Annonce
Ringkøbing

De fire Venstre-kandidater er uden stemmeret

Når Venstres medlemmer mandag aften stemmer om hvem af de fire kandidater, der skal være ny folketingskandidat, kan ingen af kandidaterne stemme. Arkivfoto: Mads Dalegaard

Ingen af de fire Venstrefolk, der mandag aften kæmper om at blive Ringkøbingkredsens nye folketingskandidat, kan stemme på sig selv til opstillingsmødet. Stemmeret kræver nemlig bopæl i kommunen.

Ringkøbing-Skjern: De seneste uger er det blevet diskuteret hvem af de fire Venstre-kandidater Kenneth Mikkelsen, Birgitte Vinding, Sebastian Korsbakke Jensen og Dorte Jarlby, der er tættest på Vestjylland.

Sikkert er det dog, at ingen af dem er så vestjyske, at de har stemmeret til opstillingsmødet i Dejbjerg mandag aften.

Ifølge kommuneformand Hans Christian Tylvad kræver det nemlig, at man har folkeregisteradresse i Ringkøbing-Skjern. Og det har ingen at kandidaterne - endnu.

- Man kan godt være medlem af en af de lokale vælgerforeninger. Birgitte Vinding er for eksempel medlem i Skjern-Tarm Venstre. Men hun og de andre kandidater kan altså ikke stemme på sig selv, fortæller han.

Derfor er det helt op til Venstres medlemmer, som bor i Ringkøbing-Skjern, at vælge hvilken af de fire kandidater, som de mener bedst kan repræsentere Vestjylland i Folketinget.

På forhånd har 200 borgere mødt kandidaterne til tre præsentationsmøder. Men skulle mandag være første gang, man stifter bekendtskab med de fire, så bliver der rig lejlighed til at danne sig et indtryk.

Kandidaterne får nemlig hver ti minutter til at fortælle om sig selv og deres politiske idéer på mødet i Dejbjerglund.

Der bliver desuden sluttet af med en 20 minutter lang spørgerunde.

Til at styre debatten er - pudsigt nok - den nyslåede folketingsvikar Carsten Kissmeyer, der skal afløse Esben Lunde Larsen som kredsens folketingskandidat frem til næste valg.

Opstillingsmødet i Dejbjerglund mandag begynder klokken 19.30 - et par timer senere forventer formand Hans Christian Tylvad at kunne annoncere valgets vinder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Grib bolden til håndboldens dag

Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Skjern

Cirklen-byggeriet i Skjern: Byrådsmedlems tålmodighed er brugt op - stemmer nej til halv etage mere

Annonce