Annonce
Navne

De arbejder for Vestas, Landia og elsker den vestjyske natur: Iranske Zahra og Farshid overvejer at slå rødder i Skjern

Zahra Kazemi og Farshid Naseri på Innovest. Parret mødte hinanden på et teknisk universitet i Iran, og de har kunnet sparre med hinanden i deres uddannelser, selv om de ikke forsker i præcist det samme. Foto: Kaj Poulsgaard
Da Zahra Kazemi så opslaget fra Aarhus Universitet, der søgte en ph-d'er til det nye Digital Twin-laboratorium i Skjern, var hun ikke i tvivl om, at hun skulle søge. Zahras mand, der arbejder med batteriteknologi i et stort EU-projekt, er flyttet med til Skjern, og parret overvejer nu, om deres fremtid skal være her, hvor mange store lokale virksomheder kan få nytte af deres forskning i fremtidens teknologier.

Skjern: Der sidder nogle gode hoveder på Zahra Kazemi og Farshid Naseri, der den 1. september flyttede til Skjern, hvor Zahra blev en af de nye medarbejdere i Aarhus Universitets nye laboratorium i Innovest.

Både Zahra Kazemi og Farshid Naseri er ansat som postdoc ved Institut for Elektro- og Computerteknologi ved Aarhus Univeristet. Zahra med fokus på 'Software Engineering & Computing systems' og Farshid Naseri med fokus på 'Power electronics'.

Parret, der i dag er henholdsvis 30 og 31 år, mødte hinanden på et teknisk universitet i Iran. Zarah kommer fra Isfahan og Farshid fra Bandar Abbas.

Annonce

Det lykkeligste land

Når de nu overvejer, om deres fremtid skal være i Danmark, skyldes det primært et ophold på Aalborg Universitet, som Farshid Naseri var på for to år siden.

- Hvis vi skal være ærlige, så vidste vi inden det ophold ikke ret meget om Danmark. Vi vidste, at indbyggerne i Danmark var de lykkeligste i Verden, og at Danmark var lidt et luksusland. I forskermiljøet vidste vi også, at Danmark var langt fremme med grønne teknologier - ikke mindst inden for vindenergi, siger Farshid Naseri.

- I Aalborg fandt jeg så også ud af, at nogle af verdens bedste professorer indenfor grøn teknologi findes i Danmark, og at forsker-faciliteterne er helt i top - blandt andet takket være Vestas, siger Farshid Naseri, der også fremhæver, at det var enormt hyggeligt at være i Aalborg, fordi vi danskere har en god work-life-balance. Det er ikke arbejde det hele.

- Det er det samme, jeg oplever i Skjern. Alle er fantastisk søde og rare. Jeg føler mig virkelig velkommen. Vi hjælper hinanden og har også tid til at tale om familie, venner og fritid. Jeg er blevet taget helt fantastisk imod på Innovest. Det er stærkt motiverende, siger Zahra Kazemi.

Annonce

Stillingen ramte plet

Når Zahra faldt for stillingen i Skjern, som professor Peter Gorm Larsen havde delt på Linkedin, var det ikke kun, fordi den ramte plet i forhold til hendes speciale indenfor computer-teknologi og hendes Ph.d., men især fordi det ligger i Innovests DNA, at virksomhedernes konkrete problemstillinger skal indgå i forskningsprojekterne.

Zahra har således allerede været i kontakt med både Vestas Blades, Landia i Lem samt Millpart i Skjern, og et af hendes første projekter er at lave en prototype af en "digital twin" sammen med Landia.

Annonce

Forsker i batterier

Da Zahra fik stillingen i Skjern, valgte Farshid at flytte med, fordi hans job for det meste godt kan klares via Zoom.

- Jeg er en del af et EU-støttet forskerteam på 18 med forskere fra otte lande, der arbejder med fremtidens batteri-teknologi - specielt med fokus på hurtigere ladetider og længere levetid. Jeg behøver kun at være fysisk på kontoret på Aarhus Universitet en til to dage om ugen, siger Farshid.

Zahra Kazemi og Farshid Naseri kan godt se sig selv blive boende i Danmark, hvor der er mange virksomheder der er med helt i front, når det kommer til fremtidens grønne teknologier. Foto: Kaj Poulsgaard

Han har overvejet, om han selv skal gå efter at blive professor. Det samme har Zahra, men nu er et arbejde i en større virksomhed også blevet en mulighed. Det samme er Danmark og Skjern.

Annonce

Stolt familie

- Som forsker er du vant til at arbejde med kortere åremåls-ansættelser, og næste gang, kan der komme et godt tilbud fra Tyskland. Men inden vi valgte Danmark, talte vi med venner fra Tyskland og Canada, og fandt ud af, at Danmark var bedst, siger Farshid Naseri, der ikke lægger skjul på, at han savner sin far og søster i Iran. Faren er blevet alene, og det piner ham lidt, at han ikke kan være der mere for ham.

Zahra Kazemi har stadig både sin mor og far samt tre brødre og to søstre i Iran, så de er flere til at passe på hinanden i Iran.

Der vil altid være et savn. Men vores familier er enorm stolte af os. De har støttet os hele vejen i vores søgen efter viden og støtter os også i, at vi er nød til at rejse ud for at blive endnu bedre forskere. Indtil videre har det været den rette strategi.

Zahra Kazemi, forsker på Innovest i Aarhus Universitets afdeling

- Der vil altid være et savn. Men vores familier er enorm stolte af os. De har støttet os hele vejen i vores søgen efter viden og støtter os også i, at vi er nød til at rejse ud for at blive endnu bedre forskere. Indtil videre har det været den rette strategi. Og i Danmark kan vi ikke bare selv lære, men også være med til at yde i bidrag med den erfaring, og den forskning vi har med i bagagen. Og heldigvis er det ikke så dyrt at flyve til Iran, siger Zahra Kazemi.

- Inden for vores felt var det ikke gode betingelser i Iran. Det er der i Danmark, og vi kan begge godt se os her - også om 10 år, siger Farshid Naseri.

Derfor er han allerede gået i gang med at lære dansk på mobilen, og Zahra har også tilmeldt sig dansk-undervisning.

Annonce

Et godt håndboldhold

Præcis, som parret ikke kendte så meget til Danmark, før de besluttede sig for at forske her, var kendskabet til Skjern heller ikke stort. De havde dog hørt, "at der vist nok var et godt håndboldhold".

- Når du forsker og researcher, har du stor passion for det og bruger gerne alle døgnets timer på det. Du er nødt til at lukke meget andet ude, men vi er samtidig så privilegerede, at det, vi arbejder med, kan være med til at gøre verden til et bedre sted. Forskningen kender ikke til landegrænser, så hvis vi kan være med til at finde grønne løsninger, vil det ikke bare gavne i Danmark og Iran, men i alle verdens lande, siger Farshid Naseri.

Parret kastede sig derfor over Google og Facebook for at finde ud af lidt mere om Skjern, og de var glade for at kunne konstatere, at der var masser af natur og ikke langt til vandet.

- Vi elsker at gå ture, når vi ikke arbejder og har flere gange været ved Kong Hans Bro. I modsætning til Aalborg eller Aarhus er her dejligt stille. Det er godt, når du skal tænke over et problem, siger Zahra Kazemi.

Farshid Naseri og Zahra Kazemi lægger ikke skjul på, at de har fokus på deres karrierer netop nu. Men de har også tid til at gå ture rundt om Skjern, og de planlægger begge at finde en lokal idrætsklub at melde sig ind i. Foto: Kaj Poulsgaard

Parret lægger ikke skjul på, at det lige nu er deres forskerkarrierer, der er det vigtigste i deres liv, så må andre ting vente, men Farshid er også gerne med på et slag skak, og Zahra skal også have lidt tid til at bage og læse bøger. De ser også gerne en god film sammen. De tænker også, at de vil prøve at finde nogle idrætsforeninger at melde sig ind i, når de er faldet lidt bedre til i lejligheden i Bredgade.


Hvad er digitale tvillinger?

For at forstå begrebet "digitale tvillinger", må man først forstå "den digitale skygge".

Jakob Lemming, der er labmanager, på Innovest forklarer:

- Lad os tage udgangspunkt i bilproducenten Tesla, som bruger samme teknologi.

- De har en hel masse data fra bilen, som bliver ført tilbage til en computer. Det kan være information om for eksempel temperaturmåler, dæktryksmåler og indeklima. Så kan de se, om bilen opfører sig, som de regnede med. Gør den ikke det, så kan de forbedre produktet.

- Men her går informationen kun den ene vej - fra produkt til computer. Ved digitale tvillinger får de information fra bilen og kan sende information tilbage til bilen. Et eksempel:

Hvis bilen ’siger’, at dens højre forbremse er for varm, så kommer informationerne ind på computeren, og få sekunder senere kan computeren sende en besked tilbage. Den kan være enkel: så brems på venstre i stedet. Eller måske der er en sammenhæng fra andre biler, som også har sendt information tilbage: Så er det, fordi det venstre baghjul er én millimeter ude af balance.

- De digitale tvillinger giver virksomhederne en hel masse viden om deres produkter. På denne måde kan de lave det, de kalder 'predictive maintenance' - forudsigelig vedligeholdelse.

- Her kan de forudsige, hvornår den højre forbremse går i stykker. Så i stedet for det obligatoriske halvårlige eftersyn, så får du som bilejer at vide, når tingene er ved at gå i stykker. På den måde kan du få det skiftet, du bruger ikke unødvendig mange penge, og du får ikke skiftet ting, der ikke behøvede at blive skiftet. Det er godt for miljøet og pengepungen.


Annonce
Tarm For abonnenter

En jul med stærke traditioner: 50 år i træk har Hardy hentet sit juletræ hos Inger

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

Nu kommer PCR-test til Skjern: Testcenter åbner allerede i denne uge

Ringkøbing For abonnenter

Dansk er vejen til succes: Ngun har en dansk mand på arbejde og en burmesisk mand derhjemme

Ringkøbing

Tæt opløb ved kåring af fotoklubs bedste skud: Én og samme fotograf leverede årets skud i både 2020 og 2021

Ringkøbing-Skjern

Går glip af sit sidste byrådsmøde: Iver Enevoldsen har fået corona

Sundhedsstyrelsen opgiver at bremse Omikron: Slut med isolation for nære kontakter til nære kontakter 

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ribo Vinduer opfører ny fabriksbygning på 9500 kvm., Bechs Hotels ordrebog med alle 250 julefrokost-bestillinger forsvandt og andre glimt fra Gamle Dage

Navne For abonnenter

Til minde om: Helga Kloster fejrede livet på sit dødsleje

Hvide Sande For abonnenter

Naboer er rasende over erhvervsmands byggeri af swimmingpool og anneks midt i Søndervig

Regeringen arbejder hen mod pressemøde om corona-tiltag onsdag

Ringkøbing

Ny direktør vender hjem til Vestjysk: Landboforening skal nu ledes af tre direktører

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ridder af Hvide Sande og meget mere: Tidligere borgmester fik helt særlig overraskelse til sin fødselsdag

Ringkøbing

Stadig intet svar på Omikron-mistanke men ingen spredning efter gymnasiefest

Annonce