februar begyndt at varme ideerne op til at genindføre den; læserne må jo også godt have det sjovt ind imellem. Vinterens voldsomme vandmængder var i spil som et omdrejningspunkt, men helt præcist hvad vi skulle narre læserne april med, var ikke blevet konkret. Det kunne for eksempel være blevet til en historie om, at eleverne på én af de lokale skoler nu blev sendt hjem på ubestemt tid, fordi deres skole var oversvømmet, og at undervisningen indtil videre skulle foregå via Skype. Det kunne måske godt have kaldt et smil frem - engang... Men den historie er ikke rigtig aprilsnar-materiale længere. I det hele taget er det for tiden svært at se det sjove i med vilje at bringe falske nyheder ind i folks daglige nyhedsstrøm. Uanset glimtet i øjet vil vi ikke risikere, at læserne mister tiltroen til det, vi skriver - og når man ser på virkeligheden lige nu, er der desværre alt for meget af den, som i sig selv er grotesk nok til at minde om en aprilsnar. Det skal dog ikke hindre os i stadig at fortælle virkelighedens pudsige og skæve historier; et smil varmer altid, og i krisetider har vi endnu mere brug for det. Men de smil, der er at finde i dagens avis, har altså - ligesom på alle årets andre dage - helt igennem hold i virkeligheden.

Danmark

Live: 59 personer i Sverige er døde med coronasmitte på et døgn

Annonce