Annonce
Kultur

De gemmer på vores fortid: Folk strømmede til Arkivernes Dag i Ringkøbing

Fortiden studeres omhyggeligt i Ringkøbing Lokalhistoriske Arkiv. Foto Poul Osmundsen.
Arkivernes Dag og udgivelsen af ny bog trak masser af mennesker til Lokalhistorisk Arkiv. 125 eksemplarer af "Husker du - eller er det glemt?" blev solgt på udgivelsesdagen.

RINGKØBING: - Hvornår købte din bedstefar huset?

- Det gjorde han i 1953, da han flyttede fra Opsund til Ringkøbing.

- Ved du, hvornår billedet er taget?

- Nej ikke helt præcist, men nok sidst i 50'erne eller starten af 60'erne.

Henning Kirk har travlt med at registrere, hvad Asger Lauridsen fortæller ham, og det kan være svært nok, for rummet i Lokalhistorisk Arkiv er tæt pakket med mennesker.

Men det er lige sådan nogen, som Asger Lauridsen, Henning Kirk og de andre frivillige, der er tilknyttet Lokalhistorisk arkiv, gerne vil have fat i.

Asger Lauridsen har medbragt et billede af bedstefaderens hus på Reberbanen 7. Huset er forlængst revet ned, men Henning Kirk vil gerne vide mest muligt om både huset og Asgers bedstefar.

- Jeg gør det, at jeg registrerer huset i vores system, og skanner billedet ind - gerne med flest mulige oplysninger tilknyttet. Så kan folk senere gå ind på Arkiv.dk fra hele verden, og se, hvad vi har stående om Reberbanen 7, siger Henning Kirk.

Annonce
Asger Lauridsen (til højre) og Holger Kirk registrerer et billede af bedstefaderens hus, som Asger har medbragt.

Arkivernes Dag

Der er god grund til, at der var fyldt med mennesker i det lille hus på Herningvej 8; lørdag var det nemlig Arkivernes Dag over hele landet, hvor der blev lukket op for gemmerne og fortalt om de skatte af oplysninger, som de lokalhistoriske arkiver gemmer på.

Ikke nok med det; lørdag blev det første lokalhistoriske skrift nemlig udgivet i samarbejde mellem Rasmussen Bogtrykkeri og Ringkøbing Lokalhistoriske Arkiv.

Bogen har den sigende titel "Husker du -eller er det glemt?". Og det er lige, hvad de lokalhistoriske arkivers arbejde går ud på, fortæller Jørn E.E. Nielsen, der er tovholder på bogprojektet sammen med Karl Hansen fra Rasmussens Bogtrykkeri.

- Mange tror, at vi kun er interesseret i virkelig gammelt materiale, noget der ligger langt tilbage i fortiden; det er vi selvfølgelig også, men vi er mindst lige så interesserede i den nære fortid, den de fleste mennesker selv kan huske, siger Jørn E.E. Nielsen.

Det er også grunden til, at et par af historierne handler om værtshuset "Sorte Louis" i Vester Strandgade, der blev åbnet for 50 år siden og og om Poul Erik Bæks industrieventyr med Soda Stream. Det er historier der lægger så tæt på, at mange ringkøbingensere stadig kan huske dem, fortæller Karl Hansen.

Som i øvrigt kunne glæde sig over, at allerede på udgivelsesdagen var der forudbestilt 125 af de 500 eksemplarer af bogen, der er blevet trykt.

Byens hukommelse

Det er præcist også grunden til, at Henning Kirk var så glad for at kunne registrere Asger Lauridsens foto og hans historie om Reberbanen 7. Endnu en brik til puslespillet om Ringkøbings historie er lagt.

- Folk må endelig komme herind med deres billeder, historier og andet materiale - og det må meget gerne være billeder af hverdagsagtige situationer og ganske almindelige huse, så måske ikke står længere, siger han.

De fleste af gæsterne var selvsagt i den modne alder; men en enkelt meget ung var også til stede - nemlig fireårige Josephine, der var på "pigetur" med mormor Hanne Davidsen.

Josephine havde fundet et lille album med gamle billeder fra Ringkøbing, som hun bladrede i.

Og hvem ved, måske vil hun engang, når hun blive voksen vende tilbage til arkivet for at lære noget om den by, hun er vokset op i.

Det er i alt fald for sådan nogen som Josephine, at de frivillige arkivarer gemmer fortiden …

Karl Hansen (til venstre) og Jørn E.E. Nielsen studerer den splinternye bog "Husker du - eller er det glemt?".
4-årige Josephine og hendes mormor Hanne Davidsen kigger på postkort.
Og hvem er så med på billedet?
Arkivernes Dag samlede mange interesserede i Ringkøbing.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Flertal bakker op om habilitets-undersøgelse i Ørskov-sag

Læserbrev

Kære transportudvalg: Det er tid til handling på Rute 15

Læserbrev: I Ringkøbing-Skjern Kommune går det godt. Vi har en lav ledighed, erhvervsmæssig vækst - og vi har lige fået bekræftet, at vi er den foretrukne feriedestination for tyske turister i Danmark. Men vi risikerer, at udviklingen stopper, hvis Christiansborg ikke tager ansvar for hele Danmarks infrastruktur. I dag holder Folketingets Transportudvalg møde, og vi har fået 15 minutter til at forklare, hvorfor det er så presserende, at Rute 15 bliver udvidet til en 2+1 vej på strækningen mellem Herning og Ringkøbing. Rute 15 er en af kommunens vigtigste livslinjer til resten af landet. Men tæt trafik, dårlig sikkerhed og tung trafik af blandt andet store vindmølletransporter, mælketankbiler og landbrugsmaskiner sænker fremkommeligheden og gør det både farligt og vanskeligt at overhale. Vi har derfor brug for en bredere, bedre og mere farbar vej. På finansloven for 2019 blev der afsat penge til en såkaldt VVM-redegørelse. Nu har vi brug for, at der også afsættes de nødvendige midler, så arbejdet med at udvide Rute 15 kan gå i gang, så snart VVM-undersøgelsen er afsluttet. I Ringkøbing-Skjern Kommune viser vi år efter år, at vi er konkurrencedygtige og omstillingsparate. Vores virksomheder har landets højeste produktivitet, og vores BNP pr. indbygger er svimlende 23 procent højere end landsgennemsnittet. Men de positive resultater kommer ikke af sig selv. På Dansk Industris måling af erhvervsvenlighed ligger Ringkøbing-Skjern Kommune på en fortjent tredjeplads. Det er vi stolte over, men vi ved også godt, at det er en tredjeplads, som det bliver svært at fastholde i de kommende år. Ikke mindst fordi infrastrukturen trækker os ned i den samlede bedømmelse. I kategorien ”Infrastruktur” ligger vi på en sølle 79. plads ud af de 93 deltagende kommuner. Virksomhederne i kommunen er afhængige af fremkommeligheden på Rute 15, og derfor efterlyser de i høj grad også bedre infrastruktur for at kunne skabe flere arbejdspladser og endnu mere vækst. I fællesskab argumenterer vi for, at hele Danmark skal kobles på den nationale infrastruktur. Vi forlanger ikke motorveje eller hurtigtog, men vi er nødt til at insistere på, at de indfaldsveje, der skal sikre, at vi kan udnytte det store potentiale, der ligger i hele Danmark bliver prioriteret på Christiansborg. Det er dét, vi vil gøre, når vi mødes med Folketingets Transportudvalg i dag.

Erhverv

Primo Tours har gæster nær karantæneramt hotel: Indtil videre skal folk bare nyde deres ferie

Ringkøbing-Skjern

Viceborgmester beder om ekstern undersøgelse i Ørskov-sag: Kan ikke leve med beskyldninger

Annonce