Annonce
Skjern

De gamle funktionærboliger ved Vandtårnet i Skjern bevares - Hansen & Larsen ønsker også at beholde dem

Funktionærboligen er opført i 1926. Tidligere rummede det bymuseet. Foto: Christian Baadsgaard
Et karakteristisk miljø i byen skal udvikles til boliger, butiks- og kontorformål; men funktionærboligerne, der tidligere husede DSB-ansatte, bliver altså bevaret.
Annonce

SKJERN: Bevaringsfolket i Skjern kan godt udstøde et lettelsens suk. De to gamle DSB-funktionærboliger Bredgade 73-77, der sammen med det fredede vandtårn udgør et karakteristisk miljø i byen, er sikret for eftertiden.

På teknik- og miljøudvalgets møde tirsdag, skulle politikerne tage stilling til, om funktionærboligerne skal rives ned eller bevares.

- Vi besluttede, at de skal bevares, siger formanden for teknik- og miljøudvalget, John G. Christensen (S).

Det skete i forbindelse med, at udvalget besluttede at give grønt lys for, at planlægningsarbejde for området kan gå i gang. Og planen indebærer altså, at de to bygninger bevares.

I teorien kan kommunen blive erstatningspligtig, hvis den stiller krav om, at de gamle huse skal bevares, men det er politikerne i udvalget ikke bange for, understreger John G. Christensen.

- Jeg har talt med projektudvikleren (Hansen & Larsen, red.), og de ønsker også husene bevaret, siger udvalgsformanden.

Ansøgeren ønsker det 1437 kvadratmeter store areal opdelt i to delområder. Delområde A omfatter de gamle DSB-funktionærboliger og de omkringliggende arealer. Ansøger ønsker at anvende delområdet til boliger, butiks- og kontorformål.


Jeg har talt med projektudvikleren (Hansen & Larsen, red.), og de ønsker også husene bevaret.

John G. Christensen (S), formand for teknik- og miljøudvalget.


Delområde B omfatter det fredede vandtårn og de omkringliggende arealer. Det fredede vandtårn ønskes anvendt til kulturelle formål, og området omkring vandtårnet ønskes udlagt som et offentligt tilgængeligt opholdsareal i relation til kulturelle formål i vandtårnet.

Annonce

Opført i 1926

Vandtårnet har været fredet i knap 40 år og er en af bare 11 fredede vandtårne i Danmark. Det er opført i 1898, hvor det afløste det første vandtårn, der blev bygget samtidig med stationen i 1875. Funktionærboligerne er opført i 1926.

Vandtårnet og funktionærboligerne var indtil for et års tid siden ejet af DSB Ejendomme, der valgte at sælge ud af sine mange bygninger.

Gennem en lang årrække var funktionærboligerne lejet af Ringkøbing-Skjern Museum og var rammen om bymuseet, hvor man blandt andet kunne se en udstilling om fiskeriet ved Skjern Å.

Det blev EDC i Skjern, der fik til opgave at sælge den for DSB Ejendomme, og køberen var Hansen & Larsen. Udbudsprisen for bygningerne var på 1.095.000 kroner, men hvad Hansen & Larsen gav for det, er ikke oplyst. Meningen var dengang, at der skulle passes godt på bygningerne - og det bliver der altså.

Kommunen vurderer, at Hansen & Larsens planer vil understøtte udviklingen af Skjerns bymidte.

Vandtårnet blev fredet i 1981 og står som et vartegn i Skjern. Foto: Christian Baadsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Landbobanken sænker grænsen for negativ rente: Fra nytår betaler du minus 0,6 procent på al kontant opsparing over 100.000 kroner

Annonce