Annonce
Ringkøbing-Skjern

Hjælperne: Min mormor og englevingerne

Annonce

Læserbrev:Mine forældre stammer fra Sydfyn, men flyttede dog til Sjælland, da min far læste til dyrlæge på Landbohøjskolen på Frederiksberg, og senere fik arbejde hos statens veterinærlaboratorium. Min mor blev bankassistent. Jeg selv startede hos A.P. Møller Mærsk og kom senere til Vestas i Ringkøbing.

Farfar var sognepræst på Lyø i det Sydfynske øhav. Når der var valg , blev min farmor instrueret i at stemme på Det Radikale Venstre. Men farmor var fra et landbrug ved Thy, så hun sagde “Ja, Ja” og gik så ned og stemte på Venstre som de altid havde gjort i hendes slægt.

Morfar var smed og fra Bøjden ved Faaborg. Han var medlem af modstandsgruppen “Vera” og blev sendt til Frøslev. Efter krigen blev han skilt fra min mormor, og flyttede til Sønderjylland. Jeg har aldrig mødt ham.


Der var heldigvis flest med hvide vinger og de var forstående, lyttende og empatiske. Englene med sorte vinger var ikke rare.


Min mormor kom fra en søfartsfamilie fra Faaborg og gemte engelske soldater på loftet under krigen. Hun var Konservativ hele sit liv, og blev 95 år gammel. Hun døde for 10 år siden og klarede sig selv hele livet, bortset fra de sidste par år, hvor hun fik hjemmehjælp, og de sidste par måneder, hvor hun var på en aflastningsplads.

De sidste år, jeg talte med hende, fortalte hun noget, som jeg aldrig havde forestillet mig, at jeg 10 år senere som formand for Social- og Sundhedsudvalget ville tænke tilbage på.

Når min mormor skulle fortælle om den hjælp, hun fik, fortalte hun om hjælpere, der var “engle med hvide vinger” og “engle med sorte vinger”. Der var heldigvis flest med hvide vinger og de var forstående, lyttende og empatiske. Englene med sorte vinger var ikke rare. De brød sig i grunden slet ikke om at hjælpe ældre mennesker, og for dem var det blot et arbejde.

Når jeg tænker tilbage på den historie, så er det ganske sigende, hvordan der kan være forskellige typer af kulturer på den samme arbejdsplads. Og det er vi alle på det seneste blevet mindet om fra de skjulte optagelser med Else fra Kongsgården ved Aarhus og med Niels fra Huset Nyvang ved Randers.

Lad os hjælpe hinanden med at støtte og bevare alle englene med de hvide vinger (som der heldigvis er langt flest af), hvorimod alle englene med sorte vinger ikke er velkomne som ansatte i vores plejesektor.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: 'Journalisterne er bare mikrofonholdere. De stiller jo ingen kritiske spørgsmål.'

CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce