Annonce
Udland

De konservative erklærer sejr i EU efter vælgernes tæv

François Lenoir/Reuters
Trods en tilbagegang på 43 mandater konstaterer konservativ leder, at hans parti er størst.

De proeuropæiske grupper erobrer over to tredjedele af pladserne i EU-Parlamentet, hvor yderpartierne snupper stemmer fra de to største politiske grupper - de konservative og socialdemokraterne.

Det er billedet i en prognose natten til mandag. Den omfatter en blanding af resultater, delvise resultater og valgstedsmålinger.

Den konservative gruppe, EPP, står til at gå markant tilbage til 180 mandater, hvilket vil være 41 mandater færre end ved valget i 2014. Dermed er det flertal, som EPP kunne samle med socialdemokraterne, fortid.

- EPP er den største gruppe i det næste parlament, konstaterer gruppens leder, Manfred Weber, på et pressemøde i EU-Parlamentet i Bruxelles.

Han erkender, at det ikke kan kaldes en rigtig sejr.

- Vi står med en politisk midte, som skrumper i EU-Parlamentet, siger tyskeren, som også er EPP's spidskandidat til posten som formand for EU-Kommissionen.

Weber konstaterer, at der på EU-plan - og særdeleshed i Tyskland - er fremgang til de grønne partier, som kræver øget bekæmpelse af klimaforandringer.

- Det betyder, at vi må tage hånd om nye emner på miljøområdet og klimapolitikken i de næste fem år.

Socialdemokraterne står til en reduktion med 39 mandater til 152. Partiets spidskandidat er parat til at søge en koalition blandt alle "progressive" kræfter.

- Mit tilbud lyder: Lad os sætte os sammen - de progressive kræfter i dette parlament - lad os forsøge at finde et program for de næste fem år, så vi kan forberede Europas fremtid for de næste 30 år, siger Timmermans.

EU-Parlamentets liberale gruppe, Alde, der har Margrethe Vestager som en af flere spidskandidater, står til at få 105 mandater.

Det er en markant fremgang for de liberale. Det skyldes, at den franske præsident Emmanuel Macrons parti slutter sig til gruppen, som vil ændre navn.

50,5 procent har på EU-plan stemt ifølge et estimat fra analyseinstituttet Kantar, som Europa-Parlamentet benytter. Det er den højeste valgdeltagelse i 20 år.

/ritzau/


Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Innovest II droppet: Byråd vil hellere renovere Skjerns gamle rådhus

Læserbrev

Læserbrev: Lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen

Læserbrev: Indlægget “Lad der ikke gå sognepolitik i sagen” om Innovests husning af de kommunale arbejdspladser havde nogle gode pointer, der førte til den rigtige konklusion i et dilemma. Der savnes nogle tal på økonomien, og jeg kan betvivle, kommunalbestyrelsen har det vigtigste; det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede omsætning i detailhandelen. Butikkerne vil miste omsætning. Ikke blot til nabobyerne, men også til storcentrene i de større byer og til netbutikkerne udenfor kommunen. Det vil koste arbejdspladser, give tomme butikslejemål og tomhed i bymidten. Så på den måde et paradoks, når et erhvervscenter er omdrejningspunktet for at trække kunderne væk fra de små lokale erhvervsdrivende. Vi har jo lige fulgt kampen for købmanden i Stauning, og her er det så i større målestok. Du kan blot se til Esbjerg, hvad det har betydet i Kongensgade, at kontorer er flyttet på havnen. Og omvendt, hvad de gør i Billund for at trække folk til midtbyen. Så byrådet bør have det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede detailomsætning i kommunen med i ligningen. Det er ikke nok med en kort tilbagebetalingstid på investeringen i Excel-arket. Så jeg er enig med Jacob Agerbo i, at der ikke skal gå sognepolitik i sagen. For det handler ikke kun om finansiering og besparelser, men også om tabt detailhandel. Ikke “bare” i Skjern midtby. Men i kommunen. For der ingen garanti for, at omsætningen affødt af butiksdøden bliver i Skjern/Tarm, eller for den sags skyld i kommunen. Så derfor vedkommer det også borgerne udenfor Skjern ... Så herfra skal opfordringen lyde; lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen.

Annonce