Annonce
Kultur

De gemmer på vores fortid: Folk strømmede til Arkivernes Dag i Ringkøbing

Fortiden studeres omhyggeligt i Ringkøbing Lokalhistoriske Arkiv. Foto Poul Osmundsen.
Arkivernes Dag og udgivelsen af ny bog trak masser af mennesker til Lokalhistorisk Arkiv. 125 eksemplarer af "Husker du - eller er det glemt?" blev solgt på udgivelsesdagen.

RINGKØBING: - Hvornår købte din bedstefar huset?

- Det gjorde han i 1953, da han flyttede fra Opsund til Ringkøbing.

- Ved du, hvornår billedet er taget?

- Nej ikke helt præcist, men nok sidst i 50'erne eller starten af 60'erne.

Henning Kirk har travlt med at registrere, hvad Asger Lauridsen fortæller ham, og det kan være svært nok, for rummet i Lokalhistorisk Arkiv er tæt pakket med mennesker.

Men det er lige sådan nogen, som Asger Lauridsen, Henning Kirk og de andre frivillige, der er tilknyttet Lokalhistorisk arkiv, gerne vil have fat i.

Asger Lauridsen har medbragt et billede af bedstefaderens hus på Reberbanen 7. Huset er forlængst revet ned, men Henning Kirk vil gerne vide mest muligt om både huset og Asgers bedstefar.

- Jeg gør det, at jeg registrerer huset i vores system, og skanner billedet ind - gerne med flest mulige oplysninger tilknyttet. Så kan folk senere gå ind på Arkiv.dk fra hele verden, og se, hvad vi har stående om Reberbanen 7, siger Henning Kirk.

Annonce
Asger Lauridsen (til højre) og Holger Kirk registrerer et billede af bedstefaderens hus, som Asger har medbragt.

Arkivernes Dag

Der er god grund til, at der var fyldt med mennesker i det lille hus på Herningvej 8; lørdag var det nemlig Arkivernes Dag over hele landet, hvor der blev lukket op for gemmerne og fortalt om de skatte af oplysninger, som de lokalhistoriske arkiver gemmer på.

Ikke nok med det; lørdag blev det første lokalhistoriske skrift nemlig udgivet i samarbejde mellem Rasmussen Bogtrykkeri og Ringkøbing Lokalhistoriske Arkiv.

Bogen har den sigende titel "Husker du -eller er det glemt?". Og det er lige, hvad de lokalhistoriske arkivers arbejde går ud på, fortæller Jørn E.E. Nielsen, der er tovholder på bogprojektet sammen med Karl Hansen fra Rasmussens Bogtrykkeri.

- Mange tror, at vi kun er interesseret i virkelig gammelt materiale, noget der ligger langt tilbage i fortiden; det er vi selvfølgelig også, men vi er mindst lige så interesserede i den nære fortid, den de fleste mennesker selv kan huske, siger Jørn E.E. Nielsen.

Det er også grunden til, at et par af historierne handler om værtshuset "Sorte Louis" i Vester Strandgade, der blev åbnet for 50 år siden og og om Poul Erik Bæks industrieventyr med Soda Stream. Det er historier der lægger så tæt på, at mange ringkøbingensere stadig kan huske dem, fortæller Karl Hansen.

Som i øvrigt kunne glæde sig over, at allerede på udgivelsesdagen var der forudbestilt 125 af de 500 eksemplarer af bogen, der er blevet trykt.

Byens hukommelse

Det er præcist også grunden til, at Henning Kirk var så glad for at kunne registrere Asger Lauridsens foto og hans historie om Reberbanen 7. Endnu en brik til puslespillet om Ringkøbings historie er lagt.

- Folk må endelig komme herind med deres billeder, historier og andet materiale - og det må meget gerne være billeder af hverdagsagtige situationer og ganske almindelige huse, så måske ikke står længere, siger han.

De fleste af gæsterne var selvsagt i den modne alder; men en enkelt meget ung var også til stede - nemlig fireårige Josephine, der var på "pigetur" med mormor Hanne Davidsen.

Josephine havde fundet et lille album med gamle billeder fra Ringkøbing, som hun bladrede i.

Og hvem ved, måske vil hun engang, når hun blive voksen vende tilbage til arkivet for at lære noget om den by, hun er vokset op i.

Det er i alt fald for sådan nogen som Josephine, at de frivillige arkivarer gemmer fortiden …

Karl Hansen (til venstre) og Jørn E.E. Nielsen studerer den splinternye bog "Husker du - eller er det glemt?".
4-årige Josephine og hendes mormor Hanne Davidsen kigger på postkort.
Og hvem er så med på billedet?
Arkivernes Dag samlede mange interesserede i Ringkøbing.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: En flot økonomisk julegave til Skjern

Det er en flot julegave i utide, Skjern står til at modtage; en julegave, der på sigt kan komme til at betyde meget for byens - og hele kommunens - musikliv. I Dagbladet kan vi fortælle, at Realdania har givet arbejdsgruppen bag Remisen Skjern tilsagn om 850.000 kroner til at redde byens gamle remise. Målet er, at der i løbet af de næste år skal skabes et nyt spillested i det tidligere garageanlæg for tog. Og Realdania må virkelig tro på ideen; arbejdsgruppen havde kun søgt om 750.000 kroner, men fonden har valgt at lægge 100.000 kroner oven i, så nu har Remisen Skjern 850.000 kroner til at gå i gang med at sikre bygningens klimaskærm. Planen er at gå i gang med at tætne taget og lukke huller i murværket til foråret. Dermed ser der ud til, at den 100 år gamle bygning reddes, og det er godt af flere grunde. Remisen er et levende minde om den faktor, der mere end nogen anden har skabt Skjern - nemlig jernbanen. Det ville være sørgeligt, hvis den karakteristiske bygning skulle forsvinde. I Ringkøbing er der vist stadig en del, der ærgrer sig over, at det ikke lykkedes at redde Ørnhøjbanens gamle remise. Til gengæld er det så lykkedes at redde det gamle elektricitetsværk og gøre Generator til et spillested af betydning for hele kommunen. Mon ikke det også kan lade sig gøre i Skjern; Remisen har i alt fald de rammer, der skal til for at skabe et spændende kulturmødested midt i byen. Der er lang vej endnu, meget skal afklares, men med 850.000 kroner på bogen er projektets realisering kommet et vigtigt stykke længere; ikke mindst vil Realdanias donation give initiativtagerne endnu mere blod på tanden. I det hele taget er der grøde i miljøet omkring Vestjyllands traditionelle transport-rygrad, Længdebanen. I Tarm er man i fuld gang med forvandle den gamle stationsbygning til et kulturelt mødested, og i Ringkøbing arbejder man også med tilsvarende planer i den fredede stationsbygning. Til næste år er det i øvrigt 145 år siden, længdebanen åbnede for trafik. Et bedre bevis på dens fortsatte relevans end de forskellige kulturprojekter, der er på vej i dens uudnyttede bygninger, kan man ikke få.

Skjern

3F sammenligner overenskomster i omstridt sag: Fyldt med fejl, lyder kritikken fra Kristelig Arbejdsgiverforening

Annonce