Ringkøbing-Skjern

De er blevet flere i uniform - men politifolkene er stadig pressede

Der er kommet flere betjente til - også i Midt- og Vestjyllands Politi. Men oplevelsen af at have travlt ude blandt betjentene er ikke blevet mindre, vurderer tillidsmand. Arkivfoto
I Midt- og Vestjyllands politikreds er der ligesom i resten af landet, kommet flere betjente til siden politireformen i 2007. Men flere i politiet betyder ikke mindre stress for de almindelige betjente, mener tillidsmand.

Holstebro: Lovens lange arm er blevet længere. På landsplan er antallet af ansatte ved politiet vokset fra 14.271 i 2007 til 16.547 i 2019. Det fremgår af tal fra Rigspolitiet, der viser, at det dog primært er ikke-politiuddannede, der står for tilvæksten.

Men der er også kommet flere politifolk på landsplan. Ligeså hos Midt- og Vestjyllands Politi, der er gået fra 640 ansatte politifolk i 2007 til 664 i 2019. Tallet glæder politidirektør Jens Kaasgaard:

- Vi er nogenlunde det samme antal politifolk, som for 12 år siden. Men vi har fået tilført flere civile, der har overtaget en del af vores opgaver, og på den måde fået flere polititimer til rådighed, siger Jens Kaasgaard, som vurderer at der på den måde er 30 betjente flere til de egentlige politiopgaver i dag.

I samme periode er antallet af civile ansatte ved politikredsen siden 2007 vokset fra 207 til 547 ansatte i 2019. Og de mange ekstra civilt-ansatte giver større råderum.

Det er blandt andet ansatte i ATK-vognene, køresagkyndige og i Servicecentret, der nu er ansatte, som ikke længere har en politifaglig uddannelse bag sig, og det har frigjort årsværk til politifolkene.

De ekstra politihænder har blandt andet betydet, at der er kommet indsatsledere og indsatslederassistenter til. De bliver sendt ud i forbindelse med blandt andet trafikulykker.

- Sker der eksempelvis et færdselsuheld eller knivstik, så har vi nogen, der kan koordinere det og få det hurtige overblik, hvor det før var den enkelte patrulje, der stod med det. Og det betyder, at der for betjentene er langt større mulighed for at blive fagligt understøttet, siger Jens Kaasgaard.

Politi-statistik

1. I februar 2019 var der 11.128 politifolk ansat i dansk politi. Det højeste antal siden januar 2007, hvor den omdiskuterede politireform trådte i kraft.

2. Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg afviser, at de knap 300 ekstra polititjenestemænd bruger deres tid på grænsekontrol og andre bevogtningsopgaver. - Nej, det gør de ikke. De er ude i politikredsene. Samtidig er langt de fleste politifolk nu kommet tilbage til kredsene, siger han.

3. Sigtelsesprocenten på landsplan er ligeledes steget. I 2018 nåede politiet ifølge Rigspolitiet op på en sigtelsesprocent på 42. I år 2017 og 2016 blev der kun rejst sigtelse i 35 procent af anmeldelserne.

4. Mens der fra 2007 til 2019 er kommet cirka 300 flere betjente til, er der ansat cirka 2000 flere uden en politifaglig baggrund.

5. Sygefraværet blandt polititjenestemændene er på landsplan faldet fra gennemsnitlig 10 sygedage om året i 2008 til 8,2 dage i 2018. Sygefraværet i Midt- & Vestjyllands Politi er faldet fra fra 7,1 til 6,8 dage om året.

Kilde: Ritzau og Rigspolitiet

Ikke så rosenrødt

Men det hele er ikke rosenrødt, mener Henrik Skriver Jensen, formand for Midt- og Vestjyllands Politiforening og tillidsmand for lidt over 700 ansatte ved politiet.

- Jo, tilgangen er der. Men der er også fulgt en stor opgaveportefølje med, siger han.

Formanden mener, at politiet stadig er for detailstyret:

- De kommer jo ikke bare med en pose kolleger og siger: Her, brug dem til, hvad I vil. Så en gang imellem synes jeg, vi er bundet meget på hænder og fødder i forhold til, hvordan man udnytter ressourcerne bedst, siger han med henvisning til, at mange af de nye betjente er bundet til en række forud-definerede opgaver.

Færre fremover?

Og blandt medarbejderstaben er der ikke en oplevelse af, at hverdagen er blevet mindre stressende for betjentene - tvært imod.

- Oplevelsen af, at der er sket en ressourcetilførsel til glæde for den almindelig betjent er ikke til stede. Folk føler sig voldsomt pressede, eksempelvis i forhold til patruljedækningen. Der har kollegerne ikke oplevet en positiv tilgang, vurderer Henrik Skriver Jensen.

Og så er det ikke sikkert, at situationen med de ekstra betjente kommer til at holde stik ind i den nærmeste fremtid:

- Hvis den nuværende ressource-fordelingsmodel holder, så er der da udsigt til, at vi bliver færre her i kredsen fremover, siger han.

0/0
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Turismen i Ringkøbing-Skjern skal bruge 1500 nye medarbejdere de kommende år

Ringkøbing-Skjern

EP-valget: Stemmeprocenten er højere end sidste gang

Ringkøbing-Skjern

Stor forskel kommunerne imellem: Ringkøbing-Skjern bruger fire gange mindre end Varde på eksterne vikarer i ældreplejen

Ringkøbing-Skjern

Ugens anbefalinger: Insekter, mavedans, traktortræk og dæksparkeri

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sprogskole samler flere elever i Ringkøbing – svært at finde lokaler i Skjern: Det er lidt bekymrende

Ringkøbing-Skjern

Udvalgsformand for børne og familie-området: Ikke sjove besparelser, men vi har fokus på kerneopgaven

Ringkøbing-Skjern

Spareforslag: Luk Streetparken og Makerspace

Ringkøbing-Skjern

Kampen om V-stemmer spidser til: Hvad vejer tungest - 62 års borgmestererfaring eller en tidligere bankdirektør?

Ringkøbing-Skjern

Cykelsti bliver 3,2 millioner kroner dyrere end forventet: Finansiering er på plads