Annonce
Tarm

De kan måske male byen rød: Unge på gul stue er i spil til eftertragtet pris

På billedet her fra midten af august er 19-årige Asger Sommer ved at skille en stor industrilampe ad. Arkivfoto: Henrik Breum
Et nyskabende ungdomshus med navnet Gul Stue i Sdr. Bork er nomineret til Landdistriktsprisen, der 16. november uddeles af erhvervsministeren.
Annonce

Sdr. Bork: "Da jeg kom ind i det her rum i går, blev jeg helt glad. De gør det hele selv, pengene bliver brugt ordentligt, og det er bare lavet i en finish over håndværkerniveau. De er vanvittigt gode. Det er gjort med kærlighed".

Sådan lød det i midten af august fra designer Søren Vester, da han besøgte en gruppe af unge ildsjæle i Sdr. Bork, hvor de dengang var ved at lægge de sidste hænder på at forvandle landsbyens gamle købmandsforretning til et nyskabende mødested med navnet Gul Stue.


Den yngre generation skaber liv og fremdrift i vores små byer, og takket være ungdomsgruppen har de nu fået deres eget hus, hvor de kan opbygge nye venskaber og fællesskaber.

Simon Kollerup, erhvervsminister (A)


Og ungdommen kan noget i Sdr. Bork og omegn, for Gul Stue er nu blandt tre nominerede til at modtage Landdistriktsprisen. En pris på 15.000 kroner, der på mandag bliver overrakt af erhvervsminister Simon Kollerup (S):

Om Gul Stue siger ministeren:

- Den yngre generation skaber liv og fremdrift i vores små byer, og takket være ungdomsgruppen har de nu fået deres eget hus, hvor de kan opbygge nye venskaber og fællesskaber. Det er historier som denne, der er vigtige at få fortalt og delt. Jeg glæder mig derfor meget til Landdistriktskonferencen,  hvor vi både hylder finalisterne og vinderen.

Annonce

Budget på 541.000

Idéen om at skabe et ungdomshus udspringer af et samarbejde på tværs af landsbyerne Bork, Hemmet, Sdr. Vium og Lyne.

Projektet med ejendommen på Anerbjergvej har haft et samlet budget på 541.000 kroner, og en stor del af summen er kommet i hus takket være god støtte fra Realdania, der - via en kampagne med titlen 'Underværker' - har sendt 410.000 kroner i retning mod Sdr. Bork.

Som modtager af den slags penge følger en klausul om, at 10 procent af beløbet skal gå til at hyre en arkitekt eller designer - som en sikkerhed for, at projektet udføres med en kompetent fagmand på sidelinjen.

- I bund og grund vil man gerne ses, og så er det fint at have en fællesnævner. Gul er en signalfarve, der gerne vil ses - længere er den ikke, fastslog designer Søren Vester, da han i midten af august gav en hånd med i det nye ungdomshus i Sdr. Bork. Arkivfoto: Henrik Breum

I Sdr. Bork faldt valget på Søren Vester, og det har vist sig at være et perfekt match. Der var flere end 30 forslag til modtagere af Landdistriktsprisen, og nu er blot tre tilbage i finalen.

Annonce

Alle aldersgrupper

Om kandidaten i Sdr. Bork siger formanden for dommerpanelet, Finn Jorsal:

- Gul Stue har selv skabt deres ungdomshus, og selv om det er de unge, der er i fokus, har gruppen også taget initiativ til arrangementer, som har til hensigt at samle alle aldersgrupper. Det skaber værdi for de unge, at de har deres eget sted, hvor de kan finde tryghed og dele erfaringer med andre unge.

I en pressemeddelelse siger Finn Jorsal videre:

- Fraflytning af unge er en generel udfordring i landdistrikterne, hvorfor et øget ansvar og flere aktivitetsmuligheder for de unge kan have en positiv effekt på tilknytningen til lokalområdet.

Finalisterne

De tre finalister til Landdistriktsprisen 2020 er disse:

Sæd-Ubjerg Lokalråd i Sønderjylland, der styrker det gode forhold imellem Sæd og Ubjergs beboere.

Gul Stue i den sydlige del af Ringkøbing-Skjern Kommune, der består af unge fra lokalområdet, som skaber aktiviteter for den yngre borgere.

Gitte Loftlund ejer Café Sommersild, som ligger på Skarø. Gitte har med cafeen skabt en velbesøgt, kvalitetsbevidst friluftscafé med 8-10 arbejdspladser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Videbæk

Havde udset sig den perfekte søbred: Spjald-brudepar måtte i hast flytte vielse væk fra minkgravplads

Ringkøbing-Skjern

Torsdagens coronatal: En ny smittet i Ringkøbing-Skjern Kommune - smitten aftager yderligere

Annonce